ВВС още чака ремонтираните Су-25, кризата бави връщането им

С два месеца ще се забави връщането на самолетите
77
ВВС още чака ремонтираните Су-25, кризата бави връщането им
Снимка: БГНЕС

Кризата с коронавируса ще забави ремонтите на самолети от бойната ни авиация.

Су-25 са единствените средства на ВВС за изпълнение на задачите по мисия „Отбрана“, като назначеният им от производителя ресурс е изтекъл още през 2010 г. В продължение на години ВВС на свой риск и със свои средства са удължавали този ресурс, но през 2017 г. и 2018 г. ръководството на МО алармира, че този процес не може да продължава с оглед на безопасността на полетите, което излага на риск здравето и живота на пилотите. Заради това е сключен и договорът за ремонт на самолетите, припомня министърът на отбраната Красимир Каракачанов в писмен отговор на депутата от ГЕРБ Христо Гаджев.

Заради пандемията обаче с два месеца закъснение ще пристигнат от Беларус два от ремонтираните щурмовици Су-25. Срокът на модернизацията на един самолет е 11 месеца от постъпването на авансовото плащане.

Средствата са приведени от МО в края на юни 2019 г., така че се очаква първият самолет да се върне след ремонта в края на юли 2020 г.

Очаква се в края на юли първият ремонтиран Су-25 да бъде в България, а вторият  - през август.

През 2018 година България подписа договор с беларуска компания за ремонта на осем щурмови самолета за около 42 млн. евро.

В рамките на 7 месеца след връщането на първия Су-25 останалите машини също ще бъдат върнати. Е един от МиГ-овете ни стои без двигател също заради кризата с коронавируса.

Представител на "РСК Миг" още не е дошъл да уреди документите по предаването му, но министерството обмисля да удължи срока на изпълнение с три месеца, се посочва в друг отговор на военния министър.

За 14 години с руската "РСК-МиГ" са сключени договори за 275 милиона лева без ДДС за осигуряването на летателната годност на руските изтребители.

МиГ-29 остава единственият изтребител за охрана на въздушното пространство, посочват от Министерството на отбраната. От ведомството очакват, че те може да служат и след 2026 година, ако се забави придобиването на още осем самолета F-16.

България вече плати за първите осем нови машини, но с доставка 2023-24-та година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
5
 
13
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До Sata NATO - СУ 25 е представител на щурмовата авиация. Доказал се е на доста бойни полета подобно на американския си събрат А 10. Самолета си има достатъчно дълга и говоряща история, за да стигне до "експерти" като теб. Ограмоти се малко, почети! Дано в други области си по начетен.
26
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това, за което е предназначен Су-25, в в момента се върши в пъти по-успешно от дронове. С много по-голяма ефективност и без рискове за хората.
25
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оплаквачките на САЩ много се превъзбудиха от няколко запалени магазина.
24
1
 
3
 
! Отговори
Що, се чудите... преди 3 години
АГЕНТ ИВАН, ЧИЙ АГЕНТ, БЕШЕ.... ХАХАХААА??!!ОТ НЕБЕТО ЛИ ПАДАТЕ...?????***!!!!
23
9
 
8
 
! Отговори
ognyanz преди 3 години
До Sata NATO: Последните модели ги получава Израел, а на баламурниците като нас им вземат парите авансово за нещо (уж модерно) което не се знае кога ще го получим. Бойко трябваше да се представи за верен американски съюзник и това струваше на България два милиарда лева, те това е.
22
10
 
14
 
! Отговори
Като гледам преди 3 години
Като гледам, САЩ може да ги няма до 2024
21
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СатираСърбите получиха 6 коруби на МиГ 29. Сега ще ги възстановяват като ще налеят луди пари на Русия.. Пак същата корупционна схема за даване пари на сръбските протежета на Путин.
20
5
 
10
 
! Отговори
Сатира преди 3 години
Сърбите миналата година получиха 6 бр. Ремонтирани Миг 29, предназначени да им служат до 2035 год... Руснаците също мислят да ги използват и 30-те години на 21 век.
19
18
 
11
 
! Отговори
Sata NATO преди 3 години
Ф-16 е последен модел изтребител, който сваля всички миг-ове и су-та, а Су-25 е бомбардировач на 40 години, предназначен за борба със слабовъоръжени партизани, които нямат дори обикновен Стингър или Игла.
18
7
 
16
 
! Отговори
Нищо ново преди 3 години
До Анонимен: Втори Крим? Г'лупости на търкалета. Ние нямаме какво да делим с Русия, но разбира се, русофобската пропаганда трябва да върви. А и с осем самолета (уж модернизиран стар модел) можем да воюваме само с Албания.
17
3
 
6
 
! Отговори
Нищо ново преди 3 години
Малка корекция - дадохме два милиарда левчета. Ако бяха два милиона, нямаше за какво чак толкова да ги мислим.
16
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Нищо новоФ-16 са нужни. Нужни са за противодействие на руските нашественици. Не искам утре България да е втори Крим.
15
11
 
6
 
! Отговори
Sata NATO преди 3 години
Русофилската из мет не може да асимилира, че едно е да плащаш пари на съюзник, а съвсем друго е да наливаш пари в икономиката на врага, който на всичко отгоре ще те саботира по всякакъв начин.
14
7
 
4
 
! Отговори
Нищо ново преди 3 години
До Bad Company: Те и Ф-16 са ненужни, ама дадохме за тях 2 милиона левчета авансово. А СУ-25 поне ги имаме. За това кои по принцип са по-добри нека кажат специалистите.
13
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Па хвани построй ти изтребител-прихващач? С кеф ще ти плащаме 1500$ на месец. А като си такава ***, я сметни колко човека и на какви заплати ще издържаме за Ф16? Интересно ми е.------ Първо Су-25 не е нито изтребител, нито прехващач. И второ, производителите на Ф-16 са ми съюзници. А не да наливам пари в джобовете на рузката из мет, която е враг номер едно на България. Су-25 е абсолютен анахронизъм и в сегашните условия бойните му възможности клонят към нула.
12
1
 
6
 
! Отговори
Юрофайтър-Грипен преди 3 години
Модел 1975 година е доста ретро.На снимката са мигове, не Сухой.Бг е безвъзвратно изостанала, някъде в 70-те години на миналия век.
11
9
 
10
 
! Отговори
Bad Company преди 3 години
Су 25 са АБСОЛЮТНО НЕНУЖНИ както и ремонта на другите мъртавци МиГ 29. Цялата тази схема е Каракачана да осребри участието си във властта.
10
2
 
7
 
! Отговори
Кво речи!? преди 3 години
Ами я кажи с ремонтите на колата ти с 500 000км и 25-години , колко квартални майстора храниш? Със всичко е така , още като излезе от завода и тръгват разходите.
9
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България няма в момента никаква необходимост от щурмови бомбардировач. Това е просто кражба на парите на данъкоплатците.
8
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Направих си труда да сметна - издържали сме 1000 човека от РСК МиГ в продължение на 14 години при заплата $1500/мес"Па хвани построй ти изтребител-прихващач? С кеф ще ти плащаме 1500$ на месец. А като си такава ***, я сметни колко човека и на какви заплати ще издържаме за Ф16? Интересно ми е.

Спонсорирани публикации