Трябва ли да се вдига минималната заплата в кризата?

Бизнесът изненадан, синдикатите - от три години се знае!
101

Замразяване на минималната работна заплата заради кризата, предизвикана от коронавирусната пандемия, искат работодателите от АИКБ.

"Ратифицирахме Конвенция №131 за минималната работна заплата - там ясно са определени критерии, които правителството е задължено да спазва. Не виждаме никакви конкретни числа за това правителствено намерение. Никакви разчети, всичко става при липса на прозрачност", заяви зам.-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Димитър Бранков.

Още по темата
Пред Bulgaria ON AIR той посочи, че още през 2013 г. е трябвало да имаме средноевропейски доходи, ако дадените обещания били спазени. Бранков призова правителството да помисли как ще покрие 650 лв. минимална заплата в общинските болници, които по думите му са в колапс.

"Беше ясно още преди 3 години, че от 1 януари 2021 г. минималната заплата ще бъде 650 лева. Заетостта намалява заради странични фактори, включително рецесията, в която се намираме. Връзката е между минималната работна заплата и заетостта. Не е вярно твърдението, че ще намалим заетостта като вдигнем минималната работна заплата", каза от своя страна икономистът от КНСБ Любослав Костов.

В "България сутрин" той подчерта, че българският бизнес е с най-ниски данъци и плаща най-ниските минимални и средни заплати, а в същото време заплашва, че ще фалира.

Бранков контрира, че проучвания на ЕК показват връзка между заетостта и минималната работна заплата при уязвимите групи на пазара на труда. По думите му тази връзка не бива да бъде пренебрегвана.

"Дори и без Ковид-19 щяхме да сме в тези условия. 2500 лв. месечно е добавената стойност, която произвежда един зает в България. Няма как да се разпростираме извън тази черга", обясни зам.-председателят на БСК.

Костов е на мнение, че замразяването на минималната работна заплата е станало като нарицателно за това "да преодолеем кризата". Издръжката на живот все още е над минималната работна заплата, настоя той и отбеляза, че е възможно да се стигне до протести от страна на синдикатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Норвегия минималната заплата е 2720 евро, в Дания е 2375 евро, в Словения е 941 евро, в Полша е 611 евро и т.н.
69
3
 
2
 
! Отговори
КОЙЙ НЕ Е МУТРА преди 3 години
Докато мутрите са на властЧерепа ?Компанията му в новото место живеене ?Дьлгия с ферарито ?Или дсб пионките ?Вьпросьт е ти какьв си ?Слуга за жьлти стотинки ?Вьпросьт е не кой сяда а кой работи за самочуствието ни
68
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Минималната нетна заплата в България е 242 евро - почти два пъти по-ниска от румънската, която е предпоследна в ЕС.
67
3
 
13
 
! Отговори
До анонимен 66 преди 3 години
Едно семейство на МРЗ?! Вие виждате ли какво пишете? Как се изхранва дете с МРЗ? Това е невъзможно. Единствения шанс е да е формално на МРЗ, но да има и други доходи.
66
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Около 80% от работещите в България са със заплати между минималната от 610 лева и 650 лева.
65
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе ТОР скапан не агитирай политици поне тук.Заради такива като теб дебат истински не се случва.Все на някой носа му е пораснал (по Пинокио).
64
1
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
В България, но не в София 80% от населението получава МРЗ и никакви пари под масата! На тази заплата се удържа и данък, което е много несправедливо, и отдавна трябваше да се премахне, като се въведе подоходно облагане! Като прибавим и поскъпването около пандемията, тези пари са нищожни! Представете се едно семейство на МРЗ, дори с едно дете?! Бизнесът се ояде тотално, ситият не вярва на гладния! Ще кажете работете, да обаче всички не можем да отидем в София или да емигрираме!
63
3
 
13
 
! Отговори
az преди 3 години
минималната заплата трябва да се вдигне и то с много - така и така са много малко хората, които работят на минималната , но поне тия които се осигуряват под масата на минималната да почнат да се осигуряват на повече , та белким влезне някой лев повече в хазната. Другото е над определена сума(да кажем 2000) да почне да расте с по 1% на 100лв ( например и до определена сума) данъка - тоест от 10% да отиде на 20-25.
62
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато мутрите са на власт, заплатите в България ще продължат да изоставят и от заплатите в Румъния, която е предпоследна по заплати в ЕС. Последни сме ние - държава управлявана от мутрите.
61
4
 
5
 
! Отговори
Протестиращ преди 3 години
Сега Учиндолското го-ведо като стане министър председател няма начин да не се вдигнат заплатите а и в почивките ще има СА СА СА баси кефа ! Как да не гласувам за такъв капацитет и интелектуалец !
60
2
 
8
 
! Отговори
Батко ви преди 3 години
До До Батко виНе съм от тези, за които говориш. Бачкаме физически труд, наравно с работниците. А и рева като работодател, но и като работник и гражданин на тази скапана система. Тези, които работят, включително и пенсионерите, работили цял живот, сме най- прецаканите. Като мравките и пчеличките. Друго си е някоя калинка или торен бръмбар цял живот на някоя държавна заплата 5к+.
59
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Минималната заплата в Румъния е 466 евро, а в България под 312 евро. Преди мутрите да завладеят властта в България през 2009 година, ние бяхме по-напред от Румъния.
58
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво изобщо разискват ,че ще вдигнат заплатата с 50 лв като те отдавна са обезценени като стойност.Нищо им няма на работодатели те ако това не могат да предложат като минимум по добре да хващат по една лопата и да копаят по-полезни ще са от колкото с бизнеса си.По време на криза бъзрат да си вдигат цените на база на какво ?Кво се случи горивата ли станаха по-скъпи,работната ръка ли стана по скъпа за какво си вдигнаха цените ,а не дават по-високи възнаграждения еей мамини сладки тарикатчета..
57
0
 
2
 
! Отговори
ДО 49 преди 3 години
нема значение как се работиКой как работи е отговорност на тоя кьде подписва заплата.Няма механизъм освен да се молиш. А начин да стимулираш за отговарящите ти колеги е само на собственика а ако намериш начин почват да мислят че ги ощетяваш,
56
2
 
6
 
! Отговори
Чудя се преди 3 години
Що не се протестира срещу тея, явно хората ги устройва това положение?!
55
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Работодателят дава работа на работника, а работникът трябва да му дава пари за работата."Работодател" не отговаря на европейското име "employer" - наемател на труд, employment - наемане на работаНека бъдем европейци и да сменим неправилното "работодател", с европейското "работонаемател".Синдикатите да коригират имената в Тристранката.
54
1
 
12
 
! Отговори
Anonimen преди 3 години
Да ви замразят вас нещастници това не е държава вече
53
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много просто., ако наистина сме капиталисти и имаме Истинска пазарна икономика, те шефовете сами ще бъдат принудени /колкото и да не им се иска/ да вдигнат заплатите. Иначе няма работна ръка.....
52
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПротестиращЗа 650 лева, трябва да е цената на самото присъствие. Знам, че на половината гадни *** им е мечта, да има кой да им робува, а на 3-ти март, да реват какви са силни и свободолюбиви, ама не става така ...
51
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 50Само дето работодателя не е на заплата, а директно си дърпа парите от продажбите. Като не ти харесва ... ми няма да работиш там и толкова!