Масовото ваксиниране от март, има ли яснота как ще се случва?

Личните лекари искат повече информация, за да отговорят на пациентите си
Обновена: 16 фев 2021 09:08 | 16 фев 2021 09:08, Красимир Ангелов
214
Масовото ваксиниране от март, има ли яснота как ще се случва?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В началото на март трябва да започне масовото ваксиниране, като ще бъдат имунизирани и неосигурените лица, заяви д-р Николай Брънзалов, член на Националния ваксинационен щаб и на БЛС в сутрешния блок на БНТ.

"Ние преди 20-тина дни изпратихме писмо, с което искаме повече конкретика по отношение на ваксинационния план. Трябва да се включват рисковите пациенти с придружаващи заболявания. Трябва да ни се даде отговор на няколко конкретни въпроса, защото много милиони хора са ваксинирани в света, но въпросите от страна на пациенти с придружаващи заболявания са много и с различен спектър", посочи специалистът.

За жените, които планират бременност няма противопоказания при поставяне на ваксината, но желаем да видим това в официален документ, посочи Брънзалов.

Още по темата
Той посочи, че личните лекари често получават информация, но тя не е систематизирана още. "Трябва ни информация каква е ефикасността на ваксините и какви са очакваните нежелани реакции. До момента в страната са ваксинирани около 77 000 души и страничните явления са много малко", посочи Брънзалов.

По думите му странично явление като болка на мястото на убождането и зачервяване е несериозно. "На всички нас е поставяна ваксина за тетенус например, където болката е зачервяването са много по-сериозни. Алергичните реакции са несъизмеримо малко. Това е един успокояващ факт, но за да има спокойствие сред моите колеги, ще настояваме за отговори на нашите въпроси", посочи Брънзалов.

Според него, ако лекарите отговорят на повече въпроси на пациентите, ще има повече имунизирани.

"Кратката характеристика на всяка една от ваксините е 23 страници. На някои въпроси в нея няма отговори. За да бъдат по-спокойни моите колеги, трябва да им бъде отговорено от научните среди как да процедират при определени заболявания. За да бъде отговорен един лекар, първо той трябва да бъде информиран и да информира и пациента, който трябва да подпише документ за информирано съгласие", подчерта д-р Брънзалов, който призова хората да бъдат точни и коректни, когато получат час за ваксинация.

По думите му към момента доставките на ваксини осигуряват три вида ваксини, но ваксина на Кембриджския университет като логистика е най-подходяща. Брънзалов посочи, че тази ваксина може да бъде поставяна на всички пациенти. "Ваксината си действа точно определено. Сроковете между първа и втора игла е доста дълъг и това ще усложни процеса на реимунизация и този контингент, на който бъде поставяна, трудно ще бъде издирен за втора игла, но ще направим всичко възможно хората да се явят за поставяне на втора доза", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
2
 
10
 
! Отговори
Цирк бг преди 3 години
Шоуто трябва да продължи.
119
11
 
7
 
! Отговори
Европа а преди 3 години
В Русия вече в молове те може ако искаш дасе ваксинираш, а у нас не се знае кога нормалните хора ще се ваксинират.
118
3
 
28
 
! Отговори
Bili преди 3 години
ваксините не са проучени за взаимодействия с лекарства.ваксините не са проучени за ефект върху фертилитет/образуване на плацента.ваксините не са проучени за спиране на разпространение на вируса.
117
2
 
5
 
! Отговори
д-р ХАУС до 125 преди 3 години
ХАЙДЕЕЕЕ още един вирусулог, на преди всичко антиваксер
116
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксинирам се само срещу декларация подписана от тоя,, доктор" или някой друг шаман че това с което ме ваксинират няма да ми навреди.
115
0
 
7
 
! Отговори
Има яснота преди 3 години
Шурето, бадженака, балдъзата.... - както за всичко друго
114
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксините предпазват няколко месеца. Докато се организират да ваксинират и други, ще дойе ред на първите всксинирани пак да се всксинират.
113
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На простия всичко му е ясно и разбира от всичко. Всеки се опитва да го прецака и излъже.
112
2
 
10
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
ВАКСИНИРАНЕТО И ТОЙ КАТО ТЮТЮНОПУШЕНЕТО ОПАСНО ЗА ВАШЕТО ЗДРАВЕ
111
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да бъде отговорен, лекарят трябвало да получи писмено подписано от пациента информирано съгласие. Докторе, информираното съгласие от пациента освобождава лекаря от евентуална отговорност. Точно обратното е, информирано и подписано от пациента съгласие се дава, за да може лекарят да бъде безотговорен. След като пациентът се е съгласил писмено за дадена манипулация, същият пациент си поема рисковете.
110
3
 
15
 
! Отговори
Bili преди 3 години
пазете си възрастните роднини.нито пфайзер, нито модерна нито астра зенека са проучили "ваксините" при възрастни хора.
109
1
 
6
 
! Отговори
Майстора преди 3 години
Потърсете какво е ADE - antibody dependent enhancement. Потърсете какво е станало при изпитанията върху животни предшния път, когато са опитали да направят ваксини срещу коронавирус. И тогава са били с чудесна, превъзходна ефективност при първоначалните тестове. После...
108
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 106Това кой го казва?????
107
1
 
8
 
! Отговори
Bili преди 3 години
в старческия дом в берлин ваксинирането е правено с придружаващ военен персонал...
106
2
 
21
 
! Отговори
Bili преди 3 години
в швеция спряха ваксинирането на медицински служители заради огромен брой нежелани реакции.в германия след насилствено ваксиниране в старчески дом от 31 живущи умират 8...след ваксинация за една седмица....обикновено 1 починал на месец от старост.започнаха съдебни дела - към европейската агенция за лекаства и европейската комисия.това са адвокати и учени и лекари, имащи топки но за тях по новините...тези ваксини изглежда парвят вируса по-ефективен...
105
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заптиетата ще следят по улиците дали си ваксиниран. Спират те и ако нямаш имунизационен паспорт - глоба. И влизаш в регистър за опасен престъпник. Щото не си боднат и разпръскваш ковида. И жална ти майка - не можеш да работиш, да купуваш, да продаваш, да пътуваш.Хаха, сладури мамини, хубав ли е Новия Световен Ред, а?Как е свободата, а?А демокрацията?А комунистите дето не ви даваха банани целогодино и да пътвате по Западния рай.Ах, какъв ви го сервираха новите господари. Хубаво е, нали?!
104
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чудя се дали тия про- ковид ваксъри дето пишат по-долу са толкова тъ*и или просто са платени ***. Чудя се, как някой може да е чак толкова промит мозък, че да не се усеща въобще.
103
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 110От къде накъде? Задължителната генна терапия е престъпление,независимо,че платените *** и викате ваксина.
102
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз пък се мисля, че през март ще има друго - масово политическо на..ране, а не ваксиниране!
101
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксинирането трябва да е задължително!