В кризата трета година екскурзоводите са оставени без помощ

Секторът скоро ще усети глад за кадри
12
В кризата трета година екскурзоводите са оставени без помощ
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Въпреки исканията за помощ и компенсации за колегията още през юни 2021 г., до този момент от „Обединени лицензирани български екскурзоводи“ (ОЛБЕ) не отчитат съществени стъпки.

Получили са обещания за предложената „туристическа полиция“, но проблемът от липсата на работа и на финанси остава, разясни пред Радио София Радослава Панайоту.

„Ако един екскурзовод започне друга работа, той няма възможност да упражнява основната си професия, губи се като специалист“, каза тя.

В началото на пандемията според националния туристически регистър екскурзоводите са били малко над 1400, днес са почти 1560. Панайоту обяснява този факт с осъзната промяна в бранша и излизане на част от хората от сивия сектор – при наличието на туристическа полиция нелегалните, нерегистрираните ще бъдат санкционирани.

От ОЛБЕ са изпратили писмо до министъра на туризма и до премиера на България, в което излагат актуалните си проблеми.

„Във второто служебно правителство бяха гласувани 4 млн. лева целева помощ за нашата гилдия, но поради забавяне тези средства ги изгубихме и бяха върнати“, посочи Пламен Стефанов,екскурзовод с 35 години стаж.
„Трета година нямаме една стотинка финансова помощ“, каза той.

Стефанов потвърди, че специалисти с квалификация и дългогодишен опит са си намерили друга по-добре заплатена работа и секторът скоро може да усети глад за екскурзоводи.

Отговор на писмо си организацията ОЛБЕ е получила на осмия ден и от кабинета на министър-председателя отново ги прехвърлят към финансовото ведомство.

„Този филм сме го гледали и преди. Така проблемът няма да се реши“, убеден и Стефанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: екскурзоводи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
3
 
! Отговори
верно преди 2 години
а продавачите на зарзават на пазара как са? семкаджийте? адвокатите? абе въобще тези които и лев не внясят за осигуровки що са така и тая смотана държава що не им метка по 5-10 бона на месец?
10
0
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
До Човек за реализации......................Желаем да си поправиш ПРАВОПИСА.Успех в начинанието.
9
2
 
1
 
! Отговори
Нема кинти преди 2 години
Това ОЛБЕ, нещо като ЛГБТ ли е?
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То пък и каква работа вършеха - третирай клиентите като добитъци и пълни гуша и джобове на техен гръб. Наглеци алчни с морал нула.
7
1
 
0
 
! Отговори
Човек за реализации преди 2 години
Драги хора, ако желаете България да стани супер държава и българската нация да не бъди поробена, тогава се запознайте с мен ! Няма да бъда лош ! Аз ще бъда себе си !България е лъв, а лъвът е орисан по природа да бъди цар на животните !
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хем са с по ниски данъци, тоест смисъла от тях е нулев, хем реват държавата да налива пари в тях, тоест данъкоплатеца да издържа нещо от което няма полза, че и на всичкото отгоре не ползва! ДДС-то за туризма поне 40%! Никакви субсидии, помощи и тн. Тия бизнесмени станаха по зле от ромите!
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За какви пари реват тия като цяла Румъния искала да идва на почивка в България? Да им вдигат ДДС на 40% и да се спират всички помощи! И без това нормалния българин не почива в България, поне да има полза от тия циврещи бебета!
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като работниците чрез данъците си ще дават пари на държавата с които тя да ги държи на работа направо да махаме междинната калинка наречена работодател и държавата да се оправя директно със служителите! С този рев за пари влизаме в парадокса работника чрез данъците си да си плаща сам заплатата! Защо да се губи процент от сумата като минава през средния индивид като може директно служителя да стане държавен служител и да се приключи с този цирк един път за винаги!
3
0
 
2
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
Каква криза? А и глада за кадри не е ли в техен интерес ще печелят повече пари?
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде и тези ревнаха за пари! Направо да закриваме свободния пазар и частните фирми и да се връщаме към соца! Нали това искат всички велики бизнесмени! Държавата да плаща, ама тогава държавата да е едноличен собственик! Безплатна реклама и се прави от десетилетия, от десетилетия са с намалено ДДС и всеки сезон реват за още и още пари! Явно частниците в този сектор се доказаха като по некадърни стопани от некадърната държава! С данъците на служителите да субсидираме бизнеса на работодателя, хаха!
1
0
 
6
 
! Отговори
... преди 2 години
Ами да си намерят нормална работа. Гугъл мапс им взе кериза преди короната.