Математиката сочи: Потенциално заразените с коронавирус у нас са 50 000

Коефициентът на разпространение е 1,33
Обновена: 9 юли 2020 10:57 | 9 юли 2020 10:51, Нели Христова
69
Математиката сочи: Потенциално заразените с коронавирус у нас са 50 000
Снимка: БГНЕС

Според професор Николай Витанов потенциално заразените у нас с коронавирус са 50 хил. По думите му, България е била на крачка да се справи със заразата, но хората, които не вярват, че тя съществува, не спазват мерките и резултатът е такъв, какъвто го виждаме - 240 нови случая за 24 часа.

Още по темата

За да се изчисли броят на потенциално заразените трябва да се сметне броят на починалите по 200.

"В момента са 260 починали по 200, това е около 50 000. Другият вариант е – умножавате по 8 числото на регистрираните заразени. Тоест 6100 x 8. Тоест около 50 000 заразени", обясни проф. Витанов пред Нова тв.

Анализаторът Тихомир Безлов пък изчислява, че в рамките на 5 седмици броят на активните случаи на COVID-19 у нас е практически удвоен и страната ни е горе-долу в ситуацията на Сърбия. По думите му особено важно е дали болниците ще издържат. Властите пък били изправени пред трудната задача да изберат мерки, които хората да слушат.

"От едно пълно пренебрегване на мерките, в момента има промяна, поне в големите градове. Страхувам се, че хората трябва да го научат по трудния начин", коментира Тихомир Безлов.

"Математиката го показа! На 19 март казах: „Спазвайте карантината и след 3 месеца ще излезем от медицинската част от кризата. На 1 юни бяхме на 6 случая и имахме 19 дни да се изчистим”, коментира проф. Николай Витанов. "Не се изчистихме, защото се формира една група от хора, които вярват на теорията, че това нещо е безобидно, не спазват мерките и ето резултатът".

По думите му в момента един болен заразява 1,33 души. Тоест 100 човека заразяват 133.

"В Германия имаше такъв коментар, че немската система не може да издържи на коефициент 1,3 до средата на лятото", коментира Тихомир Безлов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
14
 
! Отговори
КАрантина преди 3 години
У нас даже математиката е относително понятие
18
10
 
7
 
! Отговори
Коронациркаджия преди 3 години
Къде са тия 50 000 болни бе? Това е един град, голям колкото Враца, болни! Къде са те? На друга планета?
17
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази математика ми е известна от месеци !!!Когато Мангассъров твърдеше че в Бг имало 500 хил заразени аз казвах 20 хил.Ама какво от това...............Отдавна наблюдавам броя на починалите и от там си правя изводи за ситуацията.В неделя ви казах 150-300 на ден за тази седмица.Сега ви казвам 250-400 за следващата.ЦъкайтИ минуси колкото искате.Това няма да промени съдбата ви.А тя е УЖАСНА нищо че не го знаете още.
16
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да загубиш близък човек, който познаваш с години, не е като да коментираш статистика.Помислете и за това.
15
5
 
4
 
! Отговори
Сат Н преди 3 години
хората, които не вярват, че тя съществува, не спазват мерките------Не е верно Витанов, пак не си разбрал.НЕ ВЯРВАМ в коронавируса, НО СПАЗВАМ всичките мерки, които заповядахте да бъдат спазвани. И не виждам хора, които не спазват мерките. Всички ги спазват, 100%. Така че грешката е в тебе и тия, които те пускат по телевизията. Ако искаш, мога да си сложа и две маски една върху друга. Или каквото още си поискате. Ваш ред е да искате още мерки.
14
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Математиката никъде не е скачала. От началото си в НОЩ си работят математиците. В началото отношението установени /вероятни бе около 5,5. Сега е около 8. И зад тези числа стоят математически модели които се коригират и взаимно удостоверяват.Когато заразените станат 25 000 и коефициента нарасне до 10, медиите ще скочат с заглавия, колко е бил прав Мангъров. С малката разлика, от няколко месеца, през които вместо да слушаме тези с математиката, обръщаме внимание на илюзионисти и манипулатори.
13
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще заревете за болнични леггла като Сърбите, заради простаците между вас.
12
5
 
8
 
! Отговори
zer преди 3 години
по мангъровата математика трябваше да са около 3милиона вече
11
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз мисля че са 100 000 ))цирка продължава
10
5
 
5
 
! Отговори
искаме да пиим още преди 3 години
тоя защо лъже колко ти дадоха а? по 3 хиляди даде щаба на тия 240 има ги снимани с парите как им дава шаба а тия умрелите са взели по 6 хиляди. нява вируси нищо на бил гейтс иска да те инжектират с чип!
9
9
 
5
 
! Отговори
Аз преди 3 години
До АнонименПий си хапчетата, че главата никак не те слуша. За какво да си слагам наморник? За измислената смъртност.
8
1
 
1
 
! Отговори
Стойчо преди 3 години
До Ммм абсолютно съм съгласен
7
7
 
6
 
! Отговори
някой преди 3 години
Когато си против Путин, ти казват че си русофоб. Когато си против Бойко Борисов, ти казват че си комунист (въпреки че самият той е такъв).Когато си против безумните уж "противоепидемични" мерки, ти казват че отричаш коронавируса...Еми, какво да си говорим? Бялото е черно. Сега е модерно всичко да е черно!
6
6
 
7
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
И извънземните ги е...страх да кацат вече в България,да не...прихванат ВИРУСА.Уведомили са по телефона Боко,докато не...спре разпространението,все ще е...премиер;и той им...верва горкият.
5
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АзАбе слагай намордника и не се обяснявай и не задавай въпроси, че може и насила с полиция да те принудят да спазваш мерки, а сега при демокрацията ти се дава шанс доброволно първо да решиш да ги спазваш, защото демокрацията е най-добрата система.
4
11
 
14
 
! Отговори
Ммм преди 3 години
Моята логика сочи: Направихте от мухата слон.Може би има такава болест, но тя НИТО Е ТОЛКОВА ЗАРАЗНА ,НИТО ТОЛКОВА СМЪРТОНОСНА.Изхабихте време и ресурси за някаква глупост,не ми се мисли ако има истинска пандемия със голяма смъртност как ще се усетете тогава.
3
8
 
14
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Добре де, ако това, което казва е истина, къде е смъртността?! При положение, че няма специфично лечение за ковид. На 50 000 души 30 в реанимация и слушаме месеци наред истерии от сутрин до вечер. На денонощие в България умират около 300 души. Задайте си въпроса защо е всичко това.
2
12
 
5
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 3 години
МАТЕМАТИК = КОМУНИСТ!
1
14
 
12
 
! Отговори
Не Герб, а Гроб преди 3 години
И какво от това като ПОТЕНЦИАЛНО са толкова?! Колко са развили болесттта?! И децата вече се усещат, че това е ФАРС.