Адмирал Ефтимов: Динамична е ситуацията по сигурността в Черно море

Опасностите не само морските мини
29 апр 2022 22:28, Нели Христова
23
Адмирал Ефтимов: Динамична е ситуацията по сигурността в Черно море
Снимка: БГНЕС

Между 700 и 800 военни от Италия ще пристигнат в България за участие в Многонационалната бойна група на НАТО на наша територия. Това обяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов пред БНТ. От началото на войната в Украйна Военоморските ни сили наблюдават Черно море внимателно, обясни той. След нидерландските изтребители Ф-35 други съюзни самолети ще подсилят мисията по "Еър Полисинг" на българското въздушно пространство.

Българската армия следи внимателно променящата се среда на сигурност в Черно море след, но и преди началото на войната в Украйна, обяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Динамична е ситуацията по отношение на сигурността в Черно море, всички знаем за ограничението на корабоплаването в Северозападната част на Черно море, проблемите в Азовско море, в акваторията на Одеския залив до Крим.

Опасностите в Черно море са не само от морски мини, каквито Военноморските сили на Румъния и Турция засичаха, а самата динамика на конфликта.

С особено внимание следим тази обстановка и естествено акцентът ни е около Херсон, Миколайв, Одеса. Няма заплаха за суверенитета и териториалната цялост на България, увери Ефтимов.

Бъдете уверени, че ако тръгнат да се развиват действията, то както в национален, така и в колективен мащаб, ще има мерки, които да демонстрират нашата решимост и нашия възпиращ потенциал, каза началникът на отбраната.

Освен двата нови модулни патрулни кораба, първият от които ще застъпи на въоръжение през 2025-а, ВМС модернизират крайбрежните системи за наблюдение и разузнаване. Ще бъде купена подводница.

Ние винаги сме имали една комбинация от брегови средства, леки сили на море и подводници, тъй като Черно море е закрит театър на евентуални военни действия. Но трябва да бъдем наясно с възможностите ни за поддръжка, обясни Ефтимов и посочи: Трябва да осигурим поне 100-ина дни на море, за да бъде тя ефективно средство.

Американската рота "Страйкър" и българските военни в Многонационалната бойна група на наша територия вече тренират съвместно. Очаква се Италия да изпрати още сили.

Говорим за 700-800 души, с които, зависи вече от конкретните параметри, съобщи адмирал Ефтимов.

След нидерландските Ф-35 още страни-членки ще се включат в мисиите по охрана на въздушното ни пространство. Започва модернизация на авиобазата "Граф Игнатиево". Така че работим по варианти за носене на "Еър Полисинг" от други летища. Върви и проектът за Сухопътните войски, който началникът на отбраната призова да мине по бърза писта, каза още той и добави: Ние, военните, сме си казали какво искаме, не е толкова сложен тоя проект. Нямаме претенции дали да е тази машина, или другата машина.

Според Концепцията за развитие на отбраната до 2032 г, съставена преди войната в Украйна, за изграждането на минимални военни способности България ще трябва да инвестира 36 млрд. лв.

Наистина се намираме в друга ситуация. Оказа се, че мирът има цена. Цената на поддържане на боеготовна армия, заяви началникът на отбраната пред националната телевизия.

България в момента инвестира 1,73% от БВП за отбрана - далеч под целта от 2%. Ангажимент, поет през 2014 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
4
 
5
 
! Отговори
,ГВ, граничариБГ преди 2 години
Тотална щета сме по отношение на границата. С гранична полиция и три самолета пазим родината. То не можем да прихванем сирийските бежанци от години ,а не от вчера. Съсипването на държавата и армията ни нее от последното правителство а от корумпираните политици в продължение на 30г. За три месеца правителство не може да изгради държава която бе разграбвана от три десетилетия. И по добре да сме в НАТО от колкото с руската федерация която е тотално деградираща и разпадаща се комунистическа система
14
2
 
5
 
! Отговори
Войводата преди 2 години
Края на третата българска държава започна преди 30г когато руските тайни служби и нашите продажни комунисти свалиха бай Тошо който се опита да се отскубне от руската икономика и робовладелческа политика спрямо соца, *** *** народ бедна държава както е казал. ,, Г.Сава Раковски,,. Армия с авиация рекетни комплекси сс200 и воражение детето и Турция трепереше се га се молим за 5 самолета, а другари путинисти това воражение си го плащахме доста скъпо на Русия тоест СССР. Та сегашните изтребители са
13
1
 
7
 
! Отговори
Фермер преди 2 години
Имам нужда от работна ръка , за сега от тримс трактористи . А гледам ще идват танкисти , та затова
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Линка долу е от 27.02 на Просто Киро и след него на тоя пълководец от 2.50 нататък.Казва се " ще дадем на Украйна военнологистичнс помощ"Зяпа в листчето под чина и пелтечи какво са му написали с кухи фрази.Тоя военен лидер ако трябва да води хора в бой, не го пожелавам и на врага си....
11
0
 
10
 
! Отговори
Предприемач преди 2 години
Само в българия има десетина адмирали и 5 гумени лодки
10
0
 
13
 
! Отговори
Защо ли преди 2 години
Когато се каже: "Българската армия...", се сещам за оня израз "много вожд, малко индянец!"
9
15
 
14
 
! Отговори
Лллл преди 2 години
Хайде да помечтаем : представете си , че бяхме на страната на Русия! Няма да се вдигат цените . Хотелите по морето наши , няма ги нахалните украинци . Евтини екскурзии до необятната руска шир . А и Европа ще ни има уважението. И нямаше да ни управлява това недорасло правителство .
8
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оказа се, че мирът има цена. Цената на поддържане на боеготовна армия, заяви началникът на отбраната пред националната телевизия -----///------- Виж ти! Така ли се иказа? Съвсем внезапно? Че ти досега защо си градил военна кариера ако тепърва го разбираш това нещо?
7
4
 
20
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
За какви военно морски сили ми говориш с 5 40 годишни кораба бе г-н Адмирал?!?
6
5
 
21
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 2 години
И кое му е динамичното на Черно море, какво се е променило и какво следи този? Динамично е само в главите на нашите политици, които не знаят какво да правят.
5
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя как беше изтръпнал в първите дни на войната....Чете и пелтечи от едно листче.
4
16
 
17
 
! Отговори
БЪЛГАРКА преди 2 години
А БЕ ***, КАКВИ ЩЕ ГИ ЗАБЕЛИТЕ КОГАТО ЗАПОЧНАТ ДА НИ БОМБАНДИРАТ С ЯДРЕНИ РАКЕТИ И ТО ЗАЩОТО ВИЕ НЕ СИ НАЧЕСАХТЕ ДЖЕНДЪРСКИТЕ ***, ПАМПЕРСИ ВЗЕХТЕ ЛИ СИ, НАШИТЕ НЯМА ДА ВИ СТИГНАТ ???
3
22
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мисля ни трябват повече военни кораби и войски на НАТО на територията на България. В случай че онова джуже реши да разшири военните действия извън Украйна и да нападне държава на НАТО то България е първата за която се сещам. Флота и войските са му вече в Черно Море. Литва Латвия и Естония са му далеч от войските и твърде близко до Москва. България и Ръмния остават. В България руснаците имат повече интереси. За това ни трябва повече присъствие на НАТО. Добре е че Бойко модернизира флота с Фрегати
2
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, защо толкова много българи изглеждат жълти, бледи и изцедени?
1
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И колко ще трае окупацията на Нато