Нереалистични очаквания: Младите искат 1000 лв. заплата

Искат още телефон, облекло и дори автомобил
13 юли 2015 21:13,
541
Нереалистични очаквания: Младите искат 1000 лв. заплата
Снимка: Булфото

Младите искат минимум 1000 лева заплата, за да започнат работа. Това показва проучване, проведено сред безработни до 29 години. Младежите очакват от работодателите и служебни придобивки като телефон, облекло, дори автомобил.

В момента без работа са около 42 000 млади хора до 29 години. Въпреки че работа се намира трудно, очакванията на младежите се оказват прекалено високи, а често и нереалистични. Повечето запитани биха започнали работа за не по-малко от 700-800 лева, а още в първите месеци очакванията са заплатата да е поне 1000 лева. Работодателите обаче са готови да предложат далеч по-малко.

Буквално дни, след като е взела дипломата си от университета, Радостина Рашева разглежда свободните места за счетоводители.

"Знам, че за моята работа трябва много стаж и няма как да очаквам да започна на 1000 лева заплата, с натрупването на стажа ще се увеличава и работната заплата", казва пред Нова телевизия Радостина Рашева – кандидат за работа.

Повечето млади обаче трудно са готови на този компромис.  "Младите хора действително имат много високи очаквания от новото работно място. Семейната среда създава очаквания, които те се опитват да достигнат и определено очакват доста висока заплата, която преди 3-4 години – беше с около 30-40 % по-ниска”, казва Надя Василева. Тя е мениджър в компания за подбор на персонал.

Очакванията за високи доходи идват и от това, че младите сравняват заплатите у нас с тези в чужбина. Освен добра заплата те искат повече почивки и гъвкаво работно време.

"Не може очакванията на един стартиращ, дори млад специалист, да бъдат над средната работна заплата за страната. Наистина има отрасли, за които са малко, но тези отрасли са много млади”, казва Даниела Симидчиева от Българска стопанска камара.

И все пак, при добро образование и умения, бизнесът е готов на компромиси и за браншове като IT да предложи стартова заплата дори над очакванията на самите младежи. А разминаването между очакванията и реалността води до нови безработни.

"Те предпочитат за социални помощи да седят у дома – вместо да търсят реализация”, казва Даниела Симидчиева от Българска стопанска камара.

"По тези причини заминават в чужбина и започват да работят нискоквалифицирани дейности”, на мнение е Радостина.

Ако младите обаче предпочетат този път, бизнесът ще се сблъска с друг проблем, ще загуби работна ръка на добре образовани млади кадри.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


541
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
427
0
 
0
 
! Отговори
читател преди 8 години
ами с 1000 лв как се завъжда семейство и се отглеждат деца, които са бъдеща работна силавъобще... бг работодатели са гОла вОда в икономиката - нямат елементарни икономически познания... като например, че стоката работна сила е единствената стока с уникалното свойство да създава принадена стойност, което означава и да се самовъзпроизвежда-да произвежда работни сили, които ще произвеждат принадена стойност като порастнат, бг работодател трябва да инвестира в образованието и квалификацията им...
426
0
 
1
 
! Отговори
Голямсмях преди 8 години
Ами как да не искат 1000 лева заплата, като наема е 200, сметките още 150 ?! Със сто лева как се живее един месец ?! Или се очаква всички да сме наследили имоти :D
425
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
V Evropa 500E e pod minimalnata zaplata, aaa to i Balgariq beshe v Evropa, klouni takiva
424
0
 
3
 
! Отговори
някой си преди 8 години
Българските емигранти са Българската икономока:)
423
1
 
4
 
! Отговори
-- преди 8 години
Ако имат покритие на изискванията за работа и ако не са от масовката, която се извърта на интервюта (*** като гьон, неграмотни и неинициативни), младите хора са прави... 1000 лв. е една нищожна заплата. На останалите (масовката на трудовия пазар) и минималната заплата им е много.
422
5
 
4
 
! Отговори
Работо не дател преди 8 години
А ние с колко започнахме?Търся счетоводители,но такива няма.Бизнеса е до време и едва след 20 години работа съм доволен.Аз почивам 5 дена в годината и реално отговарям за 500 човека.Давам стартово 800 лв. нето и казвам, че няма граница за растеж.Идват ми откровенни CV лъжци, които не знаят практически къде са бутоните на клавиатурата. Кълцат ми 10 фактури на ден и гледат като пребозали, когато им кажа че съм стартирал поне със 100.Ще работя денонощно, но не ще съм фондация за мързеливци!ПАЛЕЦА!
421
2
 
1
 
! Отговори
Благодаря ти horhay, преди 8 години
ти го каза с едно изречение.
420
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Искам да знам защо цените на стоките не са такива спрямо такива каквито са ни заплатите а ми веднага почват да се оправдават със цените на световните борси имам предложения или ни правят доходите спрямо стоките или стоките спрямо цените иначе си оставаме в батака
419
0
 
13
 
! Отговори
Атила преди 8 години
Не мога да разбера държава членка сме на ЕС и НАТО а ""стандарта"" ни на живот е позле от редици африкански държави уж гоним европейски норми и стандарти ама уви само цените на всичко което на заобикаля са такива разни политици (бивши пожарникари ) на разубеждават че едва ли не нашата производителност е слаба за това ""заплатите"" ни са такива не е морално да се увеличават заплати по време на криза а защо те не покажат как се живее с минимална заплата те да покажат на народа ей за това ще изчез
418
6
 
6
 
! Отговори
horhay преди 8 години
Никой не е длъжен да ти дава пари само, защото искаш да живееш добре. Ще ти се плаща според това колко струва труда ти и колко добавена стойност носи. Ако не ти отърва, проявява инициатива, ставаш работодател и плащаш големите заплати
417
5
 
4
 
! Отговори
Ей,вие 479 умника преди 8 години
кога работите,че имате мнения за заплата,труд,знания,практика,явно сте силни в злобата.Я напуснете столабпред компютъра и се разръпчете малко и вижте свят и тогава давайте съвети
416
2
 
18
 
! Отговори
Мнение преди 8 години
Не само младите - ако питате мен, трябва да се организираме и никой да не стъпи на работа за заплата под 1500-2000лв. Останалото си е подигравка и чиста далавера за работовладелеца и затова си купуват яхти и хрантутят любовници.
415
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 74 Ами обучете си ги.От сума години се говори да се обвърже частния сектор с образователните институции, училища и университети, за да са на стаж във фирмите и да получат и практически знания и умения, ама как така, ще ги научим, нали е по-добре да мрънкаме,че са некадърни и ги мързи.Е извън пределите на БГ ги учат, и не само това, установяват че могат и знаят, а и им плащат и по-добре.Затова и избора е Терминал 2.Защото тук освен мизерия друго не им се предлага.
414
3
 
8
 
! Отговори
до 477 преди 8 години
Зоро на запад си още по-голям роб. Но ако работиш живееш спокойно. Иначе такава свободия като в българия никъде няма в европа. Ама човек се блазни по лъскавото
413
2
 
3
 
! Отговори
георги преди 8 години
Малко по малко ще се наместят нещата. Ама трябва да се намести бизнеса, за да се наместят и заплатите. Аз си мисля че в момента дали има и 10% от силните фирми които да не са обвързани с властта. Бизнесмените разчитат на връзки и далавери, а не на качествена работа. Които държи на добра работа дава и заплата. Но трябва и масата от хора да са образовани и възпитани. Гледайте германците как са и няма да сбъркате. Те са за пример на целия свят
412
3
 
2
 
! Отговори
До 427 преди 8 години
Ами стани работодател,не е нереалистично
411
0
 
17
 
! Отговори
Нямам думи преди 8 години
Всеки има право на достоен труд! Хората нямат пари едно дете да изгледат, да си напълнят хладилника и да си посрещат разходите! Това не е живот, а оцеляване... Ето защо кадърни интелигентни хора стават миячи и берачи, защото в края на краищата човек работи за пари и нормален живот.
410
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
500 евро е нереалистично в държава-членка на ЕС от 2007г. ??? Помислте си.
409
0
 
37
 
! Отговори
А преди 8 години
Нереалистично било ?!?!?На работодателите много им било, а си купуват луксозни коли за над 100 000 лв. А заплатите мизерни, е идва поколение което няма да ви работи замалко пари.
408
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
A e realistichno v falirala gyrciq da se vzimat 480 evro min pensiq