Тараклийският университет запазва автономията си

Той играе голяма роля за българска общност в Молдова
16 юли 2022 13:53, Елка Василева
6
Тараклийският университет запазва автономията си
Снимка: архив, БГНЕС

Тараклийският държавен университет „Григорий Цамблак“ в Република Молдова запазва своята академична автономия и университетска идентичност, след като молдовските институции взеха решение учебното заведение да не бъде определяно като подлежащо на сливане с Педагогическия държавен университет „Йон Крянга“ в Кишинев. За това информират от ръководството и академичната общност на университета в писмо до президента Румен Радев, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Ролята на университета за съхраняване на културата и националната идентичност на голямата българска общност в Молдова и като решителен фактор за развитието на приятелските отношения между двете държави беше във фокуса на телефонния разговор на президента Румен Радев с президента на Молдова Мая Санду на 7 юли, се посочва в съобщението.

Българският държавен глава оцени високо конструктивното отношение на молдовските институции и потвърди подкрепата на страната ни за европейската перспектива на Република Молдова, която получи официален статут на страна, кандидатстваща за членство в Европейския съюз.

В писмото си ръководството на университета изказва признателност към Румен Радев за оказаната подкрепа и посочва, че своевременната и ефективна намеса на българския държавен глава за каузата за запазване на единствения засега университет в чужбина със засилено преподаване на учебни дисциплини по българска филология, българска история, българска музика и българска култура, е показател за ефективна защита на интересите на българите по света.  
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ТУКА ЦАКАМЕ пУТТКИН
3
1
 
12
 
! Отговори
Бесарабска бьлгарка преди 1 година
Това е много добра новинка! До анонимен 1: много лошо си запознат с историята, трябва малко повече четене.
2
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми той Румен Радев щото си върши работата добре, гражданите му са нахранени, облечени, добре платени, всичко му е наред в абсурдната държава, тааа затовааа решил така да прати поздрав и да се занимава с хвалебства към този измислен университет. Абе Радев, с всеки ден се излагаш все повече и повече, отиди си на село, да си вадиш картофите и не се занимавай повече никога с политика!
1
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв е па тоя измислен университет, създаден, забележете - през 2004 г., че тъй ахват и немеят пред него, Пхахахахха! Виж друго си е - Софийския университет, Московския държавен университет, Оксфорд, Принстън, класи, стари и доказали се университети....над тия молдовски измислици.