Сачева отсече: Не разделяме деца от семейства!

СЕТА няма нищо общо със социалните услуги, а с търговията
11
Сачева отсече: Не разделяме деца от семейства!
Снимка: архив, БулФото

Българската социална политика не работи по разделянето на деца от семействата.

Това подчерта пред журналисти социалният министър Деница Сачева по повод протеста, насрочен за утре пред социалното министерство.

Още по темата
Тя допълни, че се работи там, където има възможности за превенция на изоставянето, да се направи всичко възможно детето да остане в семейството.

Сачева каза в отговор на въпрос, че СЕТА е споразумение, в което не се третира по никакъв начин нищо, свързано със социалните услуги или с неправителствени организации.

Търговските споразумения се отнасят до свободната търговия и нямат нищо общо със социалните услуги, отбеляза тя. Сачева отново обясни, че Законът за социалните услуги дава възможност да бъде създадена национална карта за социалните услуги, като с нея търсенето и предлагането ще бъдат регулирани от държавата.

Самият факт, че ще бъдат регулирани, означава, че няма да има свободен пазар, посочи тя и уточни, че чуждестранните доставчици на социални услуги, включително и европейските, след шест месеца от началото на дейността си ще подлежат на лиценз, предаде БТА.

Тя определи притесненията в тази посока като напълно неоснователни и допълни, че неправителствените организации, които изпълняват социални услуги, са юридически лица с нестопанска цел, които нямат право да формират печалба, тоест няма изобщо как да се говори за търговия и пазар.

МТСП работи с общини, тоест сключва договори с общините и общините могат да делегират услуги на НПО, така че нито в Закона за социалните услуги, нито в СЕТА, има нещо, което може да притеснява някого, посочи Сачева.
Тя допуска, че в протестите има политически подтекст.

Деница Сачева информира, че през април ще бъде предложена промяна в Кодекса на труда и една от мерките е свързана с извънредния труд. В момента конкретните предложения се дискутират от работна група.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
пострадал родител преди 4 години
Може да ме срещнете с нея, но не споменавайте, кой ще дойде, защото предшественика ии в #мтсп го изненадах (въпреки, че го пазеха от народната лпбов) на една пресконференция, но никоя от #медиите не го излъчи. Имаше втори дубъл само за отбрани. Два месеца чакахме (протестирахме пред #институциите) за среща, но се криха. Как ви изгежда, когато едно #озд си позволява да разиграва всички над тях - според мен си е протекция. Съгласни ли сте?Пп защо са сами и няма родители около тях !
10
0
 
4
 
! Отговори
До2 преди 4 години
Мила ми двойка,аз знам какво искам и как да се промени:1да се подкрепят наистина нуждаещи се българки,самотни,с деца и парите да се дават на тях а не на приемни"родители"2Да се съкрати50процента и да няма две служби3да се види дали детето учи,да питат и учителите4цялостна реорганизация на соц.работници,сега има 80процента калинки,с връзки,учители,среднисти.Пример Силистра:шефа назначен от бивш приятел министър,всичко навързано като...има и още
9
1
 
14
 
! Отговори
впечатлен преди 4 години
Нпо-рка тежка категория. Нагла, безока, долна, подмолна...На лято трябват масови протести за отмяна на отложения закон. Иначе, ще си плащаме на такива като тая, да ни отнемат децата, да ги продават на педофили, джендари, търговци на органи, сатанисти... И ще ни карат да си плащаме за "услугата".
8
0
 
14
 
! Отговори
хроно граф преди 4 години
По турско са му викали "кръвен данък" и е било безплатно. По "демонократическо" му викат "социална услуга" и се заплаща.
7
0
 
15
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Д@ ти ?в@ м***йкят@ УРВЕНСКА !!!
6
0
 
22
 
! Отговори
Ставрева преди 4 години
Толкова методично лъже. Този PR няма да мине в България!Не може грижата за бедни и слаби да е услуга срещу заплащане. Има ли финанси-има и злоупотреба. Сачева се опитва да прокара "социалните пътеки", както направиха в здравеопазването.Има много случаи на изведени деца в България. Превенция на изоставянето не може да се нарича отделяне на бебе от майка! Спомнете си Симона от с.Арда. Защото нямали кола и социалните преценили, че ще го изостави и детето е в риск. И "работата" им беше взимане
5
2
 
0
 
! Отговори
роб преди 4 години
гнусен ***, no fap February.
4
1
 
17
 
! Отговори
Кики мики преди 4 години
Тази е педераска май
3
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А какво стана с децата от с. Балша? Едното беше отвлечено от социалните по време на час по физическо, нали? Така яко сте се налапали с пари от норвежките педофилски фондове, че сте готови да лъжете и да мажете за да ви мине далаверата!
2
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Протестът няма нищо общо нито със СЕТА, нито с темата за ГМО-продуктите, нито пък с разделянето на деца от семействата им (поредната опорка на хибридната комуноидна война). Поредната платена врява на платени вресльовци - джумбуш да има, скандал да се вдигне, да търчим стремително назад; а като ги пита човек какво искат - или не знаят, или викат "УстаФка!", но защо и какво искат, и как и кой ще им оправи мизерния животец - не знаят; платили са му на безмозъчния да вика нещо си там с цяло гърло.
1
2
 
26
 
! Отговори
234 преди 4 години
Оставка престъпници!