Какви са прогнозите на учените за развитието на коронавируса у нас?

Според експертите втора вълна на коронавируса не е изключена
Обновена: 25 май 2020 19:42 | 25 май 2020 19:35, Анисия Иванова
49

Как ще се развие пандемията с коронавируса оттук нататък, ще има ли втора вълна? Учени по света се опитват да отговарят на въпроса чрез прогнози, съставени чрез математически модели.

В момента България се намира в предпоследната фаза на разпространението на коронавируса. Средно има между 20 и 40 потвърдени случая за денонощие, съобщи Bulgaria ON AIR

 "Това е предпоследното стъпало и второто отдолу нагоре. Първото отдолу нагоре е 0-20. Като слезем на 0-20, значи заставаме с лице срещу вратата, на която пише край на медицинската част на епидемията за този сезон. Излизаме през нея и прекарваме относително спокойно лято", смята проф. Николай Витанов от Института по механика на БАН.

Значи ли това, че вече сме пред затихване на епидемията? Според експертите втора вълна на заразата не е изключена. "Едва ли ще има нов пик в България освен ако няма внос от чужбина - да влязат заразени хора и да предадат инфекцията", обясни председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров.

"Има вероятност да има втора вълна наесен, но трябва да се види, ако има лекарство или ваксина - играта ще е друга", отбеляза проф. Витанов.

Бъдещите мерки за справяне със заразата ще бъдат целенасочени. При поява на вируса ще се въвеждат териториални ограничения, без да се спират цялостно икономическите процеси на страната.

"Трябва да приемем, че новият вирус ще продължи да съществува и вероятно ще има огнища, които ще припламват, но това е естественият ход на развитието", подчерта доц. Киров.

Оказва се, че противоепидемичните мерки печелят време, докато се създаде ваксина. Социалната дистанция обаче трябва да се поддържа, за да няма промяна в сценария, който в момента е стабилен.

"Дори по-рано трябваше да има отхлабване на мерките. Този подход е и правилен и неизбежен. Трябва болните да бъдат ограничени и изолирани, а не цялата нация. Няма как да съсипеш икономиката и психически доста хора", посочи доц. Любомир Киров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
2
 
! Отговори
Тълковен речник преди 3 години
учени - банда анонимни гладни плъхове на издръжка при юдо-масонските фондаций, занимават се с поръчкови дежинформаций наричани "проучвания" и "изследвания". Дело на учените са и т.н. статистики - тенденциозно представяне на фалшифи или полу-фалшиви данни с цел да се докаже тезата за която юдо-масонките фондаций плащат
40
2
 
1
 
! Отговори
До сега реваха преди 3 години
за глобалното затоплянесега за тази несъществуваща пандемия ще се плюнчат всичко това е за да вдигат цените гаддовете !!!
39
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо се подигравате с университет Цюрих - няма такова нещо! Има ETH Zürich! Което се води като техническо училище, на което швейцарците много държат да се казва така! По случайност промовирах там! В ранкинга на университетите е на 6. място т.е.в първата десятка - Харвард, МАйТи, Политехника Москва, Бейджин и.т.н. Първите месеци са много смущаващи, защото човек си мисли, че след следването знае нещо. Идете там за да видите, че почти нищо не знаете, като за в началото де!
38
0
 
5
 
! Отговори
Баи преди 3 години
Е това е доценти и прифесори от института по механика кьм - бан се произнсят относно вирусна инфекция , добре , че не са взели интервю от доцентите от института по кинематография кьм - витиз. Да кажат нещо и те за развитието на пандемията като експерти
37
2
 
10
 
! Отговори
Българка преди 3 години
До БългаринъГеорг Георгиев е доказателство за това, какъв криминален кабал е управляващата клика на Борисов. 25 годишен, беше пуснат с парашут за зам.-външен министър, в нарушаване на всички закони и правила за дипломатическата служба. Което ни напомня за една подобна друга история на нарушаване на правила за назначаване - на другарката Кристалина Георгиева. Явно тези двамата споделят не само фамилно име, но и някакси за заслужили любовта на ционистките елити. Как ли? С обратното на Родолюбие!
36
2
 
5
 
! Отговори
АЛОУ преди 3 години
НИКОЙ НЕ ВИ ВЯРВА ВЕЧЕ БЕ СВЕТОВНИТЕ ЛИДЕРИ ГИ ВИДЯХМЕ НА КОГО СЛУЖАТ СТАНАХТЕ СМЕШНИ В ЛЪЖИТЕ СИ И СЕ ОПЛИТАТЕ ВСЕКЕДНЕВНО НЯМА ПО ЗАВИСИМИ ЛЪЖЦИ ОТ ЖУРНАЛИСТИТЕ И ВСИЧКИ МЕДИИ В СВЕТОВЕН МАЩАБ КОИТО ПРОВЕЖДАТ ГЕНОЦИД НАД НАРОДИТЕ СИ .
35
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Беларус и Швеция са будители за цялата тази грандиозна измама,обаче света е пълен със ***,познавам млади хора които за два месеца заключиха децата си,други от три месеца не са ходили до магазина" Още една уфца - въпросните държави са едни от лидерите по брой жертви на 1м население. Ти колко хора в швеция познаваш? Щото аз познавам мой приятел там който почина от вируса... аман от квартални разбирачи...
34
1
 
16
 
! Отговори
Българинъ преди 3 години
До HГотина е наистина момата, но е вмирисана на гадория, гадже е на младия герберски евродепутат и кандидат ционистка мивка, с меко казано странното име Георг Георгиев. Същият, който излезе с декларация в европарламента да "заклейми" Българския национален герой генерал Христо Луков, благодарение на когото днес моя роден град Кюстендил е Български.
33
1
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
1 Х 212,17,21,22,34,41На печелившите честито.
32
3
 
5
 
! Отговори
Петърчо преди 3 години
Идеята на строгите мерки е да се даде време за една добре обмислена и ефективна стратегия за борба срещу евентуална втора вълна на вируса. Т.е колкото е възможно по-леки мерки но така насочени че спирането на тази вълна да е далеч по-бързо и безболезнено както за здравето на хората така и за икономиката. Когато се борите срещу нещо което не можете да го видите и не сте го срещали преди единствено строги мерки в началото могат да помогнат. Ето защо колективния имунитет не сработи.
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Трябва болните да бъдат ограничени и изолирани, а не цялата нация. Няма как да съсипеш икономиката и психически доста хора", посочи доц. Любомир Киров.ИМА КАК - ТОВА БЕ ДЕМОНСТРИРАНО В БЪЛГАРИЯ!!!
30
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Колкото пъти си искат ,толкова вълни ще ви ги върхлитат . Така е с о.вчето стадо .
29
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Беларус и Швеция са будители за цялата тази грандиозна измама,обаче света е пълен със ***,познавам млади хора които за два месеца заключиха децата си,други от три месеца не са ходили до магазина
28
1
 
3
 
! Отговори
H преди 3 години
Муцунка е тая от снимката. Новината не съм я чел.
27
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Втора вълна ще има, но много по-слаба ако се юрнем да се събираме по много хора заедно, особено в закрити помещения. А иначе ще се получи такава в късна есен, когато времето стане хладно и дъждовно.
26
2
 
4
 
! Отговори
Б&Б преди 3 години
Стига с този коронавирус! Направете това, което доц.Димов не е направил: вижте неговите данни за починалите от болести за месеците януари-април за годините от 2017 досега.Пресметнете среднодневния брой починали - те варират в диапазона 315-340. Починалите от ковид 19 дневно са 2-4 човека - средно 3. Разделете 3 на 315 и на 340. Това е по-малко от 1% - т.е. ужасният, страшният КВ представлява под 1% от другите болести. Важното е по-малко събиране на повече хора заедно и като си болен - маска.
25
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Юни месец ще е втората вълна.Третата ще е септември накрая.
24
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прогнози. Какви прогнози? Досега как беше? Идва някакъв заразен от чужбина, заразява още хора около него и това е, а и заразяват медиците дето ги лекуват Само дето тези от чужбина вече привършиха и затова мислят да отворят напълно границите, да не би заразата да ни подмине. Явно в България ще има втора вълна, вероятно поне 20 пъти по-мощна от първата.
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Тцц ! Не учените а едни други прогнозират ,как да се развива вируса . И то една вълна беше, че ако не бяха манипулациите и лъжите на пропагандата ,нямаше и да разберем за тая пуста вълна .
22
2
 
4
 
! Отговори
еее преди 3 години
видях сникма във фейса - почнали са да изключват хора с 5г технология.