Ваксинационни паспорти, значки, права - свобода или нови ограничения?

Адв. Мария Петрова и д-р Момчил Баев пред пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 1 мар 2021 12:49 | 1 мар 2021 12:40, Анисия Иванова
221

След старта на масовата имунизация и преди старта на летния туристически сезон, в Европа усилено се заговори за свободното пътуване. Ще стане ли ваксината пропуск в новата реалност и нарушават ли ваксинационните паспорти човешките права? "Ваксините са нещо изключително полезно и само с тях можем да излезем от настоящата ситуация. Въпросът трябва да бъде насочен към нормативния хаос и недобре мотивирания ваксионационен план. Равнопоставени ли са всички граждани и може ли допълнително да бъдат ограничавани техните права?", коментира специалистът по медицинско право адв. Мария Петрова пред Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че много хора не се ваксинират, защото до тях не е достигнала ваксина или защото здравословното им състояние не позволя. Тук идвало и огромното нарушение на правата на тези хора. "Доброволно даваме лична информация на всякакъв тип технологии, но конспиративните теории, че ще ни чипират, демонстрира ярко невежество и тотален провал на образователната ни система. Ваксинационните паспорти не са нещо лошо, ако имаме ваксини за всички и стане ясно на какъв етап трябва да се подновяват", каза още адв. Петрова.
Още по темата

Тя посочи като голям проблем факта, че личните лекари нямат достъп до ваксините и неправилното разпределение на ресурса. И изтъкна, че имаме голяма нужда от електронно досие, а преди някой да се ваксинира, той трябва да мине пълен медицински преглед. Д-р Момчил Баев, който е специалист по социална медицина и управление на здравеопазването, заяви, че казусът с ваксинационните паспорти ще стои по-остро, когато има достъп до ваксините за абсолютно всички граждани.

"Тази идея е само на ниво обсъждане. Подкрепям идеята хората с поставена ваксина да се ползват с различни права, но само когато са достъпни до всички граждани. Трябва да мислим как да имаме по-висок ваксинационен обхват. Трябва да работим повече за подобряване на общественото мнение за ваксините", категоричен бе д-р Баев в "България сутрин".

По думите му хората трябва да бъдат по-критични към това, което четат в социалните мрежи, защото "те се превърнаха в инкубатор на фалшиви новини и антиваксърски движения - особено Facebook и YouTube".

"Когато се изказват хора, които никой не е чувал и регистрирал, тогава става ясно, че подобни твърдения са неистина. Нека се информират от учените, лекарите и правителствата", препоръча д-р Баев.

Двамата гости в студиото се обединиха около мнението, че електронното здравно досие ще реши много проблеми у нас. Ако имаме такова, което регистрира документа с QR код, това е добър вариант да се следи дали един документ е фалшифициран, стана ясно от думите им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
0
 
5
 
! Отговори
Горан преди 3 години
Първо докажете, че ваксините са наистина ваксини, и са преди всичко безвредни за човешкото здраве! След това обяснете, как това се случва в такъв кратък срок, когато за да се докаже, че една ваксина е безвредна за здравето и реално действа точно срещу това, за което е създадена са нужни 5 (пет) години. Чак после карайте хората да се ваксинират масово и дискутирайте ваксинационни паспорти и т.н.
170
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не съм антиваксър, аз и детето ми имаме всички стари ваксини, но антигрипни и антиковидни няма да си сложа. Това не е ваксина
169
0
 
13
 
! Отговори
2134 преди 3 години
Според "учените" ваксиниран може да се зарази и да предава зараза .Ситуация - срещат се ваксиниран с друг ваксиниран ,единия заразен ,значи може да зарази другия ваксиниран .Срещат се не ваксиниран - заразен с ваксиниран ,ваксинирания може да се зарази .И ваксиниран-заразен среща не ваксиниран ,не ваксинирания може да се зарази ,ама това той си го знае .Е за какво ни е паспорта в случая ? С какво ще предпази някой допълнително наличието на паспорт ? Я някой по умен да обясни :) :)
168
0
 
6
 
! Отговори
Бинямин преди 3 години
До Хелзинкски Комитет! Подкрепям изказването ти колега...с едно малко уточнение.....за 30 шекела.сребърниците...са демоде!
167
26
 
0
 
! Отговори
Лекар преди 3 години
Или ваксина - или вкъщи, да ревете свещу дискриминацията че ви спират да разнасяте зараза.
166
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Направо да закачат по една еврейска звезда като нацистите на всички които не искаме да се ваксинираме за да и легне сърце на място
165
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дискриминацията е в ход. Само ние можем да спрем геноцида над човечеството. Хора, не се страхувате. Ние сме много, а съвременните фашисти-единици. Не продавайте свободата и правата си да някакви пътувания. Ако сега се огънем терорът и контролът няма да имат край.
164
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблем-реакция решение
163
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На Почивка през Лятото Извънннн ЕС. !!!! Пътуване и Почивка без Дискриминация !
162
1
 
5
 
! Отговори
Германец преди 3 години
Ей че хубаво. По-малко кривокраки протопицети в официален шушлек и черно кожено яке ще ми развалят пейзажа тук :)Малко множко ми дойдойхте последно време, ако трябва да сме честни...
161
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цвета на новият Дискриминационния Паспорт ще е Жълт !
160
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На ваксинираните да дадат *** Звънци да подрънкват горделиво
159
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тогава ще пътуваме извън ЕС там, където Не е нужен Дискриминационнен Паспорт ! ЕС Не е център на Вселената !
158
1
 
9
 
! Отговори
Жоро преди 3 години
Май май ще спрете да ходите по Европа. Нищо в БГ е хубаво, тука никой няма да ви кара да правите нищо :))))
157
0
 
21
 
! Отговори
Хелзинкски Комитет! преди 3 години
Мария Петрова е сериозен промотър на Матрицата. Добре е да се слуша и гледа само за ориентация откъде можем да очакваме удара и как ще изглежда той. Ние не сме в самолета, в който вкара публиката на TEDx, Мария! Но затова пък обичаме Щастливеца, а ти си само негов антипод. Бягай за тридесетте сребърника!ПРИЯТЕЛИ, ВНИМАНИЕ!
156
2
 
35
 
! Отговори
³ преди 3 години
На ваксинираните им закачете жълто етикетче на ушите. По подобие на кравите! Така ще знаем от кого да се пазим по улиците, хипохондрията е психическо разтройство!
155
3
 
7
 
! Отговори
САТАНА преди 3 години
Чудя се да поканя ли бразилския коронавирус в България, че сега е във Великобритания?
154
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фашизъм!Няма кой друг да го спре, да не се ослушваме и скатаваме, ами да запрятаме ръкави и да се погрижим за бъдещето на децата си.
153
3
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези,които се опитват да ни убедят колко е хубаво и нормално да има "ваксинационни" паспорти да идат да се прегледат.Психопати.
152
1
 
38
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Няма ваксини, няма паспорти, но това не вдига локдаунда. Сетих те ли се целта на тези нови паспорти. Трябва да се увеличи срока на паниката и от там фалита на населението. Всички отиват да задлъжняват към банките.