ОмбудсМая: "Топлофикация" рекетира!

Гражданите да си търсят правата, призова тя
26 фев 2016 10:07, Анисия Иванова
34
ОмбудсМая: "Топлофикация" рекетира!
Архив: Булфото

Над 15 млн. лева е събрала "Топлофикация" от потребителите, заяви омбудсманът Мая Манолова в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Основният проблем с предоставянето на обществените услуги според Манолова е прекомерната злоупотреба с правните институции у нас.

"Топлофикация по дефиниция следва да предоставя на хората една социална услуга, която е от първа необходимост. Вместо тази социална обществена услуга те получават рекетьорско отношение", коментира омбудсманът.

"За съжаление подобни действия си позволяват и "Софийска вода", мобилните и телекомуникационните оператори", добави още тя.

Попитана какво трябва да се промени в начина, по който работи "Топлофикация", Манолова посочи, че дружеството се нуждае от актуализация на базата данни. Оттам, по думите ѝ, се завъртал порочният кръг със събиране на дългове и завеждане на дела срещу клиенти, които често не са осведомявани за своята задлъжнялост към дружеството:

"Гражданинът изобщо не разбира за какъв период е неговият дълг, кога е даден на арбитражен съд, кога е бил осъден... В случаите, когато гражданин е получил обаждане, трябва незабавно да изясни тази ситуация. Неполучаването на съобщения и призовки и тяхното неглижиране е най-лошото, което може да направи един гражданин", подчерта Манолова.

Предстои да бъдат предложени промени в Закона за международния търговски арбитраж и в Закона за защита на потребителите, каза още омбудсманът.

По думите ѝ в момента арбитражните съдилища се създават без всякакви правила. Липсва задължение да се пази архив, както и правила, чрез които да обединяват страните по делото.

"Хората се чувстват беззащитни и ощетени от държавата. Това очевидно е връщане към едни стари времена. В част от случаите с ощетените клиенти те са минали през арбитражен съд", обясни Манолова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
bold преди 8 години
и чия е Топлофикация? ЕАД, собственост на софийскато община. В крайна сметка идиотщините и рекета, всичко е с мълчаливото одобрение и съгласие на... кого и кои фактори в държавата? Ето го робското малодушие на българите и по правило купените протести у нас- хиляди софиянци страдат от игото на тази срамна организация, а още няма протест срещу нея! Невероятно! А кресльовци за разни измислени каузи колкото щеш. Ама за защита на хорицата от височайшия рекет чужди грантове няма открити и няма да има!
26
0
 
3
 
! Отговори
Абе преди 8 години
Каква сградна инсталация бе? Едно време как я немаше па сега я има? Едно време и в коридорите на блоковете имаше радиатори па немаше сградна инсталация, ацсега ем нема радиатори ем има сградна. Ай сиктир
25
0
 
3
 
! Отговори
до 27 преди 8 години
А топлофикация не манипулира ли общите уреди в абонатните и не краде ли и тя? Май много си краде затова и не прави проверки по домовете.
24
2
 
5
 
! Отговори
вальо студеното преди 8 години
другарко манолова ами топлофикацията са ваши хора отговорни другари всичките до един
23
3
 
7
 
! Отговори
Vlad_ko преди 8 години
До 24Ще ти обясня защо плащаш 120 лева за двустаен да Пепе плаща 100 лева за тристаен - просто твоите комшии крадат топлоенергия и манипулират измервателните уреди! А същата тази топлоенергия влиза като данни на общия топломер в абонатната и съответно трябва да се заплати от живущите в сградата.
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Манолова е много секси...
21
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Другарко Манолова, топлофикация не рекетира! Топлофикация (която и да е тя), както и фирмите за дялово разпределение (топлинно счеоводство), си гледат интереса и си веят байрака както им е кеф. И всичко е съвсем ЗАКОННО! Защото има един крив Закон за енергетиката, гласуван от Вас и една още по-крива наредба за топлоснабдяването, издадена, приета, променяна и допълвана от един бюлюк министри и министерски съвети! Дай, другарко, предложение за промяната им, т.е. бракувай си работата!
20
0
 
12
 
! Отговори
Георги преди 8 години
До пепе,Недей да говориш така. Става дума за следното: аз плащам 120 лв за двустаен ти 100 за тристаен. Моя апартамент е с изолация и pvc дограма. Защо плащам повече? Телефона им за обслужване на клиенти защо е платен? Обясни ми за такса мощност. Ако се топля на ток, мога ли да си поискам от топлофикация ресто защото топля на комшията стената? Това не е ли двоен стандарт?
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скоро да очакваме ли някакво обединение на кръвопииците на народа от типа "много в едно" с цел избягване на формалностите
18
3
 
7
 
! Отговори
зон преди 8 години
И каква работа въши -НИКАКВА-аз също мога да ви кажа търсете си правата-длъжностите-вице президент и нейната са абсолютно излишни!!!!
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каква жалка картинка са управяващите ни след 1989г юристи!Както е казал другаря Айнщайн:"Аз знам,че нищо не знам,но другите и това не знаят"!Целият ни народ знае,че са некадърници,но самите некадърници и това не знаят!Щеше да е малко по-добре,ако се раждаха с монтиран пред устите им мини-ветро-генератор- човечеството можеше да ги ползва за зарядни устройства....
16
5
 
11
 
! Отговори
пепе преди 8 години
Айде помислете сега, чии интереси защитава Мая?На неплащащите и тарикатите, за сметка на коректните хора.Мен като коректен платец, не ме интересува, че ще съдят някой който е смятал че може да не си плаща и какви са разноскит.Ако си е плащал навреме, никой нямаше да го осъди. Освен това каквото и да говорим Топлофикация правят разсрочвания и споразумения за хората със задължения. Не мое да кажеш, някой ме рекетира, да спреш да си плащаш ДОСТАВЕНА услуга и като те осъдят да ревеш с висок глас
15
0
 
2
 
! Отговори
доц. д-р чоко боков преди 8 години
До Анонименмного конкурентно сте неграмотен / -на
14
3
 
11
 
! Отговори
пепе преди 8 години
Само лееекинко се замислете, че ако тези които не плащат. (а юридическите услуги струват пари и някой така или иначе трябва да ги плати.)Кой, ще плати съдебните разноски на неплащащите....Разбира се коректните платци!!!!Айде сега да се замислим дали толкова настървено трябва да защитаваме шайка тарикати, които смятат че сметките не трябва да се плащат???Помислете!! Народе!!!!
13
1
 
10
 
! Отговори
Ники преди 8 години
Разбира се, че не е коректно за задължение от 20 лева да те натоварят с разноски за 1000, но има хора които си ползват и не плащат с години.Е да не е сън, та да се размине...
12
2
 
7
 
! Отговори
гост преди 8 години
за какви арбитражи говорите тук, това са пълни глупости, топлофикация не ползва арбитраж , хайде малко по грамотно , проверете преди да пишете.
11
6
 
6
 
! Отговори
пепе преди 8 години
И аз плащам около 100лв за тристаен апартамент + вода и не мога да разбера колко по-малко трябва да е сметката от това??Мая е въздух под налягане.Освен това на онядншната и пресконференция стана дума, че е РЕШЕНО да накарат хората да си сменят вертикалните щрангове с хоризонтални - пак пързалят хората за сметка на едни другари, които ще станат по богати от хорката глупост. Запомнете, сградната инсталация е ЕНЕРГИЯ - има я и няма как да се забранява и регулира, тя е такава каквато е!
10
1
 
4
 
! Отговори
silver rider преди 8 години
Точно така, номер 11, а и още нещо: Защо се пише, че се подава топлоенергия сякаш имаме пещ за цветни метали в домовете си, за мене това е измама. Докато не се фалира Топлофикация и не се продаде на чужд инвеститор ще е така, но кой ли ще иска?
9
2
 
25
 
! Отговори
ПОТРЕБИТЕЛ преди 8 години
Къде беше Манолова,когато беше депутат и можеше да внася промени в закона?Може би тя не ползва тази робска услуга и чак сега е разбрала какъв бич е Топлофикация.Трябва да се махне зградната инсталация(такса мощност) за този,който не полза никаква услуга -махнати радиатори,спряна топла вода.Фактът,че нито държава,нито община искат да променят правилата показва,че е най-лесно само да прибираш пари,без да правиш грам инвестиция.Манолова обиколи всички телевизии, но ефект няма никакъв и няма да има.
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Maja imat li Prava balgarite v Tasi bG Kojata Saloniki ima no ne se ispalnavat koe Po besprechen da Sadim pravisafieto mvr Pensionite mdizite Partition vodata vs Normalni i bedni balgari sa Kradeni ot Komunagi Sega demokrati. Te sa edni i saschti Banditi Mutri milionerite ot Selata i provinziite doidoha v Sofia Svaliha zarvulite i Obuha skapite obuvki Mutri Kradat Bijat tn. BB i zz gi posnsvat novobogataschite s karton4eta i milion4eta