Какви са страховете на българите относно приемането на еврото?

В основата е липса на достатъчно информация по темата
15 окт 2020 22:30, Нели Христова
46

70% от българите се страхуват от приемането на еврото. Това показва проучване, което ще бъде представено утре в УНСС. 30% от запитаните признават, че за тях еврото е много по-надеждна валута от лева, долара или швейцарския франк.

Какво е в основата на притесненията ни като страна, която вече е в чакалнята на Еврозоната?

"Влизането ни в Еврозоната е следващата логична стъпка. В първата част на дискусията утре ще представим какъв е начинът една страна да влезе подготвена в Еврозоната. Във втората част с експерти и икономисти ще дадем обзор какво е състоянието на Еврозоната и какви са рисковете", каза евродепутатът от БСП Цветелина Пенкова в предаването "Денят ON AIR".

Тя добави, че изводът от проведеното изследване е, че витаят страхове и митове, но много от гражданите признават, че липсва достатъчно информация по темата.

"Голяма част от страховете са неоправдани, ако погледнем данните от другите държави, които са приели еврото. Основното притеснение е за повишаване на цените и инфлация. Говорейки с колеги, те споделиха, че обществените нагласи са били подобни в Нидерландия", подчерта евродепутатът.

Тя отбеляза, че в Словения в първите месеци след приемането на еврото цените са били представяни в местната валута и в евро, за да видят хората, че цените остават еднакви.

"Рискът от спекула винаги съществува. Ние сме с фиксиран курс спрямо еврото, част сме от Еврозоната, но нямаме право на глас на масата, на която се взимат решенията. Бидейки част от Еврозоната, може да се ползваме от допълнителни помощи и да сме фактор, нашата икономика да влияе на европейските икономики. Ще отпаднат голяма част от банковите и транзакционните такси", посочи Цветелина Пенкова в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ трябва да се водят дискусии, за да се онагледят какви са притесненията и защо те са неоснователни.

"Резолюцията се отнася за оценка на настоящето управление, а не за икономическото състояние и стабилността на страната. Има разместване на пластовете по отношение на политическата подкрепа от страна на българското общество. Има специален параграф в резолюцията, който очертава, че се подкрепят правата на българските граждани", допълни евродепутатът.

Според нея политическата риторика у нас е достигнала нива и граници, които не бива да се прекрачват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
1
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
Аз лично не искам евро. Нека да бъдем като Полша, Чехия, Унгария. Там си държат на националното достойнство и техните си валути. Който иска - да си купува евро.
34
0
 
4
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 3 години
страхове?? ..страхът е само един...още по-голямо обедняване...
33
3
 
7
 
! Отговори
сигурно е така преди 3 години
До Анонимен 35Това,че се напъваш да изглеждаш умен не е лошо!Лошото е,че заплатите падат на половина,а цените остават същите!Така беше в Италия,така беше в Испания,така беше и в Гърция!И пищенето беше голямо!И когато ВСИЧКИ магазини продават хляба по 1 и 20 евро,тогава ще те питам къде с*ер-ат гладните!?
32
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
с две думи обедняваме двойно а богатите забогатяват още повече в тях е власта не чакайте милост от тях ако могатат да го въведат утре ще го направят
31
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
36- ТОВА КОЙ ТИ ГО КАЗА- КЛОШАРИТЕ БАРБИКЯН, ИЛИ ВОЛЕН - ТА КАЗВАШ ПО ДОБРЕ В ЕВРАЗИЯ, ОТ КОЛКОТО В БОГАТА ЕВРОПА- МИН ЗАПЛАТА В АЗЪРБЕЙДЖАН- 58ЕВРО, АРМЕНИЯ- 151ЕВРО, РУСИЯ 118ЕВРО- СПРАВКА УИКИПЕДИЯ.
30
7
 
4
 
! Отговори
ГАДЕВ, КАК ТАКА преди 3 години
РЕЗИЛ ГАДЕВ ДА КАЖЕ- КАК ТАКА ГЕРБ СЪСИПАХА ДЪРЖАВАТА, А ТАЯ СЪСИПАНА ИКОНОМИКА Е С ЕДНИ ОТ НАЙ ДОБРИТЕ ПОКАЗАТЕЛИ ДО СЕГА, СВЕТОВАНАТА БАНКА-"БЪЛГАРИЯ СТОИ ДОБРЕ", МУДИС- СТАБИЛНО РАЗВИТИЕ...ТА ПИТАМ ГАДЕВ- И КАК ТАКА НАМИРА ИНВЕСТИТОРИ СЛЕД КАТО НАРИЧА УПРАВЛЯВАЩИТЕ "ШАЙКА И МАФИЯ"...
29
4
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 34Европейските ДЪРЖАВИ не печатат нищо, защото като филиали на ецб нямат това право. ЕЦБ печата непрекъснато десетки милиарди всеки месец, вече към 10 години, които раздава на приятели и корумпирани режими.
28
4
 
10
 
! Отговори
А.К. преди 3 години
От както България е във валутен борд все едно сме приели еврото. Борда помогна за стабилилизиране на икономиката но в момент на криза, когато европейските държави напечатаха милиарди евро за да стимулират икономиките си ние взехме заеми.
27
1
 
3
 
! Отговори
Танер преди 3 години
Страха на българина е едно евро да не струва 3000лв от край време...
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проф. Ханке каза, че ония в Брюксел искат да вземат милиардите от ВБ и да си защитаваме интереса. Стига са се навеждали политиците ни пред разни бюрократи
25
3
 
4
 
! Отговори
е, и..? преди 3 години
А аз нямам никакви страхове от дигането на цените след като ? ще промени лева.Напротив, това ще промени моята нощна и сутрешна ерекция, защото аз сънувам само хубави сънища.Няма страшно .... времето лети и то не в наша полза.Приятен и спокоен ден.
24
11
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
"70% от българите се страхуват от приемането на еврото." <- това е броят на rлynaците в България.
23
2
 
16
 
! Отговори
безстрашен преди 3 години
Чужда печатница ще раздава цветни хартий на страна от третият свят ...и ще ги прави богати....вервайте ми!
22
7
 
14
 
! Отговори
ля ля преди 3 години
аз съм против!!!всичко ще с еоплеска ЛЕВ е нашата парична единица и стига сте се продавали !!!!!!!
21
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тва са пълни глупости, нищо няма да се повиши, освен може би цените. Сега реално сме в еврозоната но без негативите, имаме свободата да се откачим ако е нужно, което прави България остров на стабилност при криза. Боко иска резерва да опапа резерва, а страните в еврозоната (повечето) гонят 100% БВП дълг т.е. по-лошо от гръцкият сценарий, щото вече няма кой да дава
20
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пропускате тънкия момент,че приемането на еврото ни освобождава от валутния борд.Ограмотете се за условията на борда,за да не кажете,че ви манипулирам.Ще ви кажа най-общо само,че борда възпрепядства повишаването на стандарта за сметка на фиксалната сигурност.Да,това е резонно и той ни спаси,но е време да се освободим от него,без да губим стабилността.Само чрез еврото можем да постигнем това.Също влизаме с фиксиран курс!В началото може съвсем леко да се усети разлика доход/разход,но? е за добро
19
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българина е глупав балкански субект и още не може да разбере елементарни неща като това, че лева е вързан към еврото и какво значи това... Пълна трагедия е това племе.
18
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧебурашкаНапълно си прав, само че това включва всякакви червеноКАФЯВИ "патриотични" и "националистически" организации!Докато не си отвориш широко затворените очи за тези факти, КОЙ е най-върлия противник на ЕС и НАТО в момента у нас, жалко...
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 14То тая власт я предадохме още след Виденов. Или някой си прави илюзията, че без валиутния борд, ще имаме икономи?
16
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 18Всеки стана финансов, икономически и бизнес експерт ...