Готви се протест на таксита, горивата непосилни

Владимиров: Има недостиг на таксиметрови шофьори
Обновена: 5 апр 2022 09:53 | 5 апр 2022 09:49, Росен Стойчев
30
Готви се протест на таксита, горивата непосилни

"Цените ги повишихме веднъж. Ако направим още веднъж повишение - това означава, че няма кой да се качи в такситата и няма да има ефект. Ние не целим всичко да опре до крайния клиент. Както много държави направиха таван на горивата, така може и нашата държава да направи. Има начин за компенсация, който се прилага при земеделските производители. За декар им се дават ваучери и по-изгодни горива, така може да се направи и при нас. Въпросът е държавата да има желание". Tова обяви членът на Националния таксиметров синдикат Петър Владимиров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Таксиметровите шофьори излизат на протест, заради високите цени на горивата.

"На 12 април имаме среща с управляващите, ще настояваме за компенсации за бранша - не само за таксиметровия, но и за автобусните превозвачи. При тези цени на горивата, които ежедневно се вдигнат, ние вече не работим на печалба, ние работим на загуба. Горивото, което ние използваме - 75% от такситата в България се движат на метан, е поскъпнало с 200%. Тарифите, които успяхме да договорим с общината, бяха направени при калкулация 2,08 лв. за килограм метан", каза Петър Владимиров в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Той припомни, че от 1 април метанът в София е от 3,26 лв. до 3,52 лв.

Красимир Пъргов, който е от Европейския център за транспортни политики, заяви, че са изключително притеснени от политиката на Министерството на транспорта, по-специално от Агенция "Автомобилна администрация".

"От известно време се опитваме да влезем в комуникация с министъра. Изключително сме притеснени от новите назначения в Агенция "Автомобилна администрация", защото за изпълнителен директор беше назначен човек, който е дисциплинарно уволнен от въпросната агенция. Преди това е наказан със забележка. Писали сме немалко писма, но нямаме никаква обратна връзка", обясни той.

По думите му има проблеми както при техническите прегледи на автомобилите, така и при курсовете за шофьори.

"Нашата най-голяма загуба е едно приложение, с което се борим 5 години. Последната ни среща в Министерството на транспорта беше при г-н Стоян Новаков, тогава получихме уверение, че ще намерят начин да го спрат. Това беше в началото на тяхното управление", каза още Петър Владимиров.

Пъргов припомни, че има разследвания за въпросното приложение и от него държавата губи по 250 млн. годишно.

За тях държавата не само трябва да компенсира бранша, но и да извади таксиметровия бранш на светло, защото той има огромни загуби. А опасността да останем напълно без таксита и автобуси е реална.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
3
 
! Отговори
Ай стига бе! преди 2 години
Няколко вътрешни противоречия. Непосилни горива след двойно увеличение на тарифата. Не могат да се изхранват, пък има липса на шофьори. Ай са малко се кротнем в преувеличенията, че това не е като да говориш небивалици докато помпаш апаратчето и на вс отгоре да дириш след тотала бакшиш.
21
0
 
8
 
! Отговори
Х преди 2 години
Разхода от гориво метан е 12ст. /км
20
1
 
14
 
! Отговори
само преди 2 години
крадливите бакшиши не бяха излизали на протест :))))))))
19
0
 
11
 
! Отговори
Няма значение преди 2 години
Аз нещо не разбирам, нали искаме капитализъм, защо когато времената са "добри" никой от тези не иска да им вдигат данъците, ама когато нещата са "зле" всички мрънкат да им помага държавата. Да увеличат цените като не им излиза сметката, най-логичното нещо в пазарна икономика. Това не са жизненоважни услуги, по-скоро "лукс" услуга, ако на някой му е скъпо той и сега не ползва такси, тези които ползват ще ползват и на по-скъпи цени. Щом има недостиг на таксита значи може да се вдигнат цените.
18
1
 
8
 
! Отговори
vlady преди 2 години
Да представят исканията си пред архиепископ Датев Акобян.
17
0
 
10
 
! Отговори
? за чистотата преди 2 години
В квартала имаме една централна стоянка и там няма нито едно такси по-чисто от Вектрата която ползвам за работна. Правя един ремонт и нося торби с мазилка, цимент, железа, тръби и какво ли не. Никога няма да разбера, как може толкова да ги мързи и по цял ден пушат цигари и изобщо да не им прави впечатление! Във Варна има и чисти таксита към големите фирми с оператор, но те явно имат работа и са измислили как и кога да си чистят колите. Не знам и защо няма някакви проверки от ДАИ и ХЕИ по чистота
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това капитализъм - да фалират. Онея и те с 60/40 - фалирайте да ви се не знае. Време е ненужните фирми да фалират или да се преориентират към други отрасли.
15
0
 
16
 
! Отговори
Таксита менте преди 2 години
Пълно е с таксита менте около центр.автогара в София. Кръстили са се ОК Такси. Таксите им са 3 пъти по-високи от оригиналната таксиметрова компания. Логото е същото, на таксито са изписали за заблуда тел.номер 21 21, шофьорът-бабаит за респект на пътниците. Тези мошеници кой ще ги спре, законна ли е подобна заблуда на клиента?
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами то по-лесно и сигурна е държавата да компенсира гражданите и тогава те ще ползват таксита, ще ходят по ресторанти и почивки и така нататък. Иначе си е безмислено наливане на пари идващи от данъкоплатците в съмнителни сектори и няма нищо общо със свободната пазарна икономика. Тя ако държавата дава пари на всички сектори по-добре направо да ги приватизира и да назначи искащите помощи на трудов договор
13
0
 
24
 
! Отговори
циркаджии преди 2 години
Да си ушият платна и да се молят за ветровито време......
12
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Приложението им било виновно... в цял свят Uber е легален само на нашите бразилски братя им пречи.
11
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След таксиджиите на ход е Алибегов.Следвст строителите на бойковите магистрали.Тулупов непрекъснато ги подкокоросва с отчаяната надежда отново да се върне на власт.
10
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Познавам един бакшиш,който има няколко автомобила,но фирмата си е записал на името на безработен ром,а други роми му работят на колите.Сещайте се защо.
9
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е,има и други професии.Като не ви изнася,преквалифицирайте се.Или за друго не ставате.
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се оплачат на Путин.
7
10
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
На ви промяна! Яжте на Рундю ушите :)))))))))) Нали играхте хоро в изборната нощ :))))))))))))))))))) Няма по-жалки от руските форумни вле/чуги.
6
9
 
9
 
! Отговори
Праведен преди 2 години
Защо да са непосилни, нали гласувахте за едни инфантилни !
5
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И за нас сметките на бакшишите са непосилни,но това не им пречи да ни дерат кожите.
4
2
 
9
 
! Отговори
Предприемач преди 2 години
Лъжат. Цената на кило метан е 3.20.това са 2 литра обаче. 1.60 им е литър гориво
3
0
 
9
 
! Отговори
българина преди 2 години
значи всички прилагат лошите социалистически практики, цензура, дотации, субсидии, помощи, фиксирани цени! чакам извинениенот всеки седесар по темата. Предлагам да пишем цените на стоките още от завода, както преди 1989, за са е сигурно че няма да ги вдигат