В България трябвало да се гласува като в Европа - с хартия

Според Михаил Константинов това е справедливо решение
58
В България трябвало да се гласува като в Европа - с хартия
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Вчера беше направен сериозен пробив към решаване на проблема с промените в Изборния кодекс, беше направен и сериозен пробив към съставяне на правителство. Това заяви  изборният експерт проф. Михаил Константинов пред БНТ.

Още по темата

Той обясни, че се отива към решение, което е балансирано и справедливо. Ще се върне смесено гласуване по избор, както беше до април миналата година. Предвидено е машината да издава и машинен протокол, който ще има контролни функции, тъй като разписките ще се броят, за да е ясно какво се записва в машината. Протоколът би трябвало да е максимално опростен, за да не затруднява комисиите.

Константинов е категоричен обаче, че България трябваше да избере начина, по който си гласуват хората по света - с хартия.

Константинов отбеляза, че догодина ни предстоят местни избори, които са много сложни. Предполагаемата дата за тях ще е 25 октомври. Той подчерта, че ще се гласува за общински съветници и общински кметове. В София, Пловдив и Варна, където има райони, ще се гласува и за районни кметове. В селата около София, Варна и др. ще се гласува и за кметове на кметства. По думите му това би затруднило избирателите, които предпочетат да гласуват машинно.

Той коментира и темата с изборния район "Чужбина", като обясни, че ако има такъв, ще има една листа "Чужбина" и част от депутатите, които партията печели, ще ги издърпа от тази листа, но общият брой мандати няма да се промени.

В България има 5 млн. и 200 000 избиратели, в чужбина - 1 млн. и 400 000. Общо избирателите у нас и по света са 6 600 000. Активната регистрация ще направи по-точни списъците в България, каза той, но уточни, че това няма да промени изборния резултат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
4
 
! Отговори
Българина преди 1 година
или като в сащ, там масово е с машини.... 500000 невалидни бюлетини и 1 млн мъртви души, не благодаря ....
24
11
 
3
 
! Отговори
р преди 1 година
Всеки IT може да напише програмка, при която едно влиза на входа, а друго се запазва в хард диска.
23
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хартиеният глас на бедната баба от село е равен на машинния глас на напудрения жлътопарапетник, ...а трябва да тежи повече! Напудррените носове обаче искат да й го отнемат!
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 24 - Ако не знаете как става, батко ще ви научи. Спира една кола до мястото където се гласува. Едни хора знаят, първо да минат от там. Дават ти попъленна бюлетина, да я пуснеш нея, а искат, да им върнеш празната, дето ще а получиш в урните. И като "предадеш" празната на излизане, ти дават 50 до 500 лева, зависимост от това, какво сте се разбрали. И не лъжат - в смисъл, ако излъжат еидн и се разприказва, другите нали няма да гласуват.
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С хартия, ама да има перденце и да не се проверява ни за телефон, ни за вече попълнена бюлетина.
20
7
 
4
 
! Отговори
Шалвар'дор Дали преди 1 година
В Германия Конституционният съд е забранил машините, защото създават предпоставки за фалшификация на изборите, без следа и доказателства!В България обаче фалшификации били невъзможни, защото българите и българските политици са много по-честни и почтени от германските и никой дори не би си помислил да прави такива магapии! Дали, дали, ама надали??
19
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аман от хора, които искат да живеят в миналото, които ги е страх от нововъведения и иновативност, задръстени със стари разбирания и мрънкащи само за хартия.
18
1
 
5
 
! Отговори
КИБИК на Площада преди 1 година
3 000 000 РЕШИХА БРОЯ НА ДЕПУТАТИТЕ ДА БЪДЕ 120.! Е ,И? 240 народни представители </body>
17
8
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
А ми като искате с машини да минаваме към евразийския съюз щото в Европа са прости и неуки хора и пасат трева и пият вода.
16
2
 
6
 
! Отговори
30г подлудяване насе преди 1 година
Вече трийсет години в чакаме тая демокрация и тоя капитализъм с неговите блага и свободи.И още чакаме.
15
8
 
2
 
! Отговори
Пеевски преди 1 година
Кажете ДА на хартиената бюлетина,моля ви!
14
3
 
6
 
! Отговори
КАТО ЕДНО ВРЕМЕ преди 1 година
ИДВАТ ВРЕМЕНА КОГАТО НЯМА ДА СЕ ГЛАСУВА, НЕ ВИЖДАМ ЗА КАКВО ТОГАВА Е ЦЯЛАТА ТАЗИ ПАТАРДИЯ
13
1
 
7
 
! Отговори
Майсторана Маргарита преди 1 година
Печатницата готова . Хартия има тонове останала . Почваме да печатаме бюлетини само чакаме да кажат. Бизнеса преди всичко.
12
0
 
6
 
! Отговори
пешо преди 1 година
Между брой НАСЕЛЕНИЕ и Население -ПЪЛНОЛЕТНО И ГОДНО ДА ГЛАСУВА има известна разлика!
11
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искат пак фалшификации то е ясно ГЕРБ-ДПС-БСП за да унищожът и разграбят всичко добпоследно !
10
1
 
13
 
! Отговори
Гугутка Заспалова преди 1 година
Този Веждан Константинов е толкова ЕКСПЕРТ и ПРОФЕСОР, колкото аз съм космонаФтка!
9
1
 
14
 
! Отговори
хах преди 1 година
Доказано с годините е колко лесно се манипулира хартиения вот при нас. Фалшиви протоколи, невалидни бюлетини, мъртви души и т.н. Запазена марка на ГЕРБ. Също така като си платят на тези от махалите по-лесно ще им обяснят как да задраскат някое квадратче. По същия начин са и от ДПС - техните избиратели нито пишат нито говорят на български и ще има пак изборен туризъм. А от БСП разчитат на пенсионери, а и в техни печатници се печатат бюлетините.
8
1
 
10
 
! Отговори
Кире преди 1 година
В България трябва да се гласува като в Европа, когато правосъдието стане като в Европа. Иначе съм съгласен, че да ти обещаят 50лв в квартала, за да гласуваш за една партия и да ти ги дадат не е по-различно от да ти обещаят от телевизора 50лв към пенсията, за да гласуваш за друга партия.
7
2
 
8
 
! Отговори
МЪдуро преди 1 година
България не би трябвало да я интересува Европа......затова само МАШИНИ.Който е неграмотен или не го кефят, да не гласува.
6
2
 
10
 
! Отговори
123 преди 1 година
Май не само Зеленият се е напушил от ранната сутрин 6 600 000 избиратели?! Мооля? И чиния с извънземни на А. Невски.