Ваксинационни паспорти, значки, права - свобода или нови ограничения?

Адв. Мария Петрова и д-р Момчил Баев пред пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 1 мар 2021 12:49 | 1 мар 2021 12:40, Анисия Иванова
221

След старта на масовата имунизация и преди старта на летния туристически сезон, в Европа усилено се заговори за свободното пътуване. Ще стане ли ваксината пропуск в новата реалност и нарушават ли ваксинационните паспорти човешките права? "Ваксините са нещо изключително полезно и само с тях можем да излезем от настоящата ситуация. Въпросът трябва да бъде насочен към нормативния хаос и недобре мотивирания ваксионационен план. Равнопоставени ли са всички граждани и може ли допълнително да бъдат ограничавани техните права?", коментира специалистът по медицинско право адв. Мария Петрова пред Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че много хора не се ваксинират, защото до тях не е достигнала ваксина или защото здравословното им състояние не позволя. Тук идвало и огромното нарушение на правата на тези хора. "Доброволно даваме лична информация на всякакъв тип технологии, но конспиративните теории, че ще ни чипират, демонстрира ярко невежество и тотален провал на образователната ни система. Ваксинационните паспорти не са нещо лошо, ако имаме ваксини за всички и стане ясно на какъв етап трябва да се подновяват", каза още адв. Петрова.
Още по темата

Тя посочи като голям проблем факта, че личните лекари нямат достъп до ваксините и неправилното разпределение на ресурса. И изтъкна, че имаме голяма нужда от електронно досие, а преди някой да се ваксинира, той трябва да мине пълен медицински преглед. Д-р Момчил Баев, който е специалист по социална медицина и управление на здравеопазването, заяви, че казусът с ваксинационните паспорти ще стои по-остро, когато има достъп до ваксините за абсолютно всички граждани.

"Тази идея е само на ниво обсъждане. Подкрепям идеята хората с поставена ваксина да се ползват с различни права, но само когато са достъпни до всички граждани. Трябва да мислим как да имаме по-висок ваксинационен обхват. Трябва да работим повече за подобряване на общественото мнение за ваксините", категоричен бе д-р Баев в "България сутрин".

По думите му хората трябва да бъдат по-критични към това, което четат в социалните мрежи, защото "те се превърнаха в инкубатор на фалшиви новини и антиваксърски движения - особено Facebook и YouTube".

"Когато се изказват хора, които никой не е чувал и регистрирал, тогава става ясно, че подобни твърдения са неистина. Нека се информират от учените, лекарите и правителствата", препоръча д-р Баев.

Двамата гости в студиото се обединиха около мнението, че електронното здравно досие ще реши много проблеми у нас. Ако имаме такова, което регистрира документа с QR код, това е добър вариант да се следи дали един документ е фалшифициран, стана ясно от думите им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
2
 
4
 
! Отговори
Анонимeн преди 3 години
Според мен по големия проблем ще е, как тези които твърдят че са го преболедували ще го докажат. Антителата и в двата случая /ваксининиран, преболедувал/ постепенно намаляват, и ако си бил болен, ама си се крил и лъгал, нямаш болничен с това заболяване, трябва да си правиш антигенен тест за антитела. Ами ако нямаш? Другите /ваксинираните/ те са ясни
90
6
 
15
 
! Отговори
Абе... преди 3 години
Аз пък ще взема като работодател да наемам само хора, които не се ваксинират срещу ковид. Все пак ми трябва интелигентен персонал със собствено мислене, а не послушен работен ***.
89
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само не разбрах на ваксинираните или на неваксинираните ще слагат по една жълта шестолъчна звезда на левия ревер.
88
5
 
3
 
! Отговори
мак преди 3 години
До Анонимен до мак. Носиш ли маска и спазваш ли дистанция заради измислен вирус? Ако да, значи вярваш в него или само спазваш правилата, добри или лоши, но задължителни. Ако правиш каквото си искаш, значи си от хора, за които законът е врата у поле.
87
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То със тази заплата Не мога да си позволя да предприема път във страната , а що остава извън страната !!!!
86
3
 
13
 
! Отговори
е преди 3 години
Медицински фашизъм!
85
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До гостЧе стани и ти адвокат, щом е толкова лесно и не се налага да мислиш! Тъкмо като за теб. Ха-ха-ха!
84
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди години си сложих ваксина против грип.Получих отит и трябваше да пия антибиотик.Нещо ,което не употребявам .Оттогава казах сбогом на вакдините срещу грип.Файда ,йок.
83
3
 
19
 
! Отговори
Чорбаджията преди 3 години
До ПрограмистАми ако тропна по масата и кажа, че олигофpени, ваксинирани и кучета не наемам на работа? За хамалин и общак как да е, обаче не знам кой би наел служител с лабилна психика, лесно податлив на масови психози за някоя отговорна длъжност, където чесгто се вземат решения под стрес.
82
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До макУчудвам се, че все още има хора които търсят логика в действия продиктувани от измислена пандемия, несъществуващ вирус и фалшиви тестове.
81
5
 
16
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
антивмаксърите платени от Империята но злото постоянно саботират мерките срещу пандемията.---------1. Пандемия няма.2. Никой нищо не саботира. Отказът да си биеш някаква измислена ваксина, неже саботаж, а законно право.3. Това, че наричаш хората, които упражняват правата си "саботьори", е престъпление.
80
2
 
15
 
! Отговори
мак преди 3 години
Нали твърдят, че ваксинираните също пренасят вируса, така че, каква е тази дискриминация, за едни привилегии, за други ограничения? гес.тапо ли сте? Каква е разликата, кой довлече вируса в кръчма да речем, ваксинираният или не? И пак ще кажа, дава се дума само на хора, които са "за" ваксина, а противниците стоят настрани и трябва да мълчат.
79
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 101Само *** с 8 клас е против ваксините....бил прочел в фейса, че били вредни хахахаха------------------Ауу, колко умно мнение, направо заслепи всички. Сигурно ще си родите много готини даунингчета с жена ти.
78
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Паспорта Не е даване на права, а връщане на отнети вече права .....
77
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само *** с 8 клас е против ваксините....бил прочел в фейса, че били вредни хахахаха
76
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чиста проба либерален фашизъм е това!
75
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 96Защото е *** който си изкарва прехраната с тролене. Мисли си, че господарите му ще го пожалят на финала, или нищо не си мисли, знам ли какво става в главата на такива гнусари.
74
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Когато се изказват хора, които никой не е чувал и регистрирал"Всеки нормален човек знае, че мнението на "авторитетите" трябва да се проверява, а ако са платени авторитети, като тези от статията, тогава дори не заслужават внимание!
73
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чебурашка, Чебурашка, не разбирам само защо въвеждането на марките/паспортите за ваксинирани/ при хората лично те правят щастлив. Какво ще спечелиш, какво се надяваш да спечелиш от поруганата воля на различно мислещите?
72
1
 
5
 
! Отговори
х преди 3 години
Да ню нормъл

Спонсорирани публикации