БХК скочи на Москов, заканата му за спешните екипи била расистка

Здравният министър гази Хипократовата клетва и закона, смята от организацията
Обновена: 8 дек 2014 14:08 | 8 дек 2014 11:54, Красимир Ангелов
276
БХК скочи на Москов, заканата му за спешните екипи била расистка
Снимка: Булфото, архив

Заканата на здравния министър Петър Москов, че спешната помощ няма да се отзовава на повиквания в ромските махали, докато не бъде гарантирана сигурността на медиците, срещна острата реакция на Българския хелзински комитет.

Още по темата
В писмо до медиите от организацията определят думите на Москов не просто като погазване на закона и фундаменталния етичен стандарт на медицината – Хипократовата клетва, но и като груба проява на неразбиране на правовата държава, както и на подбуждане към расова омраза.
 
"БХК изразява особено дълбоко смущение от расистката заплаха, отправена вчера, 7 декември, от министъра на здравеопазването в България, че гражданите, живеещи в ромските квартали, ще бъдат лишавани от спешна медицинска помощ, освен „когато е възможно и както е възможно” – с полиция или след „споразумение с местни "лидери на мнение" на общността за персонализирана отговорност за поведението на въпросната популация” – за "наказание” за твърдени нарушения", отчитат от организацията.

Оттам допълват, че в България наказателната отговорност е лична, а не колективна и тя се носи само от виновни лица и не се налага с произволно отнемане на животоспасяваща здравна грижа от изпълнителната власт.

"Наказателната отговорност се установява и налага по един и същи начин за всички български граждани, без оглед на етническия им произход – след справедлив процес. Лице, което не разбира това, не следва да упражнява българска публична власт. Такова лице не разбира правовия характер на тази държава и невъзможността тя да бъде расова машина за ликвидиране на човешки животи", пише в позицията на БХК.

Според организацията позицията на Москов е крайно опасна, “защото отправя от властова позиция послание към българските лекари, че могат да оставят хора да умират, защото са различни от етническото мнозинство, като ги лишават от дължима по закон здравна помощ”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


276
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия от бхк и Хипократ биха осъдили заради келепира
163
1
 
4
 
! Отговори
я преди 9 години
нямат право на нищо и не им се полага нищо, защото видиш ли родителите им са учили и са постигнали нещо.В градския транспорт дори не биват глобявани ако пътуват без билет, защото контрольорите ги е страх от тях; ток не плащат; ами честно казано не знам къде точно е расизма срещу тях. Май ние сме дискриминираните.
162
1
 
4
 
! Отговори
я преди 9 години
Дискриминация е и аз да плащам здравни осигуровки,и като ми се наложи да доплащам, да си платщам престой за придружител на дете,докато ромите пребивават по месеци и не плащат в болниците,да не говорим,че получаваме и едно и също обслужване.Дискриминиращо е и да работя,да внасям данъци,а детето ми да няма право на детски надбавки,докато за ромчето се оказва,че държавата разполага с пари.БХК да се замислят за упражнявания геноцид спрямо българите, които работят и внасят данъци, и чиито деца
161
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
следващия път да пратят от измисления комитет хора в гетото , да нека да видят как се работи в такава среда
160
2
 
9
 
! Отговори
yjrsf преди 9 години
Тази абсолютно безмислена, вредна за България , просташка организация БХК по-най бързия начин да бъде изгонена от България и забранена със закон.
159
3
 
10
 
! Отговори
гост преди 9 години
до кога ще ги търпиме тези от БХК? Защо не погледнат ,че цяла Европа гони *** от България . И там има защитници на правата на човека ти от БХК за безмозачни ли ни смятат. да се махат от Родината . *** имат само права , без задължения никаде в Европа невиждам да ги толерират така.
158
3
 
14
 
! Отговори
ВЪН БХК преди 9 години
ЗА ИЗГОНВАНЕТО НА АНТИБЪЛГАРСКИЯ КОМИТЕТpeticiq/90239РАЗПРОСТРАНЯВАЙТЕ!!!!
157
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Министърът прояви смелост и ако нещата се разнищят какви неща ще излезат не е за вярване.Ако се разбере кой роми са "социално слаби",а всъщност са богати,ако се разбере как радат ток и вода,а нашите пенсионери стоят на тъмно и студено обществото ни много истини ще проумее.Ако се разчуе например как ром "просяк" изкарва 3000 лв за 10 дни направо ще ни просветне пред очите.Техните махали са държава в държавата.
156
3
 
7
 
! Отговори
логично преди 9 години
В БХК работят адвокати.А адвокат да свърши нещо безплатно е абсурд.Извод - платили са им за атаката срещу министъра.И сега БХК си заработват хонорара.
155
2
 
17
 
! Отговори
Димитров преди 9 години
БХК никога не е защитавал БЪЛГАРИТЕ! Защо не е реагират когато убиваха пенсионери за 5 лева,професор за 10 лв.,крадат реколтата на селяните и т.н.?ТАЗИ АНТИБЪЛГАРСКА ПОЛИТИКА НА БХК Е ОТВРАТИТЕЛНА И ТЕ ТРЯБВА ДА ЗНАЯТ,ЧЕ Е И БЪЛГАРИТЕ СА ХОРА И ТРЯБВА ДА СЕ ЗАЩИТАВАТ!
154
2
 
17
 
! Отговори
BKP преди 9 години
Стрншни *** сте от този хелзински комитет, ама вас трябва да ви бият ама яко да ви бият, *** , дето им плащаме тока,водата и социалните, изцяло са на издръжката на този беден народ ! Майката ви, за дискриминация ще говорите
153
2
 
38
 
! Отговори
спешен лекар преди 9 години
Къде беше този комитет когато ние работещите в спешна помощ искахме да запишем курсове по английски за да усувършенстваме езика.Отхвърлиха ни защото сме работели в държавно предприятие.Къде беше когато пияни близки на 15- годишна пияна ученичка пребиха реаниматор работещ 26 години в спешна помощ.Този комитет само ромите ли защитава?Ромските барони ли му плащат?Поведението им е меко казано възмутително!
152
2
 
29
 
! Отговори
Тъпомер преди 9 години
От БХК да вземат това писмо, да го навият на руло и да си го заврат отзад един по един първо мъжете после жените!
151
3
 
37
 
! Отговори
Дони преди 9 години
БХК е всъщност АНТИБЪЛГАРСКИ ХЕЛЗИНСКИ КОМИТЕТ - това е правилното им име.До момента този комитет е винаги срещу БЪЛГАРИТЕ.
150
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Предлагам при всяко посещение в ромските махали в линейките да има по един представител на БХК,и когато ромите нападнат някой лекар да застанат като жив щит пред него.Това би било хуманно поведение,нали?
149
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЗАЩО НЯМА ВСЕ ОЩЕ ПРЕБИТ ИНДИВИД ОТ БХК, ПИТАМ. КЪДЕ ДРЕМАТ ФУТБОЛНИТЕ УЛТРАСИ?
148
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БХК ако набарам некой от вас ще му съдера БУЗКИТЕ отзад
147
3
 
43
 
! Отговори
ИВА преди 9 години
БРАВО НА МИНИСТЪР МОСКОВ!!! ДОСТОЙНО ПОВЕДЕНИЕ! А НА БХК КАТО СА ИМ ТОЛКОВА МИЛИ *** ДА СИ ГИ ПРИБЕРАТ!!!
146
4
 
7
 
! Отговори
до 173 и подобните преди 9 години
а светът няма нужда от такива като вас
145
2
 
39
 
! Отговори
kadige преди 9 години
Тия от БХК защо не излязат с лицата и имената си да ги видим кои са тези големи защитници на ***?И да кажат кой им плаща?Ами като толкова ги защитават да идат да поживеят до тях да видят за какво става въпрос.И между другото не само лекарите са потърпевши,защо БХК не излиза с някоя декларацийка когато *** крадат и пребиват самотно живеещи възрастни хора?