Нов грозен казус: Може ли да се кърми в мола?

Според гардовете гледката на кърмещи възмущава клиентите
Обновена: 23 мар 2015 14:35 | 23 мар 2015 12:50,
484
Нов грозен казус: Може ли да се кърми в мола?
Снимка: архив Ройтерс

Моловете у нас изгряха с нова история. Жена опита да накърми огладнялото си дете на пейка в търговски център в столицата, но охранител я накарал да спре.

Историята добива публичност на фона на друг скандал - охранители в мол във Варна пребиха до смърт мъж преди десетина дни. Днес те са в ареста в очакване на тежки присъди.

Още по темата

За историята на кърмещата майка разказа Българският хелзински комитет, според който има случай на дискриминация. Комитетът е решил да представлява жената по дело за защита правото на майките да кърмят своите деца на публични места.

Исковата молба е срещу мола, на чиято територия се е намирала кърмещата жена, както и срещу магазина, чийто охранител е отправил забележка към нея.

"Детето ми заплака, защото беше изморено и гладно. Естествената ми реакция беше да го накърмя и така да го успокоя бързо. Не вярвах, че някому това може да бъде неприятно", обяснява потърпевшата Деница Панайотова.

Веднага след като била помолена да спре да кърми, тя подала жалба до управата на мола. Началникът на охраната на търговския център обаче потвърдил, че кърменето на територията на търговския център е нежелателно. Причината е, че гледката на кърмещи жени възмущавала другите клиенти на центъра.

На подадената жалба Панайотова не получава писмен отговор. Всичко това кара майката да се чувства унизена, въпреки че тя е убедена, че е направила най-доброто за детето си като го е накърмила, съобщават от БХК.

От Комитета смятат, че спрямо Панайотова е осъществена дискриминация на основата на пола по смисъла на Закона за защита от дискриминация. Според защитниците кърменето на обществено място следва да се възприема като естествено състояние на майка, грижеща се за бебето си.

"Ограничаването на това право е акт на пряка дискриминация на основата на пол, защото потърпевши са само жените. Препятстването на кърменето на обществено място нарушава разпоредбата на чл. 32, ал. 1 от Конституцията на Република България, гарантираща ненамеса в личния живот на гражданите и опазването на тяхната чест, достойнство и добро име", обясни адв. Адела Качаунова от програма "Мониторинг и изследвания" на БХК.

Според адвокат Даниела Фъртунова пък правото на зачитане на личния и семейния живот на всеки човек е гарантирано и от чл. 8 от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи.

"Жените имат правото да се радват на възможността да кърмят децата си, когато и където поискат. Съдът може да защити това", категорична е тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


484
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
16
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тука някой сравняват кърменто със ср****о, абе май май, някой не е в ред.Кърменето е нещо нормално. Сега ако си извратен и мислиш, че това е нещо друго си е твой проблем.
19
14
 
48
 
! Отговори
майка преди 9 години
Няма нищо по-естествено от това майка да кърми детето си.Всеки,който е излизал извън пределите на комплексирана България е виждал такива гледки...На кого му пречи майката-кърмачка?На мен гледката с пикаещите мъже в градинките ме отвращава,но не се отказвате от това" удоволствие" ,нали?
18
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чак пък "възмущава клиентите", е доста преувеличено!Доста други неща има, на които да се възмущават молците!А управителя, тъй като е от възмутените, не е ли ходил в Европа, където си има помещения за всичко, включително и напълно оборудвана стая, където да смениш памперса на бебето и такива ми ти работи!Абе балканска работа!А за молбата да спре да кърми - въобще без коментар!
17
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В тоя мол дето ще се управлява от гардове, да се забрани и мисленето... така де гардовете се смущават, когато някой мисли... Ааа *** ха на какво прилича това да мислиш на обществено място?*** иначе гейовете да си показват новите прически в мола не е забранено.
16
21
 
31
 
! Отговори
Антикултуртрегер преди 9 години
Да прекъснеш една майка да кърми детето си е срамота.Същото е като да прекъснеш човек, който пие вода от чешкичката, или да стрешнеш някой мъж, докато се е разкопчал до едно дърво.Няма по-нормално нещо от това майка да кърми детето си. И това е редно да се случва там, където майката прецени. Това си е нейна лична работа, както се казва.
15
24
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Детето било изморено и гладно! Ами да го прибира не да мете мола.
14
20
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С риск да възмутя част от съфорумците не считам, че молът е място за кърмене. Има и други естествени нужди, които колкото и да са приятни, не се демонстрират.
13
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като оставим настрана гнусните асоциации, които предизвиква съкращението БХК, смятам, че жената има право. Друг е въпроса защо не го е направила в стаята за кърмене. Българите сме пуритани и доста захлупени в сравнение със по-северната част на Европа и такива нормални неща все още ни скандализират.
12
0
 
26
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ преди 9 години
Свят се пали - баба се реши!На фона на хиляди далече по сериозни проблеми в държавата, ние ще съблюдаваме кърменето в МОЛ-а....
11
21
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кажето го кой е този мол, за да не влизам в него!
10
23
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
в цял свят кърменето навън си се приема за съвсем нормално нещо, било то в Мол, летища, паркове и къде ли още не, добре че не живея в Бг, хаха, хората съвсем изперкаха.
9
8
 
55
 
! Отговори
Гочо преди 9 години
В моловете на запад са определени кътчета,където майките могат да накърмят и подсушат децата си.Не е възможно това да става на всяко удобно за майката място.
8
36
 
37
 
! Отговори
Пешо преди 9 години
Абе ако бях съпруг на тая, не знам кое би ме притеснило повече, че са я "дискриминирали" или, че се е разгърдила насред мегдана да кърми пред секакви парясници.
7
7
 
34
 
! Отговори
Сандо преди 9 години
едно време се ходеше на театър, кино, музей, изложба и тн ... сега въртят кръчета из мола
6
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АзВ мола може, не възразявам, виж на Централна гара, женския пазар и др. обекти да се забрани.
5
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Предлагам гардовете да управляват държавата, много са "умни"... Ааа ама то верно бе кой управлява в момента? Комунисти, гейове, гардове, татари, "индийци"... Българчета няма ли?
4
51
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хайде стига и вие толерасти. Ако детето се е наак.... ще му сменя памперсите на обществено място ли? Трябва да има елементарни правила за поведение и естетика в крайна сметка. Стига с тази свободия.
3
11
 
50
 
! Отговори
Клошар преди 9 години
А да се целуват гейове в мола може ли?Защо пък точно клошарите и майките са им виновни на гардовете?То имам чувството, че все едно гардовете в мола с техните две мозъчни клетки са шефове там.
2
6
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А да гледат 50 нюанса сиво не ги възмущава. Лицемери.
1
36
 
76
 
! Отговори
Аз преди 9 години
В уродливо племе сме се превърнали. В нормалните държави навсякъде - в парка или в мола, гледката на кърмещи жени ни най-малко никого не притеснява. Остава като в Средновековието да наложим забрана и на бременни да се разхождат по улицата, щото си излагат "греховете" на показ... Ех, малоумие българско...