Социалната бомба цъка: Деца раждат деца

Лекари искат наказателна отговорност за родилки под 16 г.
14 фев 2016 10:00, Александър Попов
117
Социалната бомба цъка: Деца раждат деца
Снимка: Булфото, архив

Все по-често ставаме свидетели как деца раждат деца. По данни на социалното министерство у нас има над 3000 майки под 16 години, а тези под 18 са над 5000.

Не е ясно дали те се увеличават през годините, но е видима тенденцията все по-малки момичета да забременяват.

Най-неочаквано русенски лекари подеха инициатива за намаляването на невръстните родилки, като предложението е драстично.

"Трябва да се обърне внимание на законотворците да инкриминират подобни случаи и под ударите на закона да попаднат и непълнолетните и малолетни майки", заяви русенският лекар д-р Георги Хубчев пред Нова тв.

"Те се нуждаят от помощ. Агенцията работи за ограничаването на този процес, а и се предприеха законови мерки за това. Като заменянето на паричните помощи със стоки в помощ на отглеждането на бебето. Около 3300 майки под 16 години получават социални помощи, тревожното е, че все повече малолетни раждат", заяви Детелина Котевска от Агенцията за социално подпомагане.

"От чисто правна гледна точка тази идея е малоумна. Заплахите със затвор и концентрационни лагери никога не са работели", заяви адвокат Николай Хаджигенов.

Според него единственото решение на проблема би могла да бъде ясна и последователна държавна политика, чрез която момичетата да се образоват сексуално и да разбират какво ги очаква след евентуално ранно раждане.

Според социалния министър Ивайло Калфин няма как ранното родителство да се сложи в графа "престъпления".

Сегашното законодателство е инкриминирано по отношение на бащата, ако той е пълнолетен.

Според адвокат Хаджигенов проблемът е толкова голям, тъй като прокуратурата рядко завежда дела с такъв казус. А политиците пък не предприемали необходимите мерки, тъй като малолетните майки най-често са от малцинствата, а те са важни при провеждането на избори.

Най-често пък непълнолетните родители се разминавали с условни присъди и глоби до 1000 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
4
 
50
 
! Отговори
Петкова преди 8 години
Държавната политика в тази област е пълна пародия. Смъкнаха възрастта за доброволното съгласие от 16 на 14 г., с което развързаха ръцете на педофилите и на развратната индустрия. Същевременно едно момиче може да се ожени със съгласието на родителите си едва, когато навърши 16. Може да започне работа на 16, пак със съгласието на родителите си. Какво излиза? Да работи - не може, да поеме отговорност за живота си - не може, но да прави секс - може. Нима това е правилно?
21
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дискриминация !За едни може за други не
20
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига да искат....ама не искат.....това са потенциални гласоподаватели.....вие представяте ли си като почнат да вият тези гладни ....ако им спрат помощите....колко от тях работят.....колко от тях са самотни многодетни майки....колко от тях деца раждат деца.......пра баба на 45г.къде го има това....започвам да се чудя дали България не е във замисъла на глобален план и за това сме във НАТО,ЕС.това не е държава това е джунгла ама и джунгла не сме,и там природата прилага закони
19
2
 
50
 
! Отговори
toi преди 8 години
ДОКАТО ИМ ПОДАРЯВАТЕ ПАРИ НА РЪКА И ПО СМЕТКА ЩЕ РАЖДАТ,ЗА ТЯХ ТОВА Е БИЗНЕС НЕ ОТГОВОРНОСТ КОЯТО НИКОГА НЕ СА ИМАЛИ.
18
4
 
33
 
! Отговори
Т. Илиев преди 8 години
България е на първо място в Европа по раждания от малолетни и непълнолетни. Редно е законът да наказва не тези родилки, а бащите и родителите както на момичето, така и на момчето. Има ли у нас закон, който подвежда под отговорност за педофилия. Отделно, че медиите търсят сензация в тези ранни раждания, а не обясняват вредата от тях. Спомнете си отношението на закона към Роман Полански. И той и ние живеем в Европейския съюз, където би трябвало да важат едни и същи закони. Просветата - отделно.
17
1
 
36
 
! Отговори
Адмиралъ преди 8 години
За всичко е виновна системата. Затвор за всички продажни управници!
16
1
 
36
 
! Отговори
Дърт Крейзър преди 8 години
Затова гледам да работя на черно или като най-много подписвам договор за минимални осигуровки , нямам кола и не пия и не пуша , за да не плащам акцизи и високи ставки с които да се поддържат подобни политики
15
48
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дося реваха що не се раждат децаСега реват що се раждат децае няма оправия
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е,къде са им родителите на тия като се почне от дядо и баба,а щом ония са като тия от пра-пра,иначе всички са за приюта като изоставени като се почне от пра-пра и чакат правилно да се осиновят без да им се нарушат правата кат им се прочетат в присъствието на НПО по всички процеси на основи ели кои си та да не врякат тинти рити минти рити с протокол пред протокола заради кола,бастуна де.
13
1
 
50
 
! Отговори
реалист преди 8 години
Успяха да я съсипят тази държава, и на лъскавата фасада(че уж просперираме), големи наприятности ни очакват!
12
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом мъже не са започнали да раждат деца сте добре.
11
1
 
44
 
! Отговори
аз преди 8 години
Решението е много просто , но никой от дупетатите не смее да го каже на глас.В момента римляните раждат за пари - и на малките деца е ясно.Решението е в 3 точки:1. Помощи само до трето дете.2. Никакви помощи за "самотни" майки(тука може и да се измислят правила,ако наистина родилката е без живи близки и жив баща на детето) - малко спорна точка - може и да отпадне.3. Ако дете роди дете , първото да се води възрастен и да се спрат помощите,които родителите му взимат за него.
10
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не ги е страх от закона. Ще продължават докато не започне да се ПРИЛАГА. Но ДПС веднага ще скочат само това чакат.
9
20
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Az ne bih se lekuvala pri takiva jestoki lekari.
8
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Затвор за членове на ТЕЛК комисии дали инвалидност без нужда; спиране всички видове помощи, не само на невръстните родители, но и на цялото им семейство, вкл. и семейството на таткото ... и още в този дух.
7
2
 
48
 
! Отговори
КАС преди 8 години
И НА МОМИЧЕТАТА И МОМЧЕТАТА,СОЛЕНИ ГЛОБИ И ЗАТВОР ЗА РОДИТЕЛИТЕ НА БАЩАТА И МАЙКАТА, И БАЩАТА НА БЕБЕТО.АКО КАЖАТ,ЧЕ НЯМАТ ПАРИ ЗА ГЛОБИТЕ,ДА ИМ СЕ КОНФИСКУВА ИМУЩЕСТВОТО.НИКАКВИ ПОМОЩИ ЗА ДЕЦА-РОДИТЕЛИ.
6
26
 
3
 
! Отговори
трагедия преди 8 години
БЪЛГАРКАТА РАЖДА НАЙ-РАНО, НО ЗА СМЕТКА НА ТОВА НАЙ-МАЛКО !!!
5
8
 
28
 
! Отговори
БХК-то преди 8 години
Родилките под 16 не можете да ги барнете,те са нашата гордост.
4
0
 
50
 
! Отговори
Проблемът преди 8 години
Проблемът идва от Власт имащите, които ползват въпросните деца за електорат и не им пука!Проблемът ще искристализира когато глупаците които си скъсват з-ът от работа намалея дотолкова, че да няма кой да плаща "помощите" на децата да раждат нови деца!И този момент ще е скоро!
3
1
 
67
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Всички знаем от кой етнос са тези деца. Още по-страшното е, че българите не създават деца изплашени и съсипани от ежедневието и липсата на перспектива.