Потребителската ни кошница: Месото е на по-изгодни цени от зеленчуците

Има световно успокоение при цените на храните, каза председателят на ДКСБТ
9 сеп 2022 10:15, Анисия Иванова
100

Средно 10% от стойността на всеки продукт, който виждаме на щанда в магазина, е цената на енергията за производството му. Това е и причината всеки нов ръст на цената на газа да се отразява пряко върху цените на основните стоки и услуги. Най-голяма е тежестта му при преработката на мляко и месо, а също и при хлебните и сладкарските изделия.

"Имаме стабилен пазар и относително равновесие, тъй като все още е неизвестно какво ще се случи на енергийния пазар. Изживяхме пика през април месец, след което настъпи едно успокоение в края на май, оттогава е "равна линия" - имаме постоянно равнище на цените. По-големият спад е при плодовете и зеленчуците заради по-добрата реколта. Нещата не са толкова черни, колкото се обрисуват", заяви председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) Владимир Иванов в студиото на "България сутрин".

По думите му в магазинната мрежа се наблюдава скок на цените на олиото с около 50%. При захарта също е имало период на сериозно поскъпване.

"Пазарът не е основният проблем. Наблюдава се световно успокоение на цените. Все по-трудни са логистичните канали. Другата основна причина е големият стрес от това какво ще се случи през октомври, ноември, декември и януари", поясни той.

Според Иванов няма сътресение при предлагането на стоки и продукти.

"Данните на ООН показват четвърти месец понижаваща индексация на цените на храните, но в същото време се говори за продоволствена криза", констатира шефът на ДКСБТ пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че газ ще има, но потенциалната му по-висока цена може да повлече определен род изменения в равнищата на цените, но не и драстични параметри.

"Цената на потребителската ни кошница се е увеличила с 24%, в световен мащаб е с 23 на сто", цитира данни той.

Иванов подчерта, че има доста сериозно свиване на търсенето на хранителни продукти.

"Компромис с качеството при една такава жестока ценова конкуренция винаги има. Нормално е, когато доходите изостават, да се търсят по-нискокачествени продукти на ниски цени", отбеляза той.

"Месото е на по-изгодни цени от зеленчуците. Най-евтиният и подходящ продукт за храна в момента е свинското месо от гледна точка на енергийната му стойност", допълни Иванов.

В отговор на въпрос удачно ли е да бъде въведен таван на цените на храните, той каза, че "намесата по-скоро ще доведе от негативи".

"На европейския пазар може да видим по-високи ценови равнища, но не и липса на стоки от първа необходимост", обобщи Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
11
 
! Отговори
aaa преди 1 година
Ами то производство на зеленчуци в България вече почти няма. Големите производители гледат сортове, които не стават за ядене. И после - ама защо не ни купуват пластмасовите домати по 3лв за кило, които дори прасе не би ги яло.
28
3
 
3
 
! Отговори
Килограм преди 1 година
Пилешко филе в магазина струва към 14 лева килограма.. Телешко и свинско месо са също с високи цени. Какво да е прави, инфлация
27
1
 
8
 
! Отговори
123 преди 1 година
Много е изгодно на всички по веригата да си помпат цените, но не и заплатите!!!! Що тъй БЕ? Нали си помпате цените със завишените разходи за енергоносители!
26
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всъщност веганската храна е много по-калорична от месната, и дава много повече енергия, но е много скъпо и трудно да се поддържа, ако си Майк Тайсъм и имаш време и пари да си доставяш нужните продукти става, но за простолюдието - месо от фризера. И месото е добра и евтина храна, съдържа всички аминокиселини. А веганите трябва да комбинират за да си ги набавят.
25
1
 
8
 
! Отговори
clintel org преди 1 година
Международната програма за декарбонизация и нулеви емисии до 2050 г., приета и вече изпълнявана от много страни, е ненаучна, неосъществима и изключително вредна от гледна точка както на околната среда, така и на икономиката.
24
1
 
8
 
! Отговори
Недочул преди 1 година
Че то В САЩ това е от години.Но ако искаш истинска мръвка,или недй си Боже да ти се прияде прясно уловена морска риба,заплата няма да ти стигне за една семейна вечеря.
23
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зелената сделка се оказа пълен провал. Трилиони похарчени на вятъра, разрушавне на европейската енергетика - Европа е изостанала 50 години в енергийните технологии (но има технологии за кафеварки и перални с чипове с изкуствен интелект които стават безполезни). Към това се добавя енергийната криза и изтеглянето на Газпром от европейския пазар. Освен това Русия е изтегля от пазара с метали, минерални торове и туристическия пазар. Колапса на Европа е неизбежен, което вече се вижда в с първите признаци.
22
1
 
6
 
! Отговори
Х преди 1 година
Масълцето е 9 лева, чегъртаййййй
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На световния икономически форум във Владивосток президентът на Руската Федерация Владимир Путин отбеляза, че почти всичкото зърно, изнесено от Украйна, е отишло в страните от ЕС, а не в най-бедните държави, където са изпратени "само два кораба от 87". "Ако изключим Турция като страна посредник, тогава всичкото, почти всичкото зърно, изнасяно от Украйна, се изпраща не в развиващите се и най-бедните страни, а в страните от ЕС".
20
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Начи гъзпром изнася газ за Гърция и Германия,а за нас има политическо решение това да не се прави,признаха от сегашното правителство във връзка с преговорите.Ако сега не ви е ясно че за руснаците не сме преатели,а роби-послушковци,пак им се възхищавайте.
19
0
 
21
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 година
МЕСОТО Е ИЗГОДНО ОСОБЕНО АКО Е ВНЕСЕНО ЗАМРАЗЕНО 20 ГОДИШНО ОТ ДЪРЖАВНИТЕ РЕЗЕРВИ НА ДРУГИ СТРАНИ
18
1
 
5
 
! Отговори
Газта е ясна преди 1 година
Без газ - в 19 век. И така може се живее, и тогава са живяли хора. Ама лебо? Нема леп - нема живот. Путин спре ви ли лебо ще се озъбите!
17
2
 
13
 
! Отговори
О хо хо преди 1 година
ДАНС РАЗСЛЕДВА КИРО, АСЕН И ЛОРЕР, А МЕДИИТЕ МЪЛЧАТ КОТО СТРЕЛЯНИ МИС.ИРКИ.
16
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Догодина ще има глобална продоволствена криза, ако торове и селскостопански продукти от Русия и Украйна не стигнат безпрепятствено до световните пазари. За това предупреди генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.
15
1
 
6
 
! Отговори
ЕС преди 1 година
Лошо няма. Ще го обложим с данък.
14
5
 
8
 
! Отговори
Мандраджия кравар преди 1 година
До ООН на гъби Ами ще стане, ти за жълти стотинки ли искаш ти го дават. И аз искам да карам нова кола, трепя се по цял ден, това е неблагодарен труд, а ти искаш кашкавал по 3.60, ами соца умре брато, като искаш може и без пари вземи си крава гледай я и си прави кашкавал.
13
2
 
23
 
! Отговори
ООН на гъби преди 1 година
Кашкавалът стана близо 20лв/кг. Не знам какво успокоение го гони тоя пичага.
12
10
 
2
 
! Отговори
Товариш Путин преди 1 година
Все идет по плану, наш ген.лейтенант Андрей Сечевой взят в плен. Ура друзя!
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С такива министри на земеделието хич не е чудно..
10
3
 
20
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 1 година
ДО БАБА МАРА, ТО НЕ Е ИСПАНСКО НИЩО, ЧЕ ТАКА ПИШЕ ИДВА ОТ ЮЖНА АМЕРИКА С КОРАБИ - НАЙ-ВЕЧЕ ОТ АРЖЕНТИНА - ДЪЛБОКО ЗАМРАЗЕНО И В ИСПАНИЯ СЕ РАЗМРАЗЯВА И С ХИМИКАЛИ СЕ ПРАВИ СВЕЖО. ЗАВОДА Е В АНДАЛУСИЯ И ДВЕ НАШИ БЪЛГАРЧЕТА ПОДДЪРЖАТ ХЛАДИЛНАТА ИНСТАЛАЦИЯ - РАЗПРАВЯТ, ЧЕ НАЙ-СТАРОТО МЕСО КОЕТО Е ПРАВЕНО СВЕЖО Е БИЛО С ПЕЧАТ, ЧЕ Е ЗАМРАЗЕНО 1979 ГОДИНА. С ТОВА НИ ХРАНЯТ АНГЛОСАКСИТЕ.