Живеем по-кратко от европейците, караме и повече години болни

Живеем повече години, лекувайки се от болест
1 юли 2021 15:58, Ния Христова
64
Живеем по-кратко от европейците, караме и повече години болни
Снимка: БГНЕС
Няма уникален фактор, който да поставя България на челните места по смъртност в Европа, но има комплексни. Това каза доц. Христо Хинков, директор на Националния център по обществено здраве и анализи, предаде БГНЕС.
 
Хинков представи заключенията от направения анализ, който беше възложен от здравното министерство и целеше да бъдат открити причините за високата смъртност по време на пандемията. Анализът обхваща периода от 1 март 2020 до 30 май 2021 г.
 
"Най-вероятно здравната ни система не се е справила", каза той, добавяйки, че няма друга причина за високата смъртност у нас.
 
Той посочи още, че продължителността на живота у нас е по-кратка от тази в ЕС и добави още, че живеем повече години, лекувайки се от болест.
 
"Ние сме с 6 години по-малък показател, отколкото ЕС и на последно място в ЕС по очаквана продължителност на живота през последните 7 години. Още по-тревожно е, че нашият народ е болен. Това успоредно с нарастващата възраст ще се окаже голямо предизвикателство за здравната система и това е един от основните фактори за голямата смъртност по време на COVID пандемията", коментира доц. Хинков.
 
От думите му стана ясно още, че в периода 1 март 2020-31 май 2021 г. в България са починали 166 050 души.
 
"Смъртността по болести на кръвообръщението и болести на дихателна система са нараснали през 2020 г. Смъртността от COVID е 123, 4 на 100 000, а при останалите класове не се наблюдават съществени разлики. Смъртността от COVID дърпа общата смъртност, защото се увеличават всички хронични заболявания", допълни още той и добави:" В международен аспект има една много интересна зависимост. България се оказва, че е на 21 място в Европа по заболяемост. Далеч преди нас са страни като Чехия, Словения. Ние сме относително добре по отношение на заболеваемостта от COVID, но по отношение на смъртността сме на трето място", каза доц. Хинков.
 
Според него една от хипотезите е, че е много възможно здравната ни система да се е справила лошо, а друго обяснение е, че има много голяма група хора, които не са се регистрирали и са умрели в дома си.
 
Той обърна внимание и на големия брой хоспитализирани. По думите му 28% от тях са с коронавирус, което прави всеки трети хоспитализиран да е с COVID. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Основната причина за ранната смъртност са сърдечно-съдовите заболявания. А това се поражда от затлъстяване на хората на млада възраст, никакви хранителни диети, системно преяждане, мъжете употребяват алкохол редовно и то в големи количества, никакво движение и спорт. Хора на 30 години тук са вече с огромни кореми, в семейство се прави по 100л ракия на година, а който прави крос след работа го смятат за лyд. В допълнение тютюнопушенето и лошата здравна система, липса на лекари и сестри.
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Амъртността в света от КОВИД е 2.3%, а у нас 4.1%.Всеки със средно образование може да го изчисли от 421829 официално регистрирани случаи и 18061 починали от КОВИД. Има ли млади хора, които се укриха от официален тест, а бяха болни?Ами поне 40% от младите болни се укриха с помощта на работодателите и хоум-офис присъствие на работа.Кои са причините за високата смъртност тогава?-наистина са много и изчислението е от компетентността на математици-статистици, иначе ги лепим на стената на кошарата.
31
0
 
3
 
! Отговори
Глас народен преди 2 години
Да, живеем по-малко, но гласуваме много повече.
30
2
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
И ни увеличиха пенсионната възраст! Живеем с мизерни доходи, храним се с нискокачествени продукти, не ходим на почивки и екскурзии! Всичко тава ни скъсява допълнително живота и ни докарва куп болести!
29
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо никой не се сеща за времето когато скриха от нас за Чернобил? Празнувахме си тогава на "чист "въздух,ядохме си марулки ,пихме прясно мляко и никой не ни предупреди за опасността. Та казвате сега ,че сме най болни,е за това вина носят цялото тогавашно Политбюро на БКП начело с Тодор Живков,скриха много информация ,то в това много ги бива. Многото болни сега са точно затова,трябваше да защитим "братушките" ,нищо че ни облъчиха и изтровиха.
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Настоящето е сиво, а бъдещето мрачно.
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смъртнността от КОВИД е 261,9 на 100000 и когато един колега цитира неверни данни, се очаква да не му се гласува доверие. Освен това на психиатър е интересно дали му стига статистическото образование.
26
6
 
4
 
! Отговори
Плюете соца...но преди 2 години
тогава България изхранваше близо 9 милиона.Днес сме намалени с 30%, но и още с 30% да ни намалят - пак ще има мизерстващи хора.
25
6
 
7
 
! Отговори
Munchen_DE преди 2 години
Колко правилно си е написано заглавието, че европейците са нещо различно и ние се сравняваме с тях... За да си европеец - отиваш в Европа, живееш като местните, поемаш правата и задълженията си и може да разчиташ на качетсвено здравеопазване, образование, имаш по-мек климат, по-чист въздух, по-нормални хора по улиците и по-добри условия на труд. Иначе в този концлагер се работи до гроб, парите не стигат за нищо, неглижира се здравето и нямаш време за нищо! 32 години стигат!!!
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо ново под слънцето до 20 години 5 милиона от които 2 неграмотни роми и 2 болни пенсионери. Мойто мина, но децата ми няма да живеят тука.
23
3
 
9
 
! Отговори
Питали радио Ереван: преди 2 години
-Кога ще дойде добрия живот в България?!Отговорили им:-Той вече отмина.
22
0
 
7
 
! Отговори
Оптимист преди 2 години
Живеем по-кратко, но за сметка на това водим по-кофти живот.
21
2
 
5
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Живеем по-кратко защото сме граждани за европейско развитие на България. Не е важно колко ще живеем ние, важното е нашия вожд Винету да живее най-дълго и най-качествено.
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не само откакто лекарите станаха търговци, а и откакто сестрите от "милосердни" станаха "медицински".
19
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И да живееш след 60 г с една шепа илачи, ако му казвате живот ... !
18
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Откакто лекарите станаха търговци, смъртността се увеличи.
17
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може да живеете кратко, но важното е, че живеете добре, в охолство и лукс, заобиколени от магистрали и модерни, ремонтирани, красиви градове. И все пак трябва да се запитате - Не е ли по-добре да живеете само един ден, като свободни хора, вместо цели десетилетия наред под-мутренско и чалгарско робство?
16
1
 
14
 
! Отговори
И бежанци от лош преди 2 години
живот бягат от мизерия Бг.
15
0
 
5
 
! Отговори
Ще плащате и плачете преди 2 години
`Не искайте много,е може да му платите цената!`--баба Ванга.
14
2
 
2
 
! Отговори
Хм преди 2 години
Не знаех, че за да умра взима си трябва да се регистрирам?!?Ама преди или след,кога?