Колективен имунитет срещу COVID-19 - не средство, а цел

Не трябвало обаче да се постига бързо
26
Колективен имунитет срещу COVID-19 - не средство, а цел
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Развитието на колективен имунитет срещу коронавируса не е средство, метод или стратегия, а цел, смята  пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Още по темата

„Тази цел може да бъде постигната по различен начин или с различна скорост. Ако тя се постигне твърде бързо, се получава нещо подобно на взрив. Стратегията трябва да е дозирана, толкова колкото може да поеме нашата здравна система, за да няма допълнителна смъртност”, каза той пред Нова тв.

Пулмологът коментира и въпроса дали навременното посещение на болница е определящо за лечението на пациентите.

„Тъй като няма медикаменти, които категорично да променят хода в ранния период, дали ще се потърси помощ по-рано, или по-късно няма да направи кой знае каква разлика. Когато се появят недостигът на въздух и затрудненото дишане, човек трябва да бъде близо до лечебно заведение, където да бъде подаден кислород”, обясни Симидчиев.

Той говори и за лечението с хлорохин и ефективността на препарата. Посочи, че за вируса се знае от около четири месеца и затова все още се правят множество проучвания за въздействието на този медикамент. „Някои смятат, че той работи много добре, други все още имат съмнения, че токсичността му превишава ползите от него”, каза пулмологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
В Германия тече скандал. Няма доказателства че Ковид19 е по-смъртонисен от циркулиращите Корона вируси. Има изследване от 19-ти март във Франция, което е установило еднаква смъртност при здрави пациенти.Иначе е напълно вярно че в България не е осигурен бърз достъп на нуждаещите се от помощ до лечебно заведение. Затова умират хора на 38.Вирусът е демонизиран, вирусоносителите са врагове на партията на вожда слънце. Това ги поставя в положението да се справят сами.
21
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
До Стаден интелект 13 И СПОРЕД ВАС КОЛКО ОЩЕ ГОДИНИ ЩЕ ТРЯБВА НАРОДА ДА БЪДЕ В КЪЩИ ЗА ДА СЕ ИЗЧИСТИ ВИРУСА. АМИ ТО СЛЕД НЕГО ЩЕ ДОЙДЕ ДРУГ ВИРУС И ТАКА ДО КРАЯ НА СВЕТА ЩЕ СЕ СТОИ В КЪЩИ И ДЪРЖАВАТА ЩЕ ОПУСТЕЕ ЗАЩОТО ТРУПОВЕТЕ ОТ ГЛАД ЩЕ РАСТЪТ ПРОГРЕСИВНО. БОГ Е РАЗДАЛ УМ НА ВСИЧКИ НО НЕ НА ВСИЧКИ Е ДАЛ УКАЗАНИЕ КАК ДА ГО ИЗПОЛЗВАТ. ЗАТОВА И СМЕ УРОДЛИВО УМСТВЕНИ ИЗОСТАНАЛИ.
20
2
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Засега няма доказателства, че оздравялите имат имунитет срещу вируса, както няма доказателства и че нямат имунитет. Да се приема на доверие теорията за стадния (груповия) имунитет при този коронавирус е най-неумното нещо засега.
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истината е, че трябва да излезе ваксина - което ще отнеме година. До тогава мамата си трака.
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чалгарчетата на Сиси Трифонов предлагат да се пускали малки групи, които да придобивали колективен имунитет.Ето един примерен план на чалгарчето Сиси Трифонов:1. Колективен имунитет сред чалга обществото;2. Колективен имунитет сред лекарите, поддръжници на методите на Мангъров
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първо лекарите многознайковци да направят един колективен имунитет. Ще станат здрави и няма да се пазят с маски и шлемове. Идеята е много добра и трябва да предпазим медицинския персонал чрез методите на Мангъров и другите за колективен имунитет.Ще могат да работят без страх от заразяване.Нека видим какво ще стане. Ще послушат ли Мангъров лекарите и чалгарите на Слави? Ще направи ли колективен имунитет чалгарят на персоналът си?
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нямаше да знаем, че има толкова много иддиоти с титли доценти и професори, които излязоха и показаха лудостта си.
15
1
 
6
 
! Отговори
Реално преди 4 години
Мутацията е възможно обяснение, но по-вероятният сценарий е леко прекарване на болестта и изграждане на неустойчива имунна защита, която се срива при следваща атака. Точно такъв май е случаят в Южна Корея. Имунната реакция срещу обикновения грип не е по-различна. Човек може да има действащ имунитет между 3 и 18 месеца. Никой няма постоянен имунитет срещу А и Б щамовете на грипа. Затова и приказката за стадния имунитет си остава само приказка...
14
0
 
9
 
! Отговори
КК преди 4 години
Пулмолог д-р Александър Симидчиев, зарази се като доброволец. Като предлагаш, не е ли най-мъжко е да дадеш личен пример?
13
1
 
7
 
! Отговори
sddas преди 4 години
Колкото сме изградили и имунитет срещу грип...От целия свят идват примери за стотици повторни заразявания...
12
1
 
1
 
! Отговори
От Германия преди 4 години
Ами тя баба Меркел без да е пулмолог преди повече от месец каза, че до 70% от населението ще преболедува короната преди да започне да се изгражда груповия имунитет...
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Стаден интелектДобре, че го написа, че да си спестя същото...
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ТралалаВ Банско може да няма, но другаде хора, които ги повтаря... Не си ти този, който може да дава някакви съвети по този проблем. Вируса мутира и нищо не ти гарантира повторно заразяване и боледуване...
9
3
 
6
 
! Отговори
Алджазира преди 4 години
вече съобщава за 116 реинфектирани с коронавирус в Южна Корея. Учените се опитват да приложат номера на Окам и да обръснат вируса, ама нещо не им се получава.
8
0
 
2
 
! Отговори
и преди 4 години
До Стаден интелектДа, точно!
7
6
 
9
 
! Отговори
Тралала преди 4 години
Няма такова нещо с повторно заразени. Доказва го и изследването от Банско. Има хора прекарали го преди 4 месеца със все още активни антитела. И ако няма имунитет тогава каква ваксина ще се мисли ? Моля ви се. Поне не се изказвайте неподготвени. Стадния имунитет е много важен. Всеки с имунитет е бариера за разпространението на вируса.
6
1
 
6
 
! Отговори
Фалафела преди 4 години
Значи както караме по 20 на ден ще са нужни 350 000 дни докато го изкара цяла България. Което е близо 1000 години. Хитро.
5
8
 
14
 
! Отговори
Стаден интелект преди 4 години
ПулмоНОлозите да четат какво става в Южна Корея, преди да се изказват по въпроса. Преди 4 дена съобщиха за 91 случая на повторно заразяване с коронавирус и очакват, че числото на такива повторно заболели след пълно излекуване ще се повишава в близките дни. Така че за никакъв стаден имунитет не може да става и дума. СЗО - както обикновено - се ослушва и оглежда безпомощно. Само оптимистичният geбuл Мангъров и катъра за връзване Сидеров са убедени в полезността на стадния имунитет...
4
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко това е вярно,за колективният имунитет,но трябва хубаво да Огладнеем за да стигнем до това решение!
3
10
 
7
 
! Отговори
Уонко Нормалният преди 4 години
Със цялото пилене и грачене на *** и мутри всякакви, предлагам да ни задължат да го преболедуваме и който оцелее. То и без тва матряла ще си измре от мизерия. Колко му е?