Кунева предлага: Учиш ромчета, ставаш магистър

Приносът ни към Европа – красивият български ум, разясни тя
Обновена: 19 апр 2016 13:55 | 19 апр 2016 12:37, Веселина Йорданова
170
Кунева предлага: Учиш ромчета, ставаш магистър
Новият зам.-министър проф. Иван Димов и Меглена Кунева. Снимка: БТА

140 души, които не са учители, ще могат да получат магистърска степен, докато преподават в училища с компактно ромско население, обяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева.

По думите й проблем, с който трябва да се справи министерството, е нежеланието на учителите да преподават в рискови общности, предаде "Фокус".

Още по темата

Кунева обясни, че това е проект по програмата "Еразъм плюс" и той ще бъде осъществен от МОН, Пловдивския университет и НПО.

До 15 май се събират кандидатури. "Говорим за училища с компактно ромско население и където преподаването е рисково", уточни Кунева.

Вицепремиерът заяви, че по време на българското председателство на Европейския съвет се надява България да покаже добре структуриран подход и много научни изследвания.

"Много е важно да покажем красивия български ум, което ще бъде големият български принос към Европа. Добрата организация и доброто управление е ключово, за да може това да се случи", заяви Кунева.

Тя коментира, че има концепция за създаването на агенция, което ще направи обсъждането и финансирането на научните изследвания по-прозрачно.

Министърът на образованието и науката каза още, че средствата по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" ще се управляват както трябва. "Имам достатъчно опит", заяви тя.

Новият заместник на Кунева - проф. Иван Димов, заяви, че във фонд "Научни изследвания" се работи активно.

"Да, проблеми има, но ние знаем как да ги преодолеем и смятам, че с колеги от научните институти и от министерството ще ги преодолеем", заяви той.

Проф. Димов поема координацията на висшето образование и науката. "Пред нас стоят наистина отговорни и важни задачи", коментира той.

Като основни задачи за решаване зам.-министърът посочи финализиране на стратегията за научните изследвания и завършването на националната пътна карта за научна инфраструктура.

Според него инфраструктурата в образованието и науката, която се изгражда с европейски средства, трябва да бъде подсигурена с национални средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
5
 
! Отговори
до 125 преди 8 години
Не знам кой е измислил да ги наричат роми.Ром си е алкохолна напитка.Как може една дума да има две значения?Непрактично е.
95
0
 
4
 
! Отговори
Банго преди 8 години
Това е знак, че и турците не щат да служат на Сорос, та се е заловил да си отглежда питомци от ромите.
94
0
 
5
 
! Отговори
Поръчки преди 8 години
Кунева изпълни поръчката да остави старите учебници, сега продължава по спуснатия й план.
93
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А като учиш конячета - касъв ставаш?
92
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пиеш ромчета - ставаш алкохолик.
91
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тая тъпанарка изби рибата
90
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво му е рисковото?Просто децата не ходят на училище.Ще сегр егират и учителите.
89
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ужас! Бояджийката Кунева стана министър на образованието... и КРАЙ с България! Очаквайте масово харизване на всякакви дипломи!
88
0
 
5
 
! Отговори
йохохо преди 8 години
Пловдивският университет май не може да направи разлика между политика и наука.
87
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
U4is rom4eta-stavas MagisterAko te uzi4at Rom4etata-stavas Mangoister
86
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Управляват ни от тъпите най тъпите, от алчните най алчните, от продажниците най продажните и корумпирани. Но всичко това е с цел и някои стаи зад тах дава им акъл и пари за да разрушат и останалото от България.
85
0
 
5
 
! Отговори
PD преди 8 години
Хайде стига пазарлъци с качеството магистър. Ако и да си удобен на господстващата идеология по евро-мулти и незнам още каква, това не те прави постигнал нивото на висшето познание на човечеството. Просто си поредната удобна номенклатура за мръзни поръчки срещу последното.Но от самозабравилата се номенклатура какви други идеи да очакваме ?
84
0
 
10
 
! Отговори
Унизен преди 8 години
Кривата джука отново се изказва неподготвена.Тази няма ли да я махнат най после?
83
1
 
12
 
! Отговори
Прогноза преди 8 години
Днес магистри, утре министри!
82
0
 
8
 
! Отговори
Проф преди 8 години
Стига сте плюли Кунева. Това е Джордж Шорош, тя само изпълнява. НПО-то е "Америка за България". А ректорът на Пловдивския университет, който съучастничества, е проф. д-р Запрян Козлуджов. Не знам кого е учил да си вземе магистратурата, сега е дохтор.
81
1
 
17
 
! Отговори
реалист преди 8 години
Скоро България ще изчезне от картата на света.Вместо да ограничат раждаемостта им, те наливат от пусто в празно.
80
0
 
21
 
! Отговори
Змей преди 8 години
Тъй е в нашата държава: златото потъва, *** плава.
79
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кунева да даде и месец личен пример, без охрана и привилегии. Само един месец, в средно голямо училище, в средно голям Български град. И поне 2 дена сутрин и два дена вечер да присъства в автобустчето, дето ги разкарва по близките села зиме и лете. Да става сутрин в 4 часа, зада иде да ги докара, и в 7,30 да са в училище, и вечер, да ги връща в 19-20 часа, защото и влиза в задълженията,за същата заплата, разбира се.
78
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Делегирания бюджет *а майката на образованието ни! А Дани Боцкавия пак нещо се бута в образованието! Ако искате да има успехи там, препишете старите учебни документи, от преди 1989-та, върнете стария начин на финансиране и контрол, стария начин за съставяне на учебници и програми, и най-вече това, на ръководни постове навсякъде да има хора, разбиращи си от работата, , а не както Дани Боцкавия ги назначаваше-според деколтето и минижупа, или такива, чиито главни заслуги са затварянето на АЕЦ-а.
77
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи търговията с дипломи става държавна политика.