Писмо с апел до Конгреса на САЩ в защита на българите в РСМ

За него съобщи внукът на автора на музиката на „Тих бял Дунав“
9 фев 2022 08:29, Елка Василева
13
Писмо с апел до Конгреса на САЩ в защита на българите в РСМ
Снимка: архив, БГНЕС

Македонската патриотична организация "Правда"-Торонто, клон на Македонската патриотична организация в САЩ и Канада, е изпратила писмо до членовете на американския Конгрес с апел за защита на правата на българите в Република Северна Македония. Копие от писмото е изпратено и до Държавния департамент. Това съобщи за БТА председателят на МПО "Правда"-Торонто Александър Караджов.

В писмото се посочва необходимостта от конституционни гаранции за недискриминиране на българите в Северна Македония. Ние сме за членството на Република Северна Македония в ЕС, но не за сметка на българите там и на нашата история, посочи Караджов.

Още по темата

Той обясни, че МПО "Правда" е към църквата "Свети Кирил и Методий" в Торонто и посочи, че църквата е основана през 1910 г. от българи от Македония, с българско самосъзнание, емигрирали след Илинденско-Преображенското въстание.

Александър Караджов е емигрант от повече от 30 години в Канада и е от Благоевград. Той е внук на известния революционер от ВМРО Иван Караджов и разказа, че дядо му е и автор на музиката на "Тих бял Дунав".

"Исторически погледнато, новата "македонска" етническа идентичност бе създадена в Югославия с цел изкуствена подмяна на ясно изразеното ни българско самоопределение, придружено от иначе силната ни македонска регионална идентичност - кампания за етническо инженерство, предприета в навечерието и по време на Втората световна война от Комунистическата партия на Югославия и нейните съюзници", се казва в текста на писмото.

В текста се допълва, че тази политика, наречена "македонизъм", е била изградена в ущърб на историческото наследство на съседните страни - най-вече на Гърция и България. "И в нея беше заложен ключов инструмент - "македонският" език, новосъздаден с указ през 1944-1945 г. и основан на местния вариант на българския език, говорен от нашите предци".

Според Караджов няма никакво оправдание македонските българи да не бъдат включени в конституцията на Република Северна Македония заедно с вече споменатите там други националности. "Няма оправдание българската историческа идентичност да остане изкоренена от училищата и учебниците, а на децата ни да се внушава версия на историята ни, която е обидна за нашите предци", се казва в текста.

"Ние вярваме, че конституционното признаване на правата на българите в Република Северна Македония е ключов инструмент за постигане на стабилност в бившата югославската република", допълва МПО "Правда"-Торонто.

Организацията призовава американските институции да насърчат властите в Република Северна Македония да гарантират политическите права и недискриминацията на македонските българи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
мдаа преди 2 години
Като гледам колко сръбски ибрици има по форума не се притеснявам за хигиената и сърбежите на сърбите има кой да ги подмива. Продават се за едно кюфте. така е като ДАнс спи
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сърбите им казаха, че Северна Македония е Южна Сърбия. Голям успех е било решението на Тито, Сталин Димитров поне да не бъдат Южна Сърбия, а отделна от Сърбия република в Югославия. Тито е хърватин.
6
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Македонските политици нямат нищо против срещу взаимно признаване на малцинствата в двете страни. ПАК БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ СА ПРОТИВ. Наще не щат да признаят македонско малцинство в България обаче макетата да признаели българско малцинство там . Това е неприемливо за всеки народ . Няма начин да стане . А правото на самоопределение е гарантирано от международното право което наще политици отричат а не макетата. Македонците са съгласни на взаимно признаване.
5
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблема се решава много бързо. Македония се присъединява към България и автоматично влизат в ЕС
4
13
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Никой не бръсне България за сл'ива.... още повече след слугуващата Тиква.
3
36
 
4
 
! Отговори
user преди 2 години
Пълен смях. Някакви десетина изкукали емигранти седнали да се жалват за неща, които грам не ги вълнуват и не са тяхна работа. Какви са САЩ и Канада, че да вият като куче за салам. Спрете да ги отразявате тези неадекватни психопати.
2
5
 
33
 
! Отговори
АНонимен преди 2 години
Македония, македонците и македонския език не съществуват. Нма такова животно.
1
3
 
45
 
! Отговори
Филип от Филипополис преди 2 години
Похвална инициатива! Трябва обаче и масово да се заведат дела в Европейския съд за правата на човека. Трябват присъди против РСМ за нарушаване на човешки права и толерирана от държавата етническа омраза и етническа сегрегация, защото в момента те ни водят в резултата и го използват срещу нас. Трябва да се запознае и Европейския парламент с последните вандалски прояви в Скопие по унищожаването на венците поднесени от българската делегация и толерантното отношение на тамошната полиция към това.