Повече извънреден труд – легализира практиката или изтощава работника?

Причината за исканията е кризата на пазара на труда
8 яну 2020 18:10, Ния Христова
78

Двойно повече часове извънреден труд и по-дълъг работен ден искат работодателите, съобщи Bulgaria ON AIR. За момента срещат разбиране само от социалното министерство. Синдикатите, както се очаква, са против.

"Това е старо предложение на работодателите. Пазарът на труда роди тази идея. Липсват кадри в бизнеса. Едно от нашите предложения беше увеличаване на възможността работниците да полагат извънреден труд, когато те са съгласни", коментира Добрин Иванов от АИКБ.

Според него при полагането на извънреден труд, трябва да се спазват всички условия.

"В дебатите, които организирахме между синдикати, работодатели и Агенцията по заетостта в 3 български града, се видя, че когато в големите предприятия се увеличи заплащането само с 200 лева, това е достатъчно, за да се върнат работници от други държави", добави Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

Григорова е категорична, че ако искаме да увеличим работната сила, първо трябва да увеличим заплащането и да подобрим условията на труд, вместо да изтощаваме работника.

Иванов обясни, че световната тенденция е да се намалява работното време. Това обаче зависи от структурата на икономиката и производителността на труда. Той допълни, че при увеличаването на часовете извънреден труд ще се легализира практика, която се осъществява и в момента.

Григорова твърди, че работниците полагат извънреден труд, защото заплатите са ниски, а не защото искат да се изтощават.

Тя даде за пример случая, в който шофьор на градски автобус в столицата катастрофира зарази преумора. Тогава работниците се били съгласили да работят извънредно заради обещаните допълнителни средства.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нивото в България е като отпреди индустриалната революция - 15-часов работен ден, 6 дни в седмицата. Само че работодателите са ограничени ментално и не разбират, че неквалифицираната работна ръка може да иде в Европа да бере ягоди за 1500 евро на месец без 100 часова работна седмица, вместо да крета за 450 лв. нето МРЗ в задния двор на сикаджията.Дано фалирате всичките, жалки изедници.
69
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Номер : 72 съм какво да съм завършил средно икономика висше учител
68
0
 
11
 
! Отговори
спящи красавци преди 4 години
и 12 часа може да се "работи", т.е. да се стои на работното място. така ще затвърдим позицията по най-висока смъртност и заболеваемост и болнични. кога този работник ще почива, кога и с какво и от къде ще се храни нормално и здравословно, кога ще спи, кога ще си гледа и възпитава децата, ако първо има време да ги направи, извън работното време.
67
0
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 4 години
До Анонимен 72:Какво можеш да правиш, каква ти е професията?Щото ако си специалист по игра на стъклени перли може и цял живот да прекараш безработен, ако държиш на "професията" си.
66
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"В България безработицата е на рекордно ниско ниво " 00:56 ... Абе ти чуваш ли се Какви ги говориш бе то е е пълно с безработни хора млади хора и хора в в предпенсионна възраст Омръзна ми от такива хора и конфедерации АИКБ КРИБ МРИБ И какви ли не други глупостиЛично аз съм стоял на борсата 18 месеца без обезщетение без нищо с надеждата да ми намерят работа което не стана да не говоря че хубавите места за които кандидатствах Всичко беше връзки политики и нямах шанс да почна
65
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Множество от проблемите на работниците идват от незнание на закони кодекс на труда нечетене предпочита се да се игаят игрички на телефоните или забити у фейса но не да прочете нещо и да го усмисли за да не си правят гаргара с него.Много са ми смешни като накарат някой работник да върши работа извън длъжностната му характеристика работника ама той шефа каза ,по тая логика шефа мое ти каже у оганя да влезеш .Работата е стока и си има цена и длъжностна характеристика до къде сати задължениятаЧЕТЕТЕ
64
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм си решил проблема така когато шефа иска нещо повече от уговореното на момента почвам да искам и аз от него.Никога не търпя да ми се качват на главата.Не е ли на моето напускам на момента.И познайте в 95%от случаите печеля.Но имам знания умения и специалнот.Но трябва и да не ти пука че ще те изгонят .Важно е да го докараш неудобен но необходими.
63
0
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Не бойте се,другари Джурналисти,не пречете на "свободата на словото"!
62
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен Като истинските политици ,който ни вкараха в Тройният съюз ,обявиха война на САЩ и Великобритания ,и ни вкараха във войната ,кото окупираха Сърбия ,Северна Гърция . И избиваха малолетни деца в България
61
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някои ,трябва да издържат над 400 000 х чиновници и държавни служители +няколко стотин хиляди ,,социялно слаби,,с правилегии и пожизнени пенсии,без нито един ден трудов стаж. С този отрицателен ,,прираст ,,така ще е.
60
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 60Тролчев, преди 89-та нямаше организации. Единствената организация и религия беше БКП. Организациите цоциалистите ги разбиха след 2СВ, избиха истинските политици и заграбиха собственоста на индивида. След това го научиха да мързелува и да краде, щото нямаше друг начин да си набавиш повече от месечна заплата, която за нищо не стигаше. И докато старите мишоци като теб са още живи и носят лъжите на соца, България няма да тръгне напред.
59
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
стига бе нали Мухълабоико гербераста казва че всичко е наред и стабилно !!!
58
0
 
14
 
! Отговори
до някои от прежните преди 4 години
За да може да изискваш нещо , трябва да можеш да го отстояваш, а това не става с 5 кредита за почивка, за дърва, за кола и т.н. Работниците като цяло нямат финансова независимост и постоянно реват на шефа за 50 лв аванс и после нямат очи да идат и да му тропнат.
57
1
 
19
 
! Отговори
bonbon преди 4 години
Влизате при шефа на фирмата,както Костадинов влиза при областният управител и или вдига заплатите двойно и започва да спазва трудовото законодателство или да затваря фирмата.Ако ви е страх,че няма какво да ядете то тогава ВИЕ сте я докарали до там.Вместо да ядете развалените меса на ЕС отидете си прекопайте градинката на село,а зимата консерви.Ганди така е изгонил империя,а вие с някакви мижитурки не може да се оправите.
56
0
 
22
 
! Отговори
123 преди 4 години
Нали сме у ЕУ, да си предложат офертите на работници от Европа... И да им предложат 500 евро заплата. Смешници...Да си работят сами, да вярегнат жените, децата, тъщата, любовницата!
55
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
мене никога не са ме питали дали искам да работя в събота,директно казват,че съботите се работи и толкова,ако случайно поискаш да почиваш поне една събота в месеца,казват,че фирмата не може да е конкурентноспособна ако не работим всяка седмица по 6 дни,един вид-и на нас не ни се иска,ама такъв е бизнеса.Почти не остава време за личен живот,вечно си напрегнат и тревожен,всяка една допълнителна задача те изнервя,губиш желание да общуваш по работа,и въпреки всичко това пак не си добре финансово
54
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първата работа на демократите завзели властта в България след 1989 година беше да разбият всички форми на организация на хората, за да няма кой да спре грабежа, който демократите веднага започнаха. Затова в България на практика няма синдикати и съответно имаме мизерни заплати.
53
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще искат да се върне 12-часовия труд от 19-20 век, детският труд.Капитализмът отново сложи оковите на работниците.Нито крачка назад. Хората са воювали и загивали да се борят за тези права, които искат да вземат.
52
0
 
10
 
! Отговори
селянин преди 4 години
А ЗАЩО ИЗВЪНРЕДНИЯ ТРУД НЕ Е ФИКСИРАН ДО 2006г. И ОЩЕТЕТЕНИТЕ ОТ ТОЗИ ФАКТ СА МНОГО ХОРА. НЕ НАПРАЗНО МАСОВО СЛУЖИТЕЛИ НА МВР СЪДЯТ И ТО С ОСНОВАНИЕ ВЕДОМСТВОТО, ЗА НЕСЪОТВЕТСТВИЯ В ДВЕ НАРЕДБИ ОТНОСНО ТРУДА , КОЙТО СА ПОЛОЖЕЛИ И ПРЕЦАКАНИ ОТ ВЛАСТА." ВСИЧО Е ЛЪЖА". ТОВА Е ТЕМА ЗА МЕЖДУНАРОДЕН СЪД ДА СЕ ВИДИ, КАК НИ МАЧКАТ НАС УПРАВНИЦИТЕ.
51
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не можаха да вдянат че повче чясове работа не значи повече свършена работа.Да идват Виетнамците да им бачкат.