IT експерт: С криптовалути се плаща за наркотици, оръжия, проституция

"Нексо" е разследвана за финансови измами и спонсориране на тероризма
13 яну 2023 15:41, Анисия Иванова
84

Нова специализирана акция за финансови измами с криптовалута. Обект на разследване е криптобанка "Нексо". Установени са над 3 милиона трансакции с рискови играчи на борсата.

"Първото, което трябва да знаем за криптовалутата, е, че тя е децентрализирана - тя не се управлява от нито една банка, от нито едно правителство. Всяка една криптовалута би трябвало да се крепи на технология, която се нарича "блокчейн" - изцяло децентрализиран модел за съхранение данни. И нейният издател, заедно с нейните потребители, да имат консенсус за това колко струва въпросната валута", каза IT експертът Спас Иванов в студиото на "България сутрин".

От думите му стана ясно, че валутата, която е с най-високо доверие, е известният биткойн.

Още по темата

"По време на Ковид кризата потребителите заложиха на един експоненциален растеж на тези валути, които винаги ще растат и никога няма да намаляват, което не се случи. Миналата година имаше страхотен срив. Много голяма част от криптоинвеститорите загубиха всичко, което имаха като спестявания", допълни Иванов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че търговията с криптовалута не е незаконна.

"Тя е нерегулирана дейност. Това означава, че в много държави местните органи могат да тълкуват търговията с криптовалута по различен начин. Виждаме в момента за "Нексо", тя няма операции в България, а всъщност е разследвана от нашата прокуратура за действия, извършвани в чужбина. Те по-скоро ги гонят за съмнителни трансакции с хора, които спонсорират тероризъм, издирвани по света за различни финансови измами. Прокуратурата твърди, че те са използвали банката за пране на пари", добави IT експертът.

А в позицията на "Нексо" се твърди, че това е ненужна и показна акция, която е с участието на хора, които са отказали да се легитимират: "Всичко, случващото се до момента, е в остър разрез с основните правила и норми."

Според Спас Иванов дигиталните валути много често са използвани от криминалния контингент.

"Има валути, които се проследяват от властите без никакъв проблем. Но има някои, за които проследяването е изключително трудно. Цялата общност от киберпрестъпления се крепи на това, че тя оперира с криптовалути. Ако оперираше с нормални пари, отдавна щяха да бъдат хванати. Търговията с наркотици, проституция, нелегални оръжия, повечето от тези трансакции са под формата на криптовалути. Киберпрестъпленията са изключително доходни, те отдавна прехвърлиха нелегалната търговия с наркотици като доходност", поясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
7
 
! Отговори
До Анонимен преди 1 година
що тогава прехваления експер не каже че Нексо е РЕГУЛИРАН БРОКЕР?!?!?! Ти знаеш ли какво означава това или да ти обяснявам (аз работя в брокер регулиран от PWC ако си ги чул въобще....)
24
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еййй, много *** тука коментира, аман от мишоци. Малко се образовайте, тогава спамете. Но то с опорни точки е така - тоя е от ГЕРБ, онзи от Възраждане бил. И да, пича е IT спец, при това доста напред с материала. Аре У лево ...
23
13
 
15
 
! Отговори
Германец преди 1 година
"Търговията с наркотици, проституция, нелегални оръжия, повечето от тези трансакции са под формата на криптовалути" -- Глупости на търкалета... Тоя IT експерт сигурно е завършил някой вечерен курс по Майкрософт Офис.
22
0
 
9
 
! Отговори
ноби преди 1 година
ми то и с долари се плащат наркотици и оръжия
21
4
 
8
 
! Отговори
Виртуална работа преди 1 година
С крипто валута се плаща за надуваеми жени......
20
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гешев може ли да каже къде са 250000 биткойна, който конфискуваха преди години. Да не са изпрани през NEXO.
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То всичките ви експерти са такива. Затова сме и там, където сме.
18
2
 
5
 
! Отговори
IT ADMIN преди 1 година
Голямо IT ще да я тоя... изперкал фен на възраждане ?
17
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе в това ГЕРБ всички ли са "умни", колкото тоя, гешев и шефът им с едната книга. Да вземат да се образоват малко.
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този явно въобще не е наясно с термина БЛОКЧЕЙН. Севда да вземе да го образова малко преди да го пуснат да се излага публично.
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да бе да, защото търговията с наркотици и проституцията, които са от сто години, винаги са търгували с криптовалута, която се появи последните години. Пълни сме шки. Не знам, дали въобще някой нормален и образован вярва на тоя.
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не се контролира от нито една банка и от нито едно правителство. Ами браво на криптовалутата. Криптовалутата е началото на края на Наполеоновата национална държава. Отличен резултат! С други думи, криптовалутата е началото на края на държавността. Още един път отличен резултат! Ще си бъда свободен ***, наркоман или хомосексуалист, при това с парички. Но наборен роб на държавата за 1.50 на месец няма да бъда. Отличен резултат!
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
по какво точно е ит експер тоя? и продължавам да питам, регулиран брокер как точно *** като е регулиран на месечна и годишна база от РЕгулатор (подобен на PWC)....???
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Криптовалути и блокчейн без персонален биочип е нереалиризуем бизнес модел , сигурността е обвързана на днк-ниво
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това момче май въобще не е наясно какво представлява криптовалутата и как се търгува с нея. Интересно защо сте го поканили да коментира неща, които не разбира. Или от Банкя така ви наредиха.
10
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя е редко про З. Сто процента е от ГЕРБ.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само с private монетите може да се извършва незаконна дейност, но те са с ограничена капитализация и това ги ограничава. Сигурен съм, че накрая NEXO, ще осъдят прокуратурата за много левове, които пак ние ще трябва да платим.
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко това е поръчкова полититческа акция на момчето за мръ сни поръчки на Тиквата - Иван Гешев. Скоро ще се разбера. А и не изключвам Бългрските данъкоплатци пак да платят поредната издънка на КаскетЯ.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От къде ги копаете тея вдлъбнати глуупаци
6
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доста подвеждащо заглавие, а колкото до NEXO, ми се струва че прокуратурата пак преследва някой користни цели, я да оцапа някой, я да изкара нещо.