Симидчиев: България няма да постигне колективен имунитет 2021 г.

Март дневните случаи на Covid-19 ще са около 2000, смята пулмологът
16 фев 2021 12:27, Анисия Иванова
116
Симидчиев: България няма да постигне колективен имунитет 2021 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

С темпа, с който се случва ваксинационният процес у нас, няма да постигнем колективен имунитет през 2021 г., ще е доста по-нататък. Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Всяко отлагане на ваксинацията, удължава риска да се заразим. А колкото по-дълго оставяме пандемията да върлува из нашите ширини, толкова повече вирусът може да мутира“, коментира д-р Симидчиев.

Още по темата

"И трите одобрени към момента ваксини на Pfizer & BioNTech, Moderna и AstraZeneca имат разлика в ефикасността спрямо общото боледуване, т.е. срещу самите симптоми. Но и трите ваксини са 100% ефикасни срещу тежкото боледуване и смъртните случаи“, обясни гостът.

По думите му ваксината е единственият сигурен начин да изградим имунитет, без да трябва да преболедуваме Covid-19, защото самото боледуване, носи рискове, свързани с усложнения, остатъчни изменения в белия дроб, в сърцето и в мозъка.

„Разхлабването на мерките означава, че всички ще тръгнат без маски и без да спазват дистанция. Идеята не е такава. Трябва да можем ние самите с нашето поведение да ограничаваме разпространението на вируса, тогава няма да има нужда някой друг да ни налага мерки“, каза д-р Симидчиев пред Bloomberg TV Bulgaria.

От научна гледна точка семейства, в които има в деца между I и V клас, нямат по-висока честота на заболяване.

"По-големите деца обаче са по-сходни с възрастните, следователно не е ясно какъв точно е ефектът от връщането им обратно в класните стаи.“

Гостът заяви също, че според математически изчисления в средата на март се очаква дневните случаи на Covid-19 да бъдат около 2000.

Целият разговор гледайте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нямаме стаден имунитет . Провал със стадото . Сега колективен комунистически ще гоним имунитет
103
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде у лево
102
3
 
4
 
! Отговори
Торанага Сама преди 3 години
тоя се изкара по умен от папата,ей такива предатели са за бой и е....н Много кандидати, лапачи за пари
101
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ботокса да издаде заповед за забрана на дишането и проблемът е решен.Риск няма, имунитет не е нужен. Ето ви решение, циркаджий.
100
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако епидемията се оставила да върлува, вирусът можел да мутира. А досега какво е правил? Мутирал е. И ужасно деликатния въпрос е от колко време го е правил? Докторе, копаете този вирус с тестове от март и изведнъж намирате огромни находища от него. На най-близкия намерен геноменен праотец му трябват около 45 години мутации за да стане сегашния. А друг по-близък геномно праотец не е намерен. Докторе, от кога този вирус живее и мутира в нас?
99
5
 
5
 
! Отговори
Науката преди 3 години
до сега не е чувала за колективен имунитет против грип, ама знае ли човек. То вече какви ли не нововъведения видяхме - като борене на грипа със затваряне на ресторанти и хотели, че даже и паркове и планини, борене на грипа със затваряне на граници, борене на грипа с носене на шалчета и маски и т.н. все иновативни методи и вече са се взрели във всеки шип и крак на този вирус, но никой не казва от къде се е появил.
98
5
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
По принцип ако няма желаещи да се ваксинират, колективен имунитет ще се създаде чак на куково лято, защото вирус НЯМА.
97
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Идеята на мутрите беше да удържим положението, докато дойдат ваксините, които ще ни опазят от коронавируса. Само дето в България трябва да се ваксинират по 150000-200000 души на ден, за да постигнем групов имунитет. Затова Симидчиев е напълно прав, че с тези темпове на ваксиниране не става
96
0
 
5
 
! Отговори
рикота преди 3 години
До АнонименЗа това на 4 април спешно трябва да махнем Боко от власт.В момента той разчита на ниската избирателна активност за да си осигури още 1 мандат и за това отлага масовата ваксинация.
95
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никога не е ставало въпрос, че се борим да не се заразим. Ставаше еъпрос да не стане рязко с много хора. Сега излиза, че това изобщо не е възможно.Значи изобщо нямаме проблем.
94
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако болестта не може да ни "мине" за 2 години, тогава какво и е опзасното? Нали точно това изтъкваха като опасност - че може да ни разболле всички наведнъж?Е?
93
2
 
8
 
! Отговори
анкета преди 3 години
Тоя е много ***(+)Не е ***,а почтен лекар и гениален учен(-)
92
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как ги изчисли тези 2000 случаи на ден. От днес за утре нищо не се знае, но вие знаете. Има нещо много гнило в тази работа.
91
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тези с ваксините и прекаралите ковид ще имат имунитет до есента и после пак отначало! Никога няма да постигнем колективен имунитет с тия темпове на ваксиниране от правителството!
90
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксини къде имаДа се ваксинирам днес или утре?Аре да ди вършите работата, а?
89
1
 
8
 
! Отговори
ъъъ преди 3 години
Абе докторе, ти ваксинирането за еднократен процес ли го броиш? Ами ако преболедувалите имат антитела за няколко месеца, то значи и тебе след месец-два ще трябва да те реваксинираме. Айде сега пак да сметнеш за груповия имунитет!
88
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спокойно, в годината на кастрираното г.о.в.едо чичо били обещава да ваксинира/кастрира всички и така ще постигнете стаден имунитет/стерилитет.
87
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
E как да го постигне, с два 40 годишни хладилника и три палатки... това ли ви е стратегията за колективен имуните, ааа да, забравих и 17 500 ваксини. Те тези ваксини само за роднини и приятели на депутатите няма да стигнат.... та защо изобщо се обсъжда темата...
86
5
 
6
 
! Отговори
ПиПи преди 3 години
"Знаете ли защо не се правят масови тестове за анти тела по света?"А ти знаеш ли колко струва, как се прави такъв тест колко време отнема и т.н.?И че не се прави с натривка от носа, а с венозна кръв. Ми тичай давай кръв и плащай, айде тичай, чакаме резултата.Нямаш идея нали, но е важно да си лалаш.Вземи ти направи масов тест за антитела.Правят се такива тестове на определени групи, така както си го представяш "масаво" е само по филмите.
85
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що така бе, еднодветричетири, има още доста нормални и интелигентни хора, виж колко много отказват експерименталните, неработещи терапии срещу грип - явно, има надежда. Не са всички от блеещото стадо.

Спонсорирани публикации