Българинът обеднява, нужни са 1 351 лева за оцеляването на един работещ човек

За едно тричленно семейство са нужни 2 432 лв
23 яну 2023 10:46, Нели Христова
541
Българинът обеднява, нужни са 1 351 лева за оцеляването на един работещ човек
Снимка: БГНЕС

Българинът обеднява. Това е заключението на КНСБ след анализ на доходите, необходими на едно семейство да оцелява.

"Необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота на един работещ за четвъртото тримесечие на 2022г. е 1 351 лв., което нараства с 2,4 % на месечна и с 17,7% на годишна база", казва Любослав Костов, главен икономист на КНСБ.

"Изводът, който можем да направим е, че българинът обеднява. Всички ръстове, които бяха направени от частния и държавния сектор не са достатъчни да покрият увеличението на цените на потребителската кошница, защото ако погледнем цената на яйцата ще видим, че те са поскъпнали с 140 %", заяви още икономистът. "Масово потреблението на българите засяга поскъпването на основните стоки, затова ние искаме минималната заплата да бъде равна на сегашната средна", коментира още Костов.

Нужната месечна сума за издръжка на тричленно семейство от КНСБ уточняват, че е 2 432 лв. "Това е нетният доход на едно семейство, което означава, че брутните месечни приходи трябва да бъдат около 3 000 лв., за която сума много малко българи могат да се похвалят. Политика по доходите няма, няма и изглед скоро да има. Минималната заплата нарасна два пъти по-малко от темпа на инфлация и като цяло за първа година загубихме своята покупателна способност и в този смисъл трябва да видим как да достигнем нивата от преди 2 години, а не толкова да се сравняваме с другите страни. Ние имаме препоръки по отношение на това какъв трябва да бъде делът от бюджета като преразпределение, което да отива за труда, защото този, който произвежда плодовете на икономическия прогрес, трябва и да получава най-голям дял от него, а това са гражданите", подчерта още Любослав Костов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


541
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
385
4
 
10
 
! Отговори
До 405 преди 1 година
Миправ си, при положение ме ние сме колония на САЩ чрез ЕС не може да държим местните марионетки на САЩ виновни за политическите решения, които им диктуват господарите от САЩ! Виновен е САЩ! Ние дане сме северенна сържава, че сами да взимаме решения!
384
3
 
21
 
! Отговори
Доста яко! преди 1 година
Значи знаете, че това е минимума но не ви пречи минималната заплата да е на половина на нужното? Е, та ние половин хора ли сме?
383
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От коментарите се вижда едно- българинът акъл да успее не ще, дай му плюскане и да мрази тия, които изкарват месечно, колкото той за година, две.
382
4
 
13
 
! Отговори
До 403 преди 1 година
Казваш да тичаме да работим. Веднага хващам бастуна и тичам да работя. Само да не си забравя старческия памперс.
381
1
 
5
 
! Отговори
Случаен преди 1 година
Има нужда от 3000 калории на ден - около 1-2 яйца с нещо бекон, обяд - нещо да се хапне, и супа трябва и вечеря - качамак.
380
5
 
3
 
! Отговори
Факт преди 1 година
В България имаше ниска инфлация когато инфлацията беше ниска в ЕС. Скочи инфлацията е ЕС и заедно с нея скочи инфлацията и в България. Шарлатаните се опитват да ни внушат, че в ЕС е имало ниска инфлация, когато са управлявали мутрите в България и като сме свалили мутрите от власт, резултата бил, че инфлацията в ЕС скочила.
379
4
 
8
 
! Отговори
do 381 преди 1 година
Слагам минус, защото не са само Радев, ПП, ДБ и БСП, ами и ГЕРБ и ДПС. И не са само последните две години, ами са последните трийсет и две!
378
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 393, както си го направиш! Никой не ти е длъжен нито на теб, нито на който и да е! Нито едно от нещата не са задължителни! Когато не ти стигат парите си намираш начин! Мрънкането по форуми НЯМА да ти помогне! Осъзнайте се и започвайте да работите! По цял ден висите тук и пишите идиоттии, а после малко им били парите! И тези, които получавате са ви много! Мързели!
377
1
 
4
 
! Отговори
До 400 преди 1 година
Искаш да кажеш, че лидерът на целият цивилизован свободин демократичен свят е 93 годишно нелигитимно никога не избирано от никой старче?? Жалка работа!
376
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото по-малко хора гласуват, толкова по-лоши политици ни управляват.
375
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 376 "и Путин утре умре, кой ще обвиняват демократите в Европа и САЩ???"Путин е още млад, само на 70 г и има време докато умре. Проблемът е,че Шорош е на 93 г. и скоро ще умре. Тогава, кого ще обвиняват неудачниците за провалите си и за скапаният им живот ?
374
3
 
7
 
! Отговори
До 22 преди 1 година
Така е! На местните политици марионетки, вече те им пука ептен за народа! За какво им е? Ето и при 20% и при 5% активност на изборите, ти ще продължават да си управляват! Както правят от една година! Неим трябва народ да ги легитимизира, те и нелегално ще си управляват! Власта им идва не от народа а от Чичко САм все пак!
373
3
 
6
 
! Отговори
Цинично преди 1 година
2020- публикуват всеки ден статистика на умрелите от Корона! За да спасим един живот дори, трябва всички да стоят затворени, за ти цият експериментални лекарства и загубят роботата си!!2022- Никой не може и не иска да каже, колко са жертвите на войната в Украйна! Всеки ден измират хора, но ние не искаме и да си помислим да ги спасим! За да умрат още повече, трябва всеки да праща оръжие, праща пари за да продължи войната!!
372
3
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Родната картинка се избистри съвсем и народа вече не може да бъде лъган. Хората усещат много ясно кога са живели спокойно без притеснения, без инфлация , и кога шарлатанията ги ограби като им се изпариха поне 30% от спестяванията , като в интерес на истината и външните фактори допринесоха в известна степен за това.За това никога повече във властта монтирани случайници.
371
3
 
7
 
! Отговори
22 преди 1 година
Народа си заслужава съдбата,сам си я "кове".
370
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те политиците ни затвориха вкъщи като престъпници през пандемията и хората се съгласиха! Накараха ни да си бием експириментални лекарства и хората се съгласиха! А сега няма да се съгласят да гладуват и студуват вие пък ;))
369
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хехехе, уредиха ли краварите цяла Европа да е бедна, а България още по-бедна.
368
3
 
9
 
! Отговори
До 391 преди 1 година
Ти може Шопа и децата му и в пещерата да ги пратиш да живеят! Наем безплатен, няма сметки за ток и парно, само огън! Да ходи на лов за дивеч, а жена му да събира дърва! Това е нашето постиндустриално бъдеще, това ли е плана? ;))
367
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само икономическата издръжка на Украйна е 12 мшлиарда на месец бюджетен дефицит за ЕС! Сложи аке помощи за оръжие, хуманитарни, издръжка за бежанци, един ТРИЛИОН загуби от санкциите за енергия! То е ясно, че цяла Европа иБългария с нея обеднява!!
366
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Шопа, оптимизирай си разходите. Намери начин да не караш кола :) Ипотека? Не е задължително да живееш в собствен дом :) Все има начин. А и да, научи нещо за да стане трудът ти по-високоплатен. С мерънкане по форуми не се получава :)