Сандов: Ще покажем в Брюксел, че имаме желание да се справим

"Не трябва да се гледа на Зелената сделка като проблем, който ни възпира"
22
Сандов: Ще покажем в Брюксел, че имаме желание да се справим
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България има 16 наказателни процедури в сектор "Околна среда" и се надявам, че след разговори по време на Европейския съвет, ще получим толеранс, за да покажем, че ние имаме желание да се справим. Това заяви номинираният за министър на околната среда и водите Борислав Сандов пред журналисти в парламента. Сандов посочи, че негов ключов приоритет ще бъде посещението му в Брюксел следващата седмица, където ще се състои Съвет на министрите по околна среда.

Ще се опитам първо да облекчим ситуацията с наказателните процедури спрямо България в сектор околна среда, каза той.

Като конкретни задачи, Сандов открои конструирането на политически кабинет и анализ на най-спешните мерки. Той посочи, че като председател на Комисията по околната среда и води в предходния парламент се е запознал с всички наказателни процедури спрямо България.

"В някои от случаите става дума за елементарни действия, за които не е имало политическа воля да бъдат изпълнени. От друга страна има неща, които са свързани със законодателството и хармонизиране на българското законодателство с европейското", коментира Сандов. Той изрази надежда скоро да се формират постоянните парламентарни комисии.

Сандов подчерта, че не трябва да се гледа на Зелената сделка като на някакъв проблем, който възпира България. Относно въглищните централи в Маришкия басейн, Борислав Сандов каза, че технологиите за улавяне на въглероден диоксид били изключително скъпи.

"Ще излезе по-евтино, ние да плащаме на тези хора, без да работят, отколкото ние да прилагаме тези технологии", коментира той. Сандов каза, че могат да се използват всички алтернативни източници, но нямало да бъде справедливо, ако бъде направен толкова бърз завой. "Затова ние трябва да покажем какви са възможностите, какви са алтернативите, да начертаем план и да може всеки да е спокоен, че няма да остане извън борда", увери Сандов, цитиран от БТА.

Според него въпросните централи ще затворят доста преди политическото решение, тъй като чисто икономически, те нямало да издържат. "Цената на квотите на емисии вече мина 90 евро. Това няма да е политическо решение, това ще бъде чисто икономическо решение. Затова е важно е ние да имаме план", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само да не си останете с желанието. Най-важните министерства са в ДБ, дано не се провалят.
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уж ще работят за българския народ, а се надупват на Брюксел!
15
0
 
5
 
! Отговори
Този не е добре! преди 2 години
Ти на нас покажи, не на Брюксел! И дано не крадете!
14
0
 
5
 
! Отговори
Хохохоооо... преди 2 години
... явно пак с надупване.....ХАХАХАА...
13
0
 
4
 
! Отговори
Само питаме: преди 2 години
.... И, КАТО КАК ШЕ СТАНЕ ТОВА..??!
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сандов, Сандов като не те приеха право навремето и стана сега пишман еколог- ей го ефекта- да се подлагаш мазно и слушкаш.
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Квотите за емисии газове не са приумица на ЕС, а на ООН, а България се ангажира с тях през далечната 1997г. с протокола от Киото. 24 години всички правителства крадоха и имитираха дейност, сега били скъпи технологиите. Хората ги инсталираха, избиха и вече печелят, ние още се почесваме.
10
0
 
6
 
! Отговори
От Австрия преди 2 години
Тоя слугински манталитет и ниско самочувствие на България и българите трябва да покажете, че се справяте! Те са ви избрали! Брюксел не ви е строго майка, нито ви обича даже, та ще й се доказвате 😂 Днес сме м Европейския съюз, утре се разпада и не сме! Мислете като говорите пред такава голяма трибуна, така формирате и в децата ниско национално самочувствие!
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставка!
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На предишната среща френският министър на околната среда отиде с влак. Риторичен въпрос? Сандов ще даде ли пример поне у нас да ходи на работа с градски транспорт, пеша или с колело или ще яхне служебната лимузина и ще започне да гребе с две шепи от облагите на власта?
7
0
 
7
 
! Отговори
Bebok преди 2 години
Ето един от тези които ще ни накарат да плащаме по 450 лв месечно парно и 350 лв тока. Но ще бъдем еко!
6
1
 
3
 
! Отговори
Morski преди 2 години
В това е проблема, че ИМАТЕ ЖЕЛАНИЕ да се справите, НО НЯМАТЕ КАПАЦИТЕТА , а и няма да се справите! Само магистратура в Харвард не стига, защото, ако може да се каже, че е необходимо условие, то не е достатъчно! Самата диплома не решава проблеми, а И житейския, провесионален и управленски НЕКОРУПЦИОНЕН НЕОПЕТНЕН опит! Такъв НЯМАТЕ!
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако викате по куневски "йес" на всичко, което брюкселианците искат, спрете централите и не дават нови писти за ски и естествено, че ще ви се кефят! Просто ще станем най- скъпото и безсмислено място за бизнес на Балканите.
4
1
 
20
 
! Отговори
Miko преди 2 години
Защо трябва на Брюксел да доказвате каквото и да било?!Не може ли само на българския народ да докажете и мисля ще е достатъчно.
3
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сандов, ти си без грам м0ък бе човек
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този сам не може да влезе с неговата партийка в парламента а тръгнал да казва какво да се прави. Събрали се няколко слаби партии и докопаха малко проценти, но така като се събират ще изгорят всичките накрая.
1
1
 
8
 
! Отговори
Доктор Хук преди 2 години
Каде са милионите от Вилхемтеловците