Въвеждаме зелена, оранжева и червена зона за влизащите от чужбина

Новият начин за влизане в България е от утре, 1 юли
Обновена: 30 юни 2021 20:00 | 30 юни 2021 18:15, Красимир Ангелов
33
Въвеждаме зелена, оранжева и червена зона за влизащите от чужбина
Снимка: БГНЕС

От 1 юли в България ще се влиза по нов начин. Държавите ще бъдат разделени на няколко зони - червена, оранжева и зелена, обяви служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров, който посети ГКПП Калотина, ден преди проверката на ваксинационните сертификати да започне да се прави и с четец.

Кацаров обясни, че решение в коя зона ще попадат страните ще се взема на базата на броя на заболелите и процент на положителните тестове.

Още по темата
"Списъкът на страните ще се обновява веднъж седмично, така че хората да имат предвидимост, да не е както беше досега - министърът издава една заповед и казва от утре тези страни така, пък другите така", заяви той, цитиран от БГНЕС.

Според Кацаров по този начин няма да има хаос, хората, които идват в България ще могат предварително да се информирани за условията за влизане в страната и най-важното – няма да бъдат изненадвани от издадена нова заповед в последния момент.

"Хората, които са в зелена зона влизат с най-облекчения режим, в оранжевата зона са с малко по-строг режим, като дори да имаш сертификат, на част от хората, на случаен принцип, ще се правят допълнителни тестове. А тези, които са в червената зона, няма да бъдат допускани в страната", обясни здравният министър.

По отношение на проверката на ваксинационните сертификати с четец, здравният министър каза, че това се прави с цел да се облекчи работата на граничните служители и се цели елиминирането на образуване на опашки.

От думите му стана ясно още, че работата на здравния контрол на ГКПП-та ще бъде подпомогнат от доброволци, на които обаче трудът им ще бъде заплатена. "Засега са 167 души, за всички ГКП-та, за тези два месеца. Ако не са достатъчни, ще се осигурят още бройки", каза министърът и уточни, че няма да се изисква хората да са с висше образование.

Д-р Кацаров обяви също така, че работещите на първа линия утре ще си получат допълнителните пари. Той коментира, че не очаква такива забавяния в бъдеще, но обяви, че надзорният съвет на здравната каса е приел нова методика за заплащане на първа линия, която е одобрена с БЛС и БЗС.

От думите му стана ясно още, че хората с необратими заболявания ще получават пожизнен ТЕЛК, като се запазва възможността, при желание от тяхна страна, да могат да се преосвидетелстват.

Вижте още в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До x (21)................токущо тИ доказа колко си *** !!Нещо като Божинката на квадрат.
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
начи според "зоните" които се въвеждат Индия са зелена зона и могат да прииждат на тумби в Бугарско.Там имат по 40-50К на ден новозаразени на 1.4 милиарда население идва точно колкото Бг - 3 на 100'000.Ами канете ги бе другати, ПОКАНЕТЕ индийци, индианци и там каквато друга Зган има по света. Ето и рашки на тумби заприиждат вече така че всичко е точно.
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еее вече прекаляват с глупостите!
22
0
 
8
 
! Отговори
аз преди 2 години
Едно времешните визи ще ни се виждат като свободен режим.....
21
3
 
10
 
! Отговори
x преди 2 години
А аз предлагам да се върнем към живота постарому. Без зони, без маски и без тестове. Който е болен, да се лекува. Който е здрав, да си ходи където поиска. Доказа се, че вирусът не е толкова смъртоносен, хора не падат по улиците.
20
4
 
1
 
! Отговори
корнелия преди 2 години
До талибантуристЗнойна и загоряла чекам талибантуристи , ама нека да са повечко .
19
3
 
1
 
! Отговори
грипЕСку преди 2 години
Сорос ще дърпа непослушни ушички.
18
4
 
0
 
! Отговори
До 14 преди 2 години
В "***" сме си добре и без теб. Айде кръгом, че чиниите чакат.
17
4
 
2
 
! Отговори
да,да ама не преди 2 години
До Анонимен 15 И от Русия възстановяват полетите! Така че още отсега извода е ясен : КПП-та наесен с песен!
16
3
 
2
 
! Отговори
талибантурист преди 2 години
Идваме скоро.Ще оправим нещата рязко.
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Утре пристигат братчедите от Зимбабве.От коя зона са че един прЕател пита..........
14
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен (10) ...................в Русия новите случаи са 20'000 на ден и се покачват с всеки изминат ден !!!
13
5
 
10
 
! Отговори
да,да ама не преди 2 години
До Анонимен 10Обаче се възстановяват полетите на Бритиш еъруейз от Лондон до София, Бургас..! И сега да си припомним отново началото на представлението.Месец март 2020г., пред камерите се нареждат ветеринар, шефът на пожарната, полицай, математик и коремен хирург за да ни спасяват от "вирус".В държавата няма регистриран "случай", но градовете са затворени с КПП-та, а външните граници - отворени.Сценария ли ви се струва калпав или актьорите са некадърни?
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това го реши европопейският съюз. Не ти.
11
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква е тази поредна глупост?!
10
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия засега не са проблем. При тях новите случаи са все едно 960 на ден в България, което не е толкова страшно. Във Великобритания са двойно повече.
9
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смятат ли да забранят на руснаците да влизат или не? Щото ако ги пуснат при над 9000 заразени на ден си е национално предателство.
8
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а бембена зона има ли? Нещо по така неофашистко модерно нещо да измислите...
7
8
 
10
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Копират английската 3 зонова система-типично за БСП! Тази система не помогна много на Великобритания-пак има по 20 000 новозаразени/ден! Само се правят, че работят много-БСП,какво да ги правиш?!Трябва да ги махаме вече!..Може някои страни да са "безопасни"/зелени/ като цяло, но всички в самолета от там да са заразени,а може и обратното - държавата да е в червена зона,забраняваща пътуване от там, но фактически никой пътуващ да не е заразен..Според мен, всеки пътуващ трябва да се тества в самолета
6
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Идващите от червена зона нямали да се допускат.Тоест 200 хиляди българи от Англия да забравят тази година да си идват ...Хахаха добреее, още утре ще си промени заповедта