След изхарчен милиард за интеграция на ромите. Адекватни ли са мерките?

Досегашният модел действаше несъстоятелно, смята депутат от ОП
Обновена: 27 мар 2019 09:18 | 27 мар 2019 09:15, Красимир Ангелов
78

Около 1 млрд. лева е инвестирала държавата за интегриране на ромското население в периода от 2007 г. до 2017 г., показват изчисленията на вицепремиера Красимир Каракачанов.

Още по темата
Част от предложенията в концепцията за интеграция на ромите са спиране на помощите за родителите, които не пускат децата си на училище, както и предоставяне на детски надбавки в натура, за да се намалят злоупотребите със социалните плащания. Въпреки всички инициативи, хората в гетата в България продължават да живеят далеч от приетото за нормално в Европа.

"Досега съществуващият модел на интеграция се основаваше на тезата, че между държавата и ромите трябва да има медиатори в лицето на представителите на гражданското общество. Този модел функционираше през последните 29 години очевидно несъстоятелно. Днес ние казваме обратното - държавата е тази, която трябва да осъществява обществения интерес директно", коментира в студиото на "България сутрин" депутатът от "Обединени патриоти" Милен Михов.

По време на обсъждането във вторник бяха направени и по нестандартни предложения като приобщаването на представители на ромското малницство към структурите на МВР. А концепцията на вицепремиера Каракачанов ще бъде внесена за разглеждане в МС в рамките на следващата седмица.

Пред Bulgaria ON AIR бившият депутат от ДПС Александър Методиев отбеляза, че предложението представлявало "една популистка концепция". Тя била противоконституционна и нямала място в дневния ред на политиците.

"Всички хора се раждат с равни и достойни права. Всички граждани са равни пред закона. Вицепремиерът Каракачанов с действията си заклеймява един цял етнос. Кое му дава това право?", подчерта още Методиев в студиото на "България сутрин".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В конституциата пише още,че всеки има право на образование,коет е конкретното за случая,значи така обществото в лицето на държавата-държавното управление избрано от обществото и независимо от това кого от лицето на която и да е партия поради отмяна на 1 член от документа е отворило училища за безплатно образование,че университети,институти за обучение,даже при такси те са съобразени със среден стандарт на живот,а за минимален със справки,коет сочи,че обществото осигурило,етноса не дава на децата
48
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До кога ще се толерира този така наречен етнос. С тоя милиард можеха поне да пооправят здравеопазването, образованието или някоя друга сфера. Всеки лев даден за тея за съжаление е хвърлен на вятъра.
47
1
 
3
 
! Отговори
Личен опит преди 5 години
Майсторите на покриви ти казват ВСИЧКО 120 ЛВ. после ти вика ако някои те пита кажи 60 на кв. м. после ти иска лична карта и да подпишеш договор за гаранция обаче пише 60 на кв. м. и като не искаш да подпишеш ти казва задължително е и заплашва щом подпишеш ти казва дай капаро 1500 лв. после ти откачаш а той ти казва вече ти направих половината трябва да ми дадеш колкото искам а той искал 2000 лв. даваш му ги а той казва Няма да ти работя без пари дай още толкова или Боби от Обеля ще те ...
46
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 55И на мен ми направиха подобен номер ромите! Пазарихме се за едни пари съгласиха се и започнаха да разпокриват и , като разпокриха си промениха цената, а същото време се очакваше след два три дни да вали! Аз не се съгласих на новата цена и те си тръгнаха, но хванах приятели и си свършихме работата сами!
45
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Майсторите на покриви! Предлагат ти ремонт за малко пари после като почнат работа идват още и те принуждават да подпишеш договор а после искат хиляди. Според властите полиция и прокуратура няма престъпление!Така, че видите ли ги не говорете с тях за пари а направо ги гонете ще си спестите няколко хиляди и голям стрес и нерви.
44
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да го наречем този милиард усвоен, а не изхарчен
43
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що за казус? 1 млрд. изхарчен, резултати нула. Адекватни ли са мерките? А, не бе! Изхарчете още 10 млрд., то ще си покаже. За балъци ни имате!
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Методиев е трябвало да проветрят студиото след него! Долна гад
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ром Рим Ром нямам ДомКакви един милиард за интегруция бате какви 5 лева ага местан питай ги?
40
4
 
2
 
! Отговори
:-:-: преди 5 години
Те дорде си наумуват поредните концепции, няма да остане кой да интегрират. Масово са в Германия и живеят по-добре от мен.
39
0
 
13
 
! Отговори
Шопа преди 5 години
Да за да може този " медиатор " да прибира парите , а *** да остават неграмотни, манипулирани и с нагласата че те не са равни, а са повече от равни без да си плащат сметката за ползваното от тях, че могат да крадат, убиват и ...... и ще останат ненаказани, че законите не им дават задължения, а само права .
38
0
 
10
 
! Отговори
Дядо Петър преди 5 години
Не са "изхарчени", а са ОТКРАДНАТИ от *** барони.Колко са получили "държавните" служители, боравили с тези фондове, остава загадка.
37
0
 
8
 
! Отговори
... преди 5 години
Равните права се изразяват и в равните задължения. Всеки човек има задължения към своята общност, които трябва да изпълнява, за да бъде пълноправен член. Това при ромите не съществува и се прави целенасочено, точно от тези, които мрънкат по телевизиите, колко са били ощетени ромите. *** както те погледне, вече те е излъгал. Просто нищо не може да ме накара да повярвам, че някой от тях иска да започне да плаща данъци и сметки... това би било лъжа.
36
3
 
8
 
! Отговори
ГНЕВЕН преди 5 години
С ромите нещата са ясни.Не ми стана ясно колко паспорти продаде русенския македонец Шкембе войводата и колко пари открадна?И защо ДАНС и Прокуратурата не са го прибрали в килията?Защото този дебел ,нагъл и безкрайно алчен наглец продължава да ни залива с простотията си.Не знам как се чувстват военните , когато отдават чест на този предател и продажник.
35
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи може да има програми които да изсипват маса пари за интеграция на ромите, но когато ние поискаме отчет и реални разултати, това вече е дискриминация, даже геноцид. Ако Александър Методиев иска да помогне на ромите, той сам ще предложи мерки които да ги цивилизоват, тоест да се образоват, да работят, да спазват законите и да допринасят за развитието на обществото.
34
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"хората се раждат равни", да това е така, но след 10, 20 повече години живота дава преднина на едни, а други остават назад. Тук говорим за годините от човешкия си живот, в които сме работоспособни и можем да допринесем за обществото, а не за бебешките си години. Така, че стига гледахте правата, гледайте и за задълженията на тези хора, защото и там всички трябва да са равни, плащайки и давайки.
33
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
41 - кой е малцинството в държавата - ромите или българите? кой към кого трябва да се интегрира - малцинството към мнозинството, или мнозинството към малцинството. Ами ако всички малцинства поисакт да се интегрират българите към тях? И защо арменци и гърци са интегрирани, турци са интегрирани, а роми . не?
32
0
 
12
 
! Отговори
Горан преди 5 години
До Анонимен 41:Ама, естествено, че е несериозно! Държавата ни се нарича България, а не Романия, та да се интегрираме ние към тях! Те нямат обособена държава никъде по света, и по всичко изглежда, че не искат да имат! То си ги има откак свят светува, но тяхна държава не е имало!
31
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как са интегрирани турците, които берат тютюн и картофи и раждат по две деца? Значи можело.А с ромите - не можело.Половината от тях са мюсюлмани, другата половина - христяни (най-вече протестанти)Кучето скаач според тоягата. Начули сме ги, да си разпасват пояса, ако се появи политик от типа на Орбан ще ги стегне аз 5-10 години
30
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
34 - приятелю, да разбирам ли че ти искаш да оставш на своите деца една страна пропита с престъпност, в която дъщеря ти, която ще се омъжи за цитанин - българите намаляват - ще я шамарят непрестанно, ще я карат да проституира и да ражда деца, които нямат да доживеят 35 години. А страната ще се разпадне официално на кланове. АЗ не го искам.