Тол такси, по-скъп ток и газ и резултатът - цената на хляба тръгва нагоре

Сушата щяла да намали реколтата на пшеницата
162
Тол такси, по-скъп ток и газ и резултатът - цената на хляба тръгва нагоре
Снимка: Pixabay

Хлябът ще поскъпва, смята Мариана Кукушева – председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

По думите ѝ причините са комплексни – от тол таксите, през евентуална лоша реколта до поскъпването на тока и газа.

Още по темата
"Ние не участваме в никакви стачни действия, защото оставяне на населението без хляб в пряк превод значи обявяване на военно положение. При нас нещата не са толкова пряко свързани с възможността да се включим в активни действия, изразяващи недоволство, но категорично трябва да кажем, че ситуацията е напрегната. Очакванията за отразяване на тол таксите върху цените на насъщния са много тревожни", каза тя пред БНР.

Кукушева обаче не се ангажира с точни изчисления за поскъпването на хляба в следствие на тол таксите.
Тя призна, че все още няма разчети, защото всеки хлебопроизводител има собствен периметър, в който доставя своята суровина и превозва допълнителната суровина.

"Световната банка някак много наизуст беше определила някакви 2 стотинки на бройка хляб, като се базираше на цени на основни суровини от преди 3-4 години. Неактуалността на тези изчисления ни прави тревожни и неустойчиви в икономическо развитие", коментира Кукушева.

По думите й в хлебопроизводството има огромен сив сектор.

"Въвеждането на такива тежки, донякъде и рестриктивни мерки спрямо изрядните бизнесоператори би довело до увеличаване на сивия сектор. Той е този, който не плаща задължения и данъци", коментира тя.

Като друг голям проблем Мариана Кукушева посочи сушата.

"Сушата рискува правилното развитие на зърнените култури. Липсата на сняг води до невъзможност растенията да създадат своя силна коренова система. Очакваме, че не малко площи в България ще бъдат разорани напролет, когато се установи какви са щетите", обясни тя.

И все пак Кукушева е категорична, че няма никаква опасност България да остане без пшенична реколта.
Оскъпяването на хляба и на всички останали стоки и услуги в страната се диктува и от очакваното повишение на цената на енергията за бизнеса, на газа, на новата минималната заплата, покачването на цената на нощния труд и т.н. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
хляба отдавна е прекалено скъп и не е основна храна както беше в гладните години .. вече никой не се храни основно с хляб
46
2
 
20
 
! Отговори
опетков преди 4 години
Не се плаши, народе. Открай време е известно, че както и колкото да се повишават доходите, в крайна сметка увеличението отива в джобовете на търговците, превозвачите, ЕРПтата, ВиК то и други кръвопийци, метнали се на гърба ни. Това, разбира се се отнася за баламите, които чакат на една заплата от състрадателните ни капиталисти-екскомунисти и от благодетеля ББ.
45
17
 
4
 
! Отговори
Сандо преди 4 години
цената на хляба беше натренсена на народа по време на социализма под предлог - няма да умтете от гладв днешно време цената на хляма няма абсолютно никакво значение! Който е на друго мнение да яде хляб!
44
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може би да направим молебен цените да се понижат малко?
43
0
 
9
 
! Отговори
опетков преди 4 години
До Анонимен35 Ако знаеше и каква химия има в житото щеше и него сам да си го отглеждаш.
42
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чакайте бе, какъв по-скъп газ? До вчера викахте ура че руснака ви намалил газа с 1.83% днес газа станал по-скъп. Ами за какво ви беше Турския поток? Май само ще ви докара санкции вместо бълнуваните големи печалби след 30 години. Омръзна ми да живея сред *** русофили.
41
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чудесно, спираме да пазаруваме техния и бегом в магазина за машина за хляб. Който ни цака с 20 ще го прецакаме със 100...
40
2
 
25
 
! Отговори
Винету преди 4 години
Гарантирано от герб!
39
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече започна безогледно да се краде. Отново си избраха послушен прокурор и давай смело.А българинът в будна кома търка билетчета и си плаща като поп.
38
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обожавам такива новини !
37
0
 
20
 
! Отговори
Газпром преди 4 години
Е нали с новата тръба природния газ щеше да поевтинее?
36
6
 
5
 
! Отговори
опетков преди 4 години
До ? Не лъжи за Германия, а и за Европа. Там хляб на килограм не се продава, за едно евро, а и хората не го ядат толкова, колкото у нас. И тук има кило хляб за 1.50лв.
35
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Без вода и без хляб е много добър край на герберската тирания. Бог е с нас срещу диктатора Боко Тиквата!
34
0
 
1
 
! Отговори
маверик преди 4 години
До фен на герб ,давай го какво чакаааш.
33
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това, което се продава по магазините като хляб, отдавна трябваше да е причислено към имитиращите продукти. В Добрич , в сърцето на Добруджа, се произвежда,смея да твърдя, най-лошият хляб в България. В къщи вече си меля пшеница и царевица на домашна мелница.Имам и хлебопекарна. Сега ядем наистина вкусен хляб без подобрители и куп други знайни и незнайни добавки.
32
3
 
15
 
! Отговори
опетков преди 4 години
България произвежда над 5.5 млн тона жито годишно, като за нуждите на населението са необходими около 1.5 млн, като консумацията непрекъснато намалява. Останалото се изнася. Хлябът вече не толкова фатален за живота на нацията. Тази уфсъ винаги изплува от гюбрето, когато се задава възможност за плашене на и без това изкукуригалото население. Айде стига с тези апокалиптични картини. И тол таксите ще бъдат едни от най-ниските из Европа. И както винаги ще ги платим всички ние, а не превозвачите.
31
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хазната - празна. Язовирите - празни. Главите на политиците и народа - празни. Кофти.
30
1
 
21
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
до 28Сега е банково робство.
29
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само така . Все повече и повече увеличаване на цените . Така се пада на гласуващите
28
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е спекулация!Бойкот на хляба!