Ядем зеленчуци от Турция, Гърция, Македония...а българските?

Производител: До 10 г. на пазара няма да има български зеленчуци
12 сеп 2019 07:10, Анисия Иванова
159
Ядем зеленчуци от Турция, Гърция, Македония...а българските?
Снимка: Булфото

Българите са изяли над 88 хиляди тона вносни домати през миналата година. За 2019 г. прогнозата е количеството да стигне 78 хиляди тона. С 18% расте вносът на домати у нас годишно за последните 5 години, показва анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство.

В същото време въпреки ниската цена на зеленчука в чужбина, у нас те се продават в пъти по-скъпо.

В Турция, откъдето идват основните количества, в последните седмици на август цените на доматите са паднали до около 0,20 – 0,25 долара за килограм (около 0,44 лв. за кг). В Холандия и Испания, които са сред най-големите производители в Европа, цените на едро за месец август са около 0,80 евро/кг (1,60 лв. за кг).

У нас обаче вносните домати вървят по 1,28 лв. за килограм, показват последните данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Цените на европейските домати като цяло през това лято са сред най-високите за последните 5 години. Това се обяснява с горещото време и увеличението на разходите, които растат непрекъснато за последните 10 години, твърдят експертите.

Ударно внасяме и краставици, и чушки. Импортът на краставици през 2018 г. достига 29 хиляди тона, като за последните 5 години той расте с около 10 на сто. Прогнозата на експертите е тази година по пазарите у нас 30 хиляди тона от краставиците да са внос.

Подобни са и цифрите за пипера. Миналата година у нас са внесени 29 хиляди тона, като през последните 5 години увеличението е с около 14 на сто.

Само за първите пет месеца на тази година у нас са внесени 141,6 хиляди тона пресни зеленчуци, показват последните данни на земеделското министерство..

Според земеделските производители близо 80 на сто от зеленчуците и плодовете, които се продават у нас, са вносни. Доматите, чушките и краставиците идват основно от Гърция, Турция и Македония. Ако политиката в земеделието продължи, до 10 години на пазара няма да има български зеленчуци, коментира за “Труд” Мариана Милтенова, председател на Националния съюз на градинарите в България.

Вносните домати влизат у нас на много по-ниски цени от родните, макар че се плащат мита, и това убива родното производство, коментира производител от Мало Конаре.

“По борсите и тържищата това лято видях неща, които не са се случвали от 10 години. Точно в разгара на сезона, когато има изобилие от български домати, по борсите спираха тирове натоварени със стока от Полша, Македония и Турция”, посочи той.

По думите му нашите домати са на цена от 1,20 лв., а вносните са 90 стотинки, даже и по-малко, и никой не купува родното. “Имаше колеги, които направо оставяха кашоните с продукция по борсите, зарязваха цели бусове, пълни с домати”, разказа земеделецът. Според него ниските цени на вносните домати се дължат на високите субсидии в изброените страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
3
 
16
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
Хората ви казаха. В днешна Европа има 3 стандарта - първи за Западна Европа, втори за Вишеградската четворка и третия е за добитъка и пропаднали страни като България. Затова шоколада в Чехия е с малко какао, шоколада в Германия е с много какао, а в България е оцветена вар с малко парфюм, поне да ви мирише на шоколад. Затова и всичко тук е със заместител, оцветител, ароматизатор и тн. Истински продукти са за робовладелците, не за робите. За робите най много риба която е отказана за износ!
48
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спадът в производството на домати в България спрямо 80-те години на миналия век е около 127 пъти като физически обем (тонове).
47
2
 
7
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
Нали Турция и Гърция трябва да си продават зеленчуците, да не си мислите, че на Запад някои ще внесе краставици от пустинна държава? Там отива само качествената стока, за Източна Европа отива второ качество стока, а за България и тем подобни е предвидено трето качество, това което не биха дали дори на прасетата в Полша. Ама там има контрол, а в България като си платиш на правилните места и радиоактивни домати може да продаваш, дреме им на управниците какъв боклюк се пласира на раята!
46
2
 
9
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
Като се добави и прекрасните случки с това да се хванеш да гледаш нещо и когато е готово и след работа отидеш да го събереш виждаш, че "братята" са те изпреварили и са си набрали, а дори и да ги хванеш закона е на тяхна страна, няма как да защитиш собствеността си, полицията вдига рамене защото няма правомощия да реши проблема и като пиеш 2,3 пъти студена водица се отказваш и земята остава да пустее. И затова внасяме домати от камениста Гърция и краставици от пустинна Турция!
45
4
 
3
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
Какво се чудите? Преди 1989г. всичко качествено се изнасяше за "братските" страни и тук оставаше това което няма как да се продаде. Сега всичко качествено се изнася за новите "братски" страни и тук остава това което няма как да се продаде. Единствената разлика от преди и сега е, че от Източни братски страни,минахме на Западни братски страни. Ако искаш качествени продукти трябва сам да си ги гледаш, но никои не му се занимава (особенно на младите) и затова масово лозята пустеят или са разграбени
44
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За съжаление това е истината. Тази година, когато вече имаше много български домати бяха по 4-4.5 лв/кг на пазара във Варна. Вносните бяха по 2-2.50. Купувах си от българските защото са по-вкусни и винаги предпочитам българското производство. Лошото е че тази година много трудно се намират български зеленчуци и плодове по магазаните и пазарите. Всички сергии са с едни и същи вносни неща.
43
0
 
5
 
! Отговори
men преди 4 години
африканската чума от прасетата се прехвърли на зеленчуците и това още преди 30 години. *** нищо ба, ни са къхърете. ний тва земеделие ни го искаме както каза бащицата татко прасче. сипвайте парцуца и рупайте труски томати и краставици, поръсете ги обилно с палмово сирене и шракайте с пръсти. и по телевизора да вървят правилните сериали че да е пашалъка пълен.
42
1
 
7
 
! Отговори
Неграмотност преди 4 години
Цитат: Подобни са и цифрите за пипера.*В първи клас се учи разликата между цифра и число, но някой май изобщо не е ходил на училище.
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИзводНито НАТО, нито ЕС са ни виновни, че такива катили си избираме за управници! И Полша е в НАТО и ЕС, пък там нещата са някак различни, нали! Докато гласуват по 20% от имащите право, ще си гласуват все също. Пък нека мнението си е, че "с моя глас нищо няма да направя". И извън НАТО и ЕС - пак ще е същото, че дори по-зле.
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Основната причина да не се отглеждат български зеленчуци са конкурентнят внос от чужбина.Там могат да си позеолят да продават на ниски цени,защото получават добри субсидии.Втората причина в ероя тно е контрабандният внос без мита!
39
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото и лош да беше комунизма хранихме се само с Българско производство,само бананите и портокалите бяха внос.Сега банани и портокали колкото щеш а родното липсва.
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде на пресния хляб от Румъния сега го получих топъл топъл само 1 евро. Хлебозавода у нас фалира и сега хляб внасям.Давай народе до като не е свършил.
37
3
 
9
 
! Отговори
Бай Тодар преди 4 години
Яжте турски домати и викайте кой не скача е червен!
36
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един турчин ми беше казал да не ям турски домати...
35
1
 
3
 
! Отговори
доволен селянин преди 4 години
кой копа пичели кой не копа яде турски домати между другото немат нищо общо с мойте
34
2
 
33
 
! Отговори
опетков преди 4 години
Проблемът не е в това дали стоката е турска, гръцка или българска. Проблемът е в това, че стоката поскъпва 3 пъти от борсата до пазара. А най-големият проблем е че българският селянин, т.н. производител не се научи да се обединява и да излиза директно на пазара, като по този начин да получи адекватно заплащане за труда си. Тук е ролята на държавата и общините, които нехаят по въпроса или получават своя дял от прекупвачите и умишлено не правят нищо.
33
0
 
17
 
! Отговори
666 преди 4 години
Ако българските домати бяха 1,20лв/кг ... с мед да ги намажеш. Аз под 2,50лв/кг не съм виждала
32
0
 
3
 
! Отговори
Ghost преди 4 години
До АнонименЗабрави нещо. ТОЙ дава милиардииии!!
31
2
 
23
 
! Отговори
Ghost преди 4 години
Това е върхът на айсберга. Скоро ще внасяме ток и газ от Турция а като се стигне да внасяме и лекари и учители ще го закъсаме напълно! Всичко от правителството на БокУ се прави да е лъскаво и модерно но на най-важният ресурс на една държава -- хората не се обръща внимание...
30
1
 
12
 
! Отговори
Стилиян преди 4 години
няма земеделие миналата година овците тази прасетата догодина и кравите така е всичко е ток