Тревожно! Ражданията у нас намаляват и през 2019 година

Почти всяко второ родено българче идва на бял свят със секцио
28 фев 2020 15:18,
161
Тревожно! Ражданията у нас намаляват и през 2019 година
Снимка: БГНЕС

Ражданията у нас продължават да намаляват, а процентът на тези, които са извършени със секцио, да се увеличава. Това показват данните за 2019 г. на "Индекс на болниците" в областта на Акушерството и гинекологията (АГ). Данните за изготвянето му са предоставени от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Още по темата
Общо 54 762 са били ражданията* у нас през изминалата година срещу 55 796 през 2018 г. и 58 237 през 2017 г. Те са осъществени в 107 лечебни заведения срещу 106 през предходната. В 16 от болниците обаче броят на ражданията е по-малък от 100, колкото е заложеният минимум за дейността на година в последния проект за медицински стандарт по АГ на Министерството на здравеопазването.

Това са предимно общински болници в по-малки населени места като Берковица, Каварна, Балчик, Левски, Червен бряг и др. През 2018 г. по-малко от 100 са били ражданията в 13 болници.

Най-много раждания през изминалата година са осъществени отново в специализираните лечебни заведения по АГ в столицата "Майчин дом" - 3553, "Шейново" - 2080, "Св. София" - 2214, както и в "Селена" в Пловдив - 2264. Над 1000 раждания са извършени в 15 болници в страната.

На трето място сме в ЕС по раждания със секцио

Успоредно с намаляването броя на ражданията продължава да се увеличава делът на тези, които са осъществени чрез секцио. През изминалата година по този начин са родили 47.35% от жените срещу 45% през 2017 и 46.90% през 2018 г. Делът на секциото в различните лечебни заведения варира от 0 до 97 процента.

Лечебните заведения, в които по този метод са осъществени над две трети (70%) от ражданията, са МБАЛ "Хигия" в Хасково, УБ "Лозенец" в София, МБАЛ "Д-р Братан Шукеров" в Смолян, СБАЛ "Св. Лазар" в София, "Софиямед", "Торакс д-р Сава Бояджиев" в Пловдив, "Св. Марина" в Плевен, Бургасмед, УМБАЛ "Дева Мария" в Бургас.

Увеличава се и броят на ражданията, при които са използвани форцепс или вакуум от 398 през 2018 г. на 429 през изминалата. Макар и минимално, увеличение се наблюдава и при процента на недоносените бебета – от 12.85 през 2017 г., на 13.37 през 2019 г. Същевременно намалява процентът на мъртво родените бебета от 0.57 през 2017 на 0.52 през изминалата година. Повече подробности и конкретната информация за всяко лечебно заведение в двете направление, може да видите ТУК.

Основната задача на проекта "Индекс на болниците" е осигуряването на повече прозрачност в сферата на здравеопазването, което да подпомогне както пациентите в осъществяването им на по-информиран избор на лечебно заведение, така и работата на медицинските специалисти и институции в установяването на дефектите на здравната система и коригирането им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А знаете ли, че от 1956г. в БГ са извършени м/у 6-7.5 млн. аборта?Отделно при друг развой на събитията можеше да бъдат натурализирани до 1.5млн. хора от български произход от бившият СССР.Между 7.5-9млн. Изгубен/унищожен/потенциал.
63
8
 
4
 
! Отговори
Стар Софиянец преди 4 години
До 60Доста повече пари имах в сравнение със сега, когато 95% от хората имат по-малко от мен тогава. Децата ми се родиха, когато бяхме студенти и с детските и стипендиите живеехме по-добре, отколкото сега живеят много хора. После започнахме работа и заплатите всяка година растяха. Примерно общо за двамата средно по 800 лева на месец при 1 лев за долар. Курсът на черно не е определящ.
62
9
 
2
 
! Отговори
Тревожно ! преди 4 години
Румен Радев още не си е подал оставка за неспазване на конституцията - разединение на българите !
61
5
 
3
 
! Отговори
Huracan преди 4 години
Дреме ви че се раждат некви.
60
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-голямата лъжа е,че трябвали много пари за отглеждане на дете.Аз вземам 1700 лв.700 отиват за вноски по кредита.Жената взема 1000 лв и с 2000 лв спокойно си отглеждаме две деца.А тия дето вземат високи заплати и искали професионално да се развиват вместо да имат деца,Ами да си се развиват.На стари години наборите им ще се радват на внуци,а те на куче или котка.
59
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 62По всички държави с бели хора е така. последните 20-30 години има спад на раждаемостта.При черните е обратно.
58
6
 
14
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Принципно най-доброто време за раждане на първото дете е когато жената е 20-24 годишна, а обикновено мъжът е на същата възраст или малко по-голям. Само че тогава те не се чувстват сигурни в себе си, искат да си поживеят, да се утвърдят в работата си и т.н. Затова отлагат и отлагат, а биологичния часовник цъка. В един момент се усещат, че няма време, но след доста опити стигат го ин витро. За второ дете вече е безнадеждно късно. Това го виждам и сред хора с относително добри доходи
57
2
 
11
 
! Отговори
До 37 преди 4 години
И какво като си мениджър? Изобщо не е за хвалба, че имаш само едно дете.А някой с два пъти по-ниска заплата може и три деца да има.Това изобщо не означава,че децата му ще мизерстват.Няма да живеят в лукс като твоето дете,но няма и да мизерстват.
56
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отворете и вижте графика на демографското положение в България за последните 20-30 години. Да ви спестя време - рязко наклонена линия надолу. Ама днес четох че 70% искали да се върнат, така че няма място за притеснение.
55
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 59И ти като нямаш деца, колко ти е кариерното развитие?
54
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Стар СофиянецКолко пък пари да си имал преди 1989-та?200 лв заплата при 3 лева за долар.
53
11
 
8
 
! Отговори
до 37 преди 4 години
Хубаво мислене, браво! И аз съм на принципа, че първо човек трябва да се развие кариерно, да осигури добра среда за едно дете. И аз имам познати, които гледат деца от келешлък. Мятат ги на бабите- един дол дренки са всичките. Едното стана на 14- тотален отпaдък. Ако ми беше дете, щях да го застрелям сигурно. Грубо звучи, но е така. Избирай си приятелите, ясно, че около теб са умни хора. Адмирации от мен- ние сме в подобно положение, както и всички наши приятели.
52
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 51Кой те излъга, че в германия всички карат нови коли?познавам германци още си карат голф2 или ауди 80.В Германия годишно се продават около 3.6 милиона коли. а има регистрирани 48 милиона коли.Сам си сметни колко годишна е средната германска кола.
51
3
 
12
 
! Отговори
Стар Софиянец преди 4 години
Млади сте и не виждате същността. Преди 1989 година имаше демографски проблем, но той беше повече заради липсата на достатъчно жилища, а не толкова заради индустриализацията, както е навсякъде по света. Тогава пари имахме. След 1989 рязкия спад в доходите доведе до демографската катастрофа. Много избягаха от България, а останалите тук изчакват с децата, защото нямат пари, а малкото хора, които имат пари също изчакват заради развитие в работата и в един момент се оказва, че са закъсняли с децата
50
2
 
10
 
! Отговори
Бате Гойко преди 4 години
"Не ни притискат да сме секцио, дори ни плашат че си е операция."Естествено че няма да ви натискат, секциото Е операция, която се прави по преценка на акушера, а не защото на някой така му е скимнало.
49
9
 
5
 
! Отговори
българин преди 4 години
Сега като отиде човек в София в парковете се виждат много семейства с малки деца .Приятна гледка е.В малките градове е обратното-предимно възрастни,които седят или вървят бавно.Но добро впечатление прави,че хората с добри доходи имат повече от 1 дете.В тях е бъдещето-млади,образовани с добри доходи.Нашето поколение-55-60 годишните в какъв недоимък живеехме при Виденов и Луканов...ужас беше с няколко долара заплата месечно!
48
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не са рядкост случаите, когато недотам образовани хора са доста успешни в живота.Не иде реч за България.Познавам поне 3-*** такива.Знам и за обратните случаи - много пари, отлично образование и после провал или посредствена кариера.Та аз лично в родителството си, не се водя от това какво мога да им дам на децата.Има си поговорка: "Роди ме с късмет, па ме хвърли на смет"
47
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Bravo! Koito iska bezplatni grajdani, neka da si gi proizvejda lichno i da si gi razvajda lichno...ili go marzi da raboti?!... :-)... Ami te vsichki partizani ot ns, ms, prezidentstvoto, bnt, bnr, bsk, bnb, ban, unesese, padriarshiata, armeiskia teater, sportnata akademia, pluvnia basein, olimpiiskia komitet, national bibliotekata ama mnogo sa marzelivi veeee... :-)))
46
5
 
6
 
! Отговори
До 47 преди 4 години
Да,правилно пазарна икономика.Пи твоята логика,аз предлагам,да се въведе закон,по който всеки български гражданин,да докаже,че разполага с 1.5 милиона лева.Ако ги няма,отменена на гражданството и забрана за вечни времена,да влиза в България.Отделно с него и да си вземе родителите си, защото пенсионери не ни трябват,от тях полза няма.Как мислиш,харесва ли ти,моето предложение?Никога,не се самозабравяйте, глупостта също е грях.
45
7
 
5
 
! Отговори
До 49 преди 4 години
И аз живея в Германия, кажи тогава нормалните хора със заплати от 2к 2.5к евро как тогава карат всички нови коли