Младите обичат музика и нета, не си падат по книги и театър

Най-ученолюбиви били младите български турци
Обновена: 5 дек 2014 17:04 | 5 дек 2014 17:03, Красимир Ангелов
13
Младите обичат музика и нета, не си падат по книги и театър
Снимка: Reuters

Младите хора в България обичат да слушат музика и да сърфират в интернет, но не си падат по четенето на книги и ходенето на театър, обяви социологът проф. Петър-Емил Митев пред БТА, позовавайки се на мащабно проучване на "Галъп интернешънъл" за младежта.

Слушането на музика остава най-предпочитаното занимание за българските младежи, както и в предишните две изследвания от началото на прехода насам, допълни той.

Още по темата
Изследването регистрира като най-изявена промяна увеличаващото се потребление на интернет, което вече измества гледането на телевизия като предпочитано занимание. Младежите използват интернет главно за общуване в социалните мрежи (81 процента). Като цяло това допълва, а не заменя личните контакти, коментира проф. Митев, като напомня, че излизането с приятели е второто любимо занимание през свободното време.

Младите хора влизат в мрежата още, за да свалят книги и филми - 53 процента, както и да четат новини – 38%. Данните сочат, че почти всички млади етнически българи – цели 98 на сто, използват интернет. Процентът при етническите турци е 88%, а при ромите той е драстично по-малък – едва 49 на сто.

“Заниманията на младите хора се обуславят от множество фактори. Театри има само в столицата и големите градове. Посещението изисква специално време и настроение. Музиката е навсякъде, можеш да я носиш в джоба си, да я слушаш по всяко време. Телевизията предлага всичко занимателно”, допълни известният социолог.

По думите му "Гутенберговата галактика" е подложена на мощна аудиовизуална атака, “макар че от мрачните пророчества на Рей Бредбъри сме още далече. Вестници и книги се четат и "изтеглят" от интернет“.

Експертът посочи още, че между данните от проучването има и немалко изненади. "Например най-ученолюбиви се оказаха младите български турци. Консервативността на младите роми беше илюстрирана с първостепенното значение, което отдават на девствеността на момичето като мотив за женитба", посочи още проф. Петър-Емил Митев .

Той отбеляза, че за първи път от началото на прехода на първо място по значимост от европейските ценности младите хора посочват не "пазарната икономика", а "свободата". Според експерта има забележима тенденция към по-голяма независимост на младите хора. “За разлика от редица европейски страни, у нас младите хора продължават да живеят със своите родители, но това е по-скоро за битово удобство”, смята той.

Има и тъжни резултати - признанията за корупция в образователната система надвишиха очакванията ни, макар че равнището е значително по-ниско отколкото в Албания, Македония и Косово например, посочва социалогът, чието мнение е представено в книгата "Младите хора в европейска България – социологически портрет 2014 г."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
681 преди 9 години
За 25 г България възпита поколение на лентяи ,профани,безхаберници и хора без капка патриотизъм,които искат всички благоденствия в човешкия им животец да идват наготово.
6
0
 
4
 
! Отговори
непукист преди 9 години
Естествено за книги и театър трябват други ценности.
5
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
FAKT!Da vqrno e che turcite sa po uchenoliobivi ot Balgarite, za sajelenie! Na Balgarina vinagi nqkoi mu e vinoven kogato ne mu varvqt neshtata!
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НЯМА НУЖДА ОТ IT СПЕЦИЛИСТИ! ДА ЖИВЕЕ ТВ ПЛАНЕТА, ТОНИ СТРОГАРО, АНДРЕА, МИЛКО КАЛАЙДЖЕВ, ФИКИ. ДА ЖИВЕЕ СЛАВИ БИНЕВ И БОКО И АЗИС НА ЕВРОВИЗИЯ! ПАСЕТЕ ОВЦЕ И КОПАЙТЕ КАРТОФИ!
3
4
 
3
 
! Отговори
Hahaha преди 9 години
Ideqta na statiqta e da se svikva s ponqtieto - bulgarski turci: Nai-nachetenite po diskotekite v studentski grad - dokazano!Az puk mislq, che sa nai-nacheteni bulgarskite kitaici!A nai-piqni sa bulgarskite nezatrivaemi komunisti!
2
4
 
4
 
! Отговори
Hahaha преди 9 години
A vurvi li propagandata..na 6. Islqmizaciqta si teche kakto po plan.
1
1
 
9
 
! Отговори
атеист преди 9 години
Естествено, ако трябва да се чете или да се пише няма да се справят.