75 г. от Кървавия Божик в Македония, когато са избити над 1200 българи

Целта на кампанията е била да се заличи българското самосъзнание
Обновена: 5 яну 2022 12:31 | 7 яну 2020 13:23, Елка Василева
176
75 г. от Кървавия Божик в Македония, когато са избити над 1200 българи
Снимка: архив, Reuters

Навършват се 75 години от Кървавата Коледа или Кървавия Божик за българите в Македония. В началото на януари 1945 г. на Рождество Христово по стар стил югославските власти в Македония организират избиването на над 1200 българи – заради българското им самосъзнание.

Кървавата Коледа всъщност е събитие, което се случва в периода 6 – 9 януари. Тогава са извършени масови репресии срещу хора с изявено българско самосъзнание. Броят на убитите е около 1 200 души, като те са включени в специални списъци, които са изготвени и утвърдени от самия Тито и неговите емисари в Македония, обяснява историкът проф. Пламен Павлов.

Става дума за една планомерна операция за прочистване на етническото самосъзнание на българите в Македония, която по някои от методите много напомня на Народния съд в България.

Така че това, което се случва в Македония, няма особена разлика от кървавите събития в самата България, но все пак в Македония има един подчертан антибългарски елемент. Тогава новата власт се осъществява, най-вече от Светозар Вукманович-Темпо – един от най-приближените на Тито функционери на Югославската комунистическа партия, подкрепян от такива комунисти като Михайло Апостолски и Лазар Колишевски – българи по произход и хора от партийния апарат, сред които имало много гъркомани, сърбомани, албанци, казва Павлов пред „Фокус“.

По думите му става дума за събития, които започват още през септември – октомври. И до днес тези събития не са напълно изяснение, а броят на жертвите не е установен със сигурност.

Можем да започнем с тези избивания и кланета, които започват още в самото начало, след оттеглянето на българските войски от Македония, обяснява историкът. Да речем – събраните войници и офицери в Скопското кале. Днес там се правят турове с екскурзоводи, но никъде не се казва за това, което се случва през есента на 1944 година. Там са затворени българските войници, които отказват да се бият с Югославската партизанска армия във Войводина, затова първо са избити или репресирани офицерите, а после на страшен терор са подложени и самите войници.

После, разказва Павлов, започват кланета в Прилеп, Велес, Куманово и други селища. Тук на практика още в началото като жертва падат съратниците на Методи Шатаров – известния деец на международното комунистическо движение, който обаче е на български позиции, тоест македонските комунисти, но от неговото крило. Въпросните хора е трябвало да бъдат на високи позиции, но на практика са убити без съд и присъда.

Освен това тези репресии се засилват и по отношение на така наречените „бугараши“ – хора, които са с българско самосъзнание. Тук става дума за стари дейци на ВМРО като Дончо Северски, а същевременно и за хора от старата българска територия като подполковник Делчев – хора, които все още не са се изтеглили от България.

Наистина става дума за едни кървави събития, които трудно могат да бъдат възприети от нормалния човешки разум. Тези кланета продължават във Велес, където са убити такива изявени български дейци като д-р Богдан Попгьорчев и още около 50 души, свързани с ВМРО. Сред тях има хора от средната класа, има занаятчии, има и обикновени хора, продължава разказа си историкът.

В Куманово по същото време - става дума за октомври, ноември, декември 1944 година, са убити някъде около 50 души без съд и присъда, като измежду тях е д-р Йосиф Андонов, войводата от ВМРО Кръстьо Лазаров и много други невинни хора на всякакви възраст от най-различни социални слоеве.

Така че в тази първа вълна, преди самата Македонска Кървава Коледа, са убити някъде между 140 – 150 души. След това започват и едни псевдопроцеси, които са подобни на Народния съд в България, като в Македония е приет един закон за съдене на престъпления срещу македонската национална чест. Нещо, което е абсурдно само по себе си и което обрича на гибел или на репресии всеки, който не отговаря на изискванията на македонската власт за македонска национална чест в кавички. Разбира се тук най-вече са нападнати и преследвани така неречените „суратници на окупатора“, тоест хората, които по някакъв начин са били свързани или са сътрудничили на българската власт в периода 1941 – 1944 година.

Така че в периода декември 1944 – януари 1945 година са избити в рамките на тези процеси десетки души, част от които са изпратени на съд, други в тъмничен затвор.

Паралелно с тези събития започват и един процеси срещу най-изтъкнатите национални дейци и водачи на българите в Македония. Става дума за хора като Димитър Гюзелов, Спиро Китинчев, Илия Коцарев. Не бива да забравяме и учителката Роза Койзеклиева, която е преподавала история и само за това, защото е разказвала истината, е вкарана в затвора, където умира в нечовешки условия.

Самата Кървава Коледа се разпростира в дните между 6 и 9 януари 1945 година върху всевъзможни хора, като тук има ужасяващи случаи на нечовешка жестокост – хора, които са хвърляни в езерата, които са хвърляни в разни пропасти, обяснява проф. Павлов.

Например само в Скопие са убити над 60 души, във Велес над 50, в Куманово около 50, в Щип – 77, в Битоля – 36 и така нататък. Да речем при село Владимирово, Беровско са унищожени 330 души. Край Охридското и Преспанското езера също. При село Отешево са избити много хора. Така че и до днес бройката на избитите на практика не е установена.

Според историка Веселин Ангелов някъде над 23 000 души са били подложени на репресии, като така установените в рамките на тази тъжна статистика смъртни случаи са от порядъка на 1000 – 2000 души.

Кървавата Коледа е символ на македонизма. Македонизмът е едно кърваво явление и най-кървавите му дни са в края на 1944 и през януари 1945 година. Не бива да забравяме, че наред с многото смъртни присъди има хиляди хора, които са осъдени на тъмничен затвор, изпратени са в лагери и така нататък, обобщава историкът.

Това са едни събития, които трябва да се осмислят все повече и повече, като при това не трябва да забравяме, че те бяха тема-табу в Македония и в България в продължение на повече от половин век, припомня Павлов. Това е така, тъй като тя противоречи на самата същност на македонизма, който по същество е антибългаризъм, а на практика виждаме, че в края на 1944 и в началото на 1945 година антибългаризъм не е само пропаганда, а е низ от убийства, от показни процеси и избивания без съд и присъда.

Смятам, че в учебниците на децата и студентите в Македония тези събития трябва да присъстват и то, както сочат документите, казва Пламен Павлов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
9
 
4
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Да живее Балканската федерация! Столицата ни ще е Константинопол.
149
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Винаги сърбите съм ги имал за братски народ. докато живота не ме срещна лично с тях. Дори работих на един за около три месеца,нямах пари за хляб през това време ,и накрая не ми даде и стотинка. В Западна Европа като те видят че си бял и не си тамошен,първо те питат ,,сърбин ли си?'.Никой не им вярва.Крадът,лъжат,мамят,сплетничат зад гърба.Абе утайката на Европа.А за това че са хора без достойнство,на тях изобщо не им пука.Те такава дума в речника си нямат.А най-хубавото е че знаят всичко това.
148
4
 
1
 
! Отговори
U. S. A. преди 4 години
Дано никога да няма такава държава иначе Японците ще им правят паметника понеже те имат само опита. Бих на писъл моите инициали но за да знаете как ще стане съм ги поставил
147
0
 
14
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
А сега ще ги подкрепяме да влязат в ЕС/ЕС?Мъдро.
146
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При кое ли правителство, учебниците по история ще съдържат скрити досега факти, от историята на българите?
145
7
 
1
 
! Отговори
миткалото преди 4 години
Баща ми е бил 4 год.по това време в Скопие и Струмица.Местното население се е отнасяло културно,присъствали са на кръщанета, свадби и др.Както казваше баща ми ние сме за малко тук но те са си вечно - с една дума който се е отнасял зле с местното население са го убивали.Какво да говорим след това ,когато са напуснали територията им.Всеки и във всяка къща е имало оръжие -както те са казвали от тук всички минават.Къщите не са ги мажели - отвън защото да не умре съпругата им и други.
144
14
 
9
 
! Отговори
До ном. 147 преди 4 години
Това е точно така. ! Прави се всичко възможно от страна на Москва , България да се настрой срещу Македония и Сърбия защото само България може да ги спре за ЕС. Не се подавайте на руската пропаганда.
143
4
 
37
 
! Отговори
Крум преди 4 години
Мислете, преди да кажете на сърбите "братя" - никога не са били добронамерени съседи. Винаги са били с безумни амбиции и претенции без покритие. Така че, внимателно когато ходите да ядете плескавица и да подскачате на сръбски ритми!
142
17
 
13
 
! Отговори
не се поддавайте преди 4 години
на анти-македонската пропаганда която руските *** започнаха да разпространяват. Русия се опитва всячески да предотврати влизането на Македонич и Албания в ЕС и НАТО за да запази Балканите като плацдарм на имперската си политка.Влизането на Македония в НАТО и ЕС ще бъде добре за цяла Европа, като ще позволи най-послед да сложим край на дразгите между нашите братя и сестри в Македония.Русия насъсква гаменните в Скопие да пишат антибългарски материали за да създават конфликт, бъдете мъдри!
141
10
 
5
 
! Отговори
Димитър Антов преди 4 години
До Поредна манипулацияВсезнайко, моля те отгивори колко концлагера за "македонци" е имало, колко избити без съд и присъда са избити от Българи!Колко са интернирани, колко са прекрстени, колко вестника на "македонски език" а спряни,,,,,,И напр. кой обявяна война на Германия през 1944г преди вашите спонсори!?Ако имате Вяра поне се смирете!
140
4
 
10
 
! Отговори
Димитър Антов преди 4 години
До LoykoБе друже да си чувал за едни въстания-напр. Тиквеш/Кавадарци?Да си чувал случайно защо Кукуш е бил опожарен!?Да си чувал защо гражданите на Охрид са платили откуп на германците,,,,,,!?И мвото още такива факти,,,,,
139
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само една книга ти препоръчвам, на АНРИ ПОЗИВОЙНАТА СЕ ЗАВРЪЩА!Да, по-рано от ВСВ, започнало е от 1912-13г. избиването"В сърцето на Балканския полуостров, от Охридското езеро, което достига до албанската граница, до Драма на Егейско море, от Солун до Шар планина на обор от Скопие, има една страна с 64 000 км.повърхнина, т.е.два пъти по-голяма от Белгия, обитавана от 2 500 000 души, говорещи един език, с еднаква култура, почти всички с еднаква религия. От този народ 70 % са чисти българи."
138
5
 
15
 
! Отговори
Борил-Радослав преди 4 години
Връщате ни заграбени те територии сръпски кучета.... Щото ние ще се върнем скоро да си ги вземем! Доброволно или не си е ваша работа!
137
2
 
13
 
! Отговори
Иван преди 4 години
...резултат. Трябва да приемем че те вече (от няколко поколения)се чувстват небългари и да гледаме на тях като на различни , но много близки до нас. Помаците са бивши българи християни, които в миналото са си сменили религията. Как е станало, дали насила или заради материални облаги, не е толкова важно в момента. Важното е, че те сега се чувстват мюсюлмани и е безсмислено и контрапродуктивно да ги обиждаме и да им се натяква какви са били преди.
136
6
 
8
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Болшинството от населението в С. Македония е с небългарско самосъзнание. Това е положението на нещата в този момент. Как се е стигнало до това, кой е виновен, в момента има значение само за историците. Ако някога са прилагани репресии за да им се смени самосъзнанието, в момента не може да се прилага същия инструментариум, за да им се върне. С безкрайно повтаряне , че са българи, че са били българи, че Македония е България, с непрекъснати обиди и обвинения към тях , се постига обратно на желания
135
2
 
8
 
! Отговори
до 48 преди 4 години
До 48 Само където ТИТО е ХЪРВАТИН а не сърбин.
134
26
 
5
 
! Отговори
Loyko преди 4 години
Колкото Хитлер е отишъл да освобождава Съветския съюз,толкова и България е отишла да освобождава Македония. Никой не обича окупаторите...
133
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Относно "фашистичкиот окуптор", между 1929 - 31 г в Кралство Югославия има военна диктатура на Александър I Караджордевич. След което той великодушно подарява на държавата конституция, в която никакви македонци. През 1941 г Кралство Югославия се присъединява към Тристранния пакт на Хитлер.
132
31
 
5
 
! Отговори
Бунгар преди 4 години
Стуга сте си измисляли...Никой никога не е насилвал някой да се пише македонец или македонка.Поредната българска историческа измишлйотина. Всеки сам се е самоопределял. Това,че на нас не ни харесва бежанците от Егейска Македония и Пиринска Македония да са се самоопреляли като македонци няма никакво значение.Истината....това не харесват българите..и особено когато е право в очите.
131
8
 
16
 
! Отговори
Един преди 4 години
До Поредна манипулация..... Избити са защото са се самоопределили като българи, за разлика от червените, безродни, кашкавалени антифашисти, които са ги насилвали да се пишат македонци.