БЦЖ ваксината не ни предпазва от коронавируса

Все още е рано за ваксина срещу COVID-19
27 апр 2020 09:20, Ния Христова
34
 
Струва ли си да възлагаме надежди за скоростно откриване на ваксина? Отговорът на този въпрос даде имунологът проф. Христо Тасков, който не за първи път се сблъсква с вирусно заболяване. 
 
"Имаме един абсолютно нов вирус, който изненада света. Срещали сме се и друг път с коронавируси, но са били леки инфекции и далеч от Европа и Америка. Сега имаме вирус, който предизвиква тежки инфекции в целия свят", коментира той в ефира на Bulgaria ON AIR и допълни, че създаванео на ваксина срещу COVID-19 няма да е лесно и бързо. 
 
Според проф. Тасков по-възможно е да се открие някакво лекарство срещу коронавируса. Той твърди, че изкуственото изграждане на колективен имунитет срещу заразни болести е най-големият успех на медицната и човечеството. 
 
"При коронавируса е твърде рано да говорим за колективен имунитет, защото още е средата на епидемията. Колективният имунитет е слаб и краткотраен при тази епидемия. Антителата нямат сигурно предпазно действие. Тук имунитетът ще бъде по-скоро клетъчен", обясни имунологът. 
 
Проф. Тасков е категоричен, че БЦЖ ваксината не ни предпазва от COVID-19, както и че хората на зряла възраст не трябва да разчитат на нея. 
 
"Голямата надежда е, че този вирус не мутира и ще намерим такива участъци, които са общи за всички вирус. Той не е както грипния вирус и ХИВ вируса, където има страшно много мутации. Трябва най-напред да се види какъв вид имунитет е важен за този вирус. Да се надяваме, че и този вирус ще се самоограничи, но не трябва да разчитаме на тези надежди, трябва да се пазим много сериозно", каза още проф. Христо Тасков.
 
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
От село преди 4 години
Мутафчийски президент президент президентХа ха ха ха
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Русия се слага БЦЖ и виждаме какво става там. Престанете да се правите на вирусолози, няма как да научиш нещо, за което се дипломираш след 4г бакалавър 2 магистър и около 5 докторантура, след 1 месец четене на популярни статии в интернет. Човекът е казъл всичко както трябва - все още знаем много малко за вируса, няма никакви доказателства към момента, че към него се изгражда имунитет след прекарване, нито че БЦЖ пази, нито че пиенето на белина помага (упс, това е доказано смъртоносно).
27
2
 
0
 
! Отговори
ПЕНКО преди 4 години
ПОКРИЛ Е ИЗИСКВАНИЯТА ЗА : СТАР ; КЬОРАВ И ПЛЕШИВ - НО БЕЗ " УКРАСАТА С НАБОЛА БРАДА --НЕ " ХВАЩА ДЕКИШ" И НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПУПИ В ЕФИР И САЙТОВЕ/ СПОРЕД ИЗСРАНОТО ОТ ФАКУЛТЕТА ПО ЖУРНАГЪЗТИКА / !!!! НЯКОИ ПОКАЗАТЕЛИ-ПОКАЗВАТ ТОЧНО ОБРАТНОТО НА" ПРОФЕСИОНАЛИРАНЕТО" МУ !!! НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ,ЧЕ ИМАМЕ ПОВЕЧЕ ПРОФИ СЕРЕТА ОТ АРМИЯТА НИ !!!
26
5
 
0
 
! Отговори
Факти преди 4 години
Факти показват ,че пандемията във всяка страна трае от около 70 дни .На всякъде до сега. Свързаността на пандемията с други заболявания при летални резултати. Свързаността с гъстотата не на самото население ,а с гъстотата на 5 G излъчвателите в гъсто населени райони ,като Ухан. Затова Тука биолозите са зависими и от специалистите и изследователите на 5 G . Има неопровержими доказателства за зависимостта и горе упоменатите връзки . Който се "събуди по-бързо" и надскочи старите представи , ще .
25
0
 
8
 
! Отговори
БЦЖ-ец преди 4 години
Със сигурност обаче помага срещу туберколоза. Затова си я направете. За коронавируса - поне не вреди, така че - няма причина да не си я направите.
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щото американците не са го потвърдили,нали?А какво по-голямо доказателство от факта,че в страните,в които е поставяна БЦЖ ваксината,заразените са по-малко.Но другите не искат да го признаят.Не е в техен интерес.
23
3
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ВЕЧЕ СВЕТОВНО ИЗВЕСТНИ УЧЕНИ ОБЯВИХА, ЧЕ СТРАНИТЕ С БЦЖ ВАКСИНИ ИМА 2 ПЪТИ ПО-МАЛКО СМЪРТНОСТ!!!БЦЖ ВАКСИНИТЕ НЕ НИ ПРЕДПАЗВАТ НА 100% НО ПОМАГАТ НА ОРГАНИЗМА КАТО ГО ПРАВЯТ ПО УМЕН ДА СЕ СПРАВЯ С ПОДОБНИ БЕЛОДРОБНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ!ВЪПРОСА Е ПРИКЛЮЧЕН! ПО-ДОБРЕ С БЦЖ ВАКСИНА ОТКОЛКОТО БЕЗ НЕЯ!
22
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 8А вие в коя лаборатиря решохте, че ваксина против туберколоза ви пази от коронавируси? Лабораторията Фейсбук май.
21
1
 
19
 
! Отговори
Сократис преди 4 години
Никой, никога не е твърдял, че БЦЖ ваксината предпазва от Ковид 19.Тази ваксина се прилага задължително след 1951г, което означава, че хората над 70г или не са, или много малко от тях са ваксинирани.Това е и обяснението, че при тях инфекцията протича много по-тежко от останалите.Фаталните случаи също са най-вече при тях.Тази ваксина се тества с Манту на 7-мата година и след още 5-6г и при необходимост се прави реимунизация.Така, че ваксината си е абсолютно ефикасна и при възрастните.
20
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 21Ами нищо особено не правим. Запазваме част от мерките, подсилваме болниците и здравната система като цяло. И двете неща не са много популярни за пред обществото. Особено второто, защото ще изисква огромни инвестиции, които без сериозни лишения няма откъде са се вземат.
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами, ако се окаже, че стадния имунитет е между 3 и 6 месеца най много, и всичко започне отново? Какво правим тогава?
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Кво каза?!Каза, че надеждата е в това. А освен това, има известни основания - РНК-то на този вирус е доста голяма, в сравнение с негови роднини. И, доколкото знам, във връзка с това има механизми за предпазване от мутации. Това е много рядко явление при вирусите. Но вие няма откъде да знаете тези работи, затова не е хубаво да сте толкова краен в коментарите.
17
11
 
7
 
! Отговори
--- преди 4 години
До АнонименДаааа, ама огромното мнозинство от хората подкрепят действията на щаба, другарю!!! Разбирам, че те е яд, че др. Радев бавно, но славно отива в миманса....
16
1
 
5
 
! Отговори
lozung преди 4 години
VSEKI BYLGARIN PROFESUR PO NESCHTO SI
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и сега дървените фолософи почват да му опонират. Тези дето разбирате от геополитика до ядрена фиьика и мулекулярна биология.Я се пребройте в сайта и се вижте колко сте, една шепа лай..омети.
14
4
 
5
 
! Отговори
Кво каза?! преди 4 години
Този вирус не мутирал ли? Колко мутации вече откриха колегите на този "прохвесор"? Той слуша ли се изобщо какви ги плещи? И на какво гениално прозрение се опира, като твърди, че колективният имунитет бил слаб и краткотраен при тази епидемия? Защото никой друг още не смее да твърди това, по-скоро има догадки (а не установени окончателно факти) за обратното.Откъде го изровиха този бе?
13
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То ясно показва , че у нас няма почва за развитие и няма жертви и това не е заради маските и глобите на Борисов и щаба .
12
4
 
12
 
! Отговори
Барба преди 4 години
Айде още един празнодумец.
11
7
 
4
 
! Отговори
България над всичко преди 4 години
още един професор.. баси като *** са :)))плъх на щат
10
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя феодален старец нищо не разбира от вирусология.Пълни глупости говори!