След Срещата на върха - накъде отива Европа?

Любомир Кючуков: Проблемът е дали ЕС е общност със споделени ценности
24

След срещата на върха - накъде отива Европа? Тя мина под знака на ЛГБТ скандала.

"Проблемът е дали ЕС в крайна сметка е една общност със споделени ценности или е един общ пазар", каза директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков за "Денят ON AIR".

Според него разкъсването на ЕС, за което Еманюел Макрон спомена, придобива все по-видими размери последните години.

"Пред Европейския съюз все по-ясно се очертаха поредица от разделителни линии между по-богатия Север и по-бедният Юг. Дали бидейки в ЕС и до каква степен всяка страна трябва да се придържа към общите правила, а от друга страна - как се създават тези общи правила", посочи Кючуков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че ЕС се сблъсква с поредици от кризи.

"Всяка държава защитава собствения си интерес и ЕС често е упрекван хем, че налага решения, хем, че не взима решения. Напоследък стигнахме до това, че санкциите срещу Русия бяха най-видимата обединителна плоскост", каза още гостът в студиото.

И подчерта, че последният Съвет е бил изключително интересен, защото на него тихомълком е била "погребана" стратегията на Борел за отношенията ЕС-Русия.

"Може би това беше най-конфронтационният документ, създаван някога от ЕС спрямо Русия. И на фона на срещата Байдън - Путин той прозвуча доста странно. Докато Байдън ясно показа, че бъдещото противоборство за глобално лидерство е основно между САЩ и Китай, и той търси диалог с Русия, за да минимизира риска от директен конфликт, то изведнъж ЕС пое ролята на основен балансьор на Русия", коментира още Любомир Кючуков.

Експертът смята, че позицията на Турция също е важна както в геополитически план, така и в много практически политики, каквато е бежанската криза. И добави, че страната се е превърнала в регионален лидер и глобален фактор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
15
 
! Отговори
Според много хора преди 2 години
ЕС трябва да е просто икономически съюз между страни, споделящи сходни морални ценности, базирани на основата на ХРИСТИЯНСТВОТО ! Някои обаче го превърнаха в територия за промовиране на извратеност и фалшива хуманност, замаскирани като "демокрация и човешки права" ! А най-лошото е, че болшинството от населението е съставено от овчедушни консуматори, които това просто не ги интересува, стига да имат работа и приличен стандарт на живот !
15
6
 
12
 
! Отговори
японец преди 2 години
Българите са индивидуалисти. Всеки за себе си. От българите не чакай обединение за каквото и да е. В който и съюз да са влезли българи - все се е разпаднал. И с ЕС така.
14
3
 
21
 
! Отговори
Който е прегърнал преди 2 години
Безценностите на LGBT - не е прокопсал. Още от времето на Калигула.
13
0
 
9
 
! Отговори
Манафейко: преди 2 години
Тя вече отиде - на Къна в ...!
12
0
 
12
 
! Отговори
. преди 2 години
На май-на-та си. И няма как другояче с орел, рак и щука!
11
8
 
3
 
! Отговори
Без общ език преди 2 години
Няма как да станем глобален фактор. Реално върви процес на балканизация на Европейския съюз - исономическа, културна и религиозна. Единната валута изобщо не е панацея. Турция се ориентира към създаването на истинската Евразия като съюз на тюркоговорящите народи и тя постененно ще се превърне в трета глобална сила. За четвъртото място ще се борят ЕС и Индия. А Япония ще си заформи собствена Ойкумена.
10
1
 
13
 
! Отговори
мнение преди 2 години
ЛГБТ не са толко голям проблем , огромния проблем са тия дето налазиха Европа - добре дошли_те на другарката меркел . проблема са германия и франция , създателите на ес с цел окупиране на Европа и довеждането и до зависимост от тях . това хитлер не успя да направи с война , меркел го направи с печатане на евро . като отделни държави Европа се справяше , сега с ес държави затъват . на нас какво ни даде ? наложиха ни да ядем и пием химикали . да се разпада ес , за да заживеят хората нормално .
9
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Евроатлантическите ценности са имат огромен смисъл: ако искате ЕВРО, слугувате на АТЛАНТИЧЕСКИТЕ ценности.
8
1
 
30
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Отива към упадък и .....!Натам отива!
7
0
 
27
 
! Отговори
Питам преди 2 години
А кой дефинира т.н. ЦЕННОСТИ ?
6
1
 
34
 
! Отговори
Вън вън вън преди 2 години
Като чуя термина без съдържание ЕВРО-АТЛАНТИЧЕСКИ ЦЕННОСТИ и ми се повръща...
5
1
 
22
 
! Отговори
Стар набор преди 2 години
Европейската Икономическа Общност започна като Общ Пазар, което беше положително,но в последствие се изврати в политическа диктаторска система, доминирана от зелено-червени глобалисти, за които нациите, традициите, обичайте и националната култура нямат значение. Тази игнорация ще изостри още повече противоречията в ЕС, доста народи ще искат да го напуснат, докато той се смали на съюз от 5-6 северо-западни европейски държави.
4
1
 
29
 
! Отговори
Европа преди 2 години
не отива никъде! Европа ОТИДЕ по дяволиттте
3
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ценностите не са споделени, едни държави работят и плащат пари в евробюджета а наглите българи ги присвояват и ги дават на тиквата и дерибеевски и приятелите им мутри! по- нагли хора от българите няма, гнусно племе некадърници връзкари
2
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В ЕС всеки трябва да стане гей и да се откаже от месото и петрола! Ех какъв живот ни чака!
1
2
 
23
 
! Отговори
швестер преди 2 години
е как на къде отива ?! към гей парадите .