Българска ли е традицията за Баба Марта?

Специалисти разкриват интересни подробности около празника
1 мар 2023 12:10, Йоана Цонева
131

По традиция днес се окичваме с бяло и червено за здраве, но знаем ли историята зад нея?

"Баба Марта днес е своенравна, защото ни посреща със студено време, но пък идва пролетта. Символиката на мартеницата е доста особена, има и доста интерпретации. Но се смята, че тя преплита жизнената сила на човека - червеният цвят символизира силата и кръвта на човека, тоест живота, а белият цвят символизира чистотата и дълголетието. Трудно е да се каже откога съществува тази традиция. Мои колеги търсят корените ѝ още в древно тракийско време, други по-насам - в славянството", каза гл. ас. д-р Илия Вълев от Института по етнология и фолклористика при БАН  в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че Баба Марта не е само българска традиция.

"По-скоро можем да кажем, че тя е балканска традиция, тя се среща на Балканския полуостров. Мартеница има и в Молдова, и в Румъния, РСМ, Албания, както и в северните части на Гърция. А наричанията са за здраве, дълголетие и сила", допълни д-р Вълев.

Главният уредник на Регионалния исторически музей в Пазарджик - Вася Гергинова, поясни, че в миналото още преди 1 март, когато в къщата е имало родилка или млада булка, са се връзвали мартеници.

"В Пазарджик има и друга традиция - мартуването - дървена лястовица, която се изработва ръчно от родители", коментира още тя.

"Има една интересна приказка, че Баба Марта е неуважавана и нямало курбан за нея. А на един човек изобщо не му вярвало, нямал никакъв късмет, нямал семейство, накрая решил да направи служба на Баба Марта и тя го дарила с богатство, и късмет", добави гл. ас. д-р Илия Вълев и като призова хората да купуват мартеници от естествени материали - памук или прежда.

Тя припомни, че още преди 1 март в дома се почиства всичко основно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
1
 
2
 
! Отговори
Ние преди 1 година
При Георги Димитров и Вълко Червенков ли сме, че да говорим за македонска нация преди Втората Световна!? Този е за съд за Държавна Измяна!
94
1
 
9
 
! Отговори
Мартин Кръстев преди 1 година
Тия хора са премълчали истината че тази традиция е в всички бивши български земи отворете карта на България от времето на Кан Крум!Така че това си е Българска традиция
93
0
 
7
 
! Отговори
Шарлатанин преди 1 година
Не, македонска е, братята македонци са я заимствали от североамериканските индианци, а те от своя страна от англосаксонските каубойци.
92
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Петър - Да, има. Вземи енциклопедията "Българска народна медицина". Там има един интересен текст по темата "Цветосъчетания и цветови опозиции", посветен на българските традиции в този аспект. Ще прочетеш интересни факти, за които дори и не подозираш. Но толерираните глезли и глезльовци от БАН не пишат по тези теми, защото ги мързи да съберат необходимия емпиричен материал, а този материал е до такава степен красноречив, че изводите и дете може да ги направи.
91
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Лекар ихтиманец - Ти не си срещал по-антибългарско заглавие, но в БАН за такива изцепки дават научни степени и звания. Тази традиция бе основоположена през 1947 г., когато разритаха учените и назначиха другари с благонадеждни партийни препоръки. Оттогава се научиха да се кланят на силните на деня и да нагаждат уж-научните си концепции по препоръките на големците. И така - до днес.
90
1
 
14
 
! Отговори
АЗ СЪМ БЪЛГАРИН преди 1 година
Честването на Баба Марта и носенето на мартеници е чисто българска традиция, а изброените по-горе страни като: Молдова, Румъния, Македония и Северна Гърция от далечни времена са стари български земи на Велика България.
89
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баба Марта си е чиста Македонска традиция.
88
2
 
10
 
! Отговори
Много Интересно преди 1 година
Единствено българите са народ със стара и древна държава околовръз 300-500 километра,говоря за Дунавска България,не за онази Голямата дето почва от Москва,и свършва чак до Персия.За там даже и не говорим.Обаче всички балкански племена и чергари които имат претенциите днес да са ,,велики държави",малко по малко отнемат култура и традиция.В Гърция няма един елин останал,в Турция са 83 племена,румънците даже незнаят от къде са,а сърбите са си северно племе/германци.
87
1
 
16
 
! Отговори
Не пипайте и това! преди 1 година
Мартеницата не била Българска, а се свързва с идването (по-скоро завръщането) на Българите на Балканите... как стана така? За това ли напоследък статиите бълват "история на мартеницата" с някакъв ритуал срещу злото?! "Легенда" на 2-3 години :D Мартеници имат в много държави - все бивши Български земи. Нормално. Нека празнуват-историята си е история - сега са нови държави, това не изключва историята. Мартеницата е ИЗЦЯЛО ИЗКОННО БЪЛГАРСКИ ОБИЧАЙ! Авторите на статията и тезата в нея, внимавайте!
86
3
 
29
 
! Отговори
Баба Марта преди 1 година
Има навсякъде по българските земи.
85
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някак си е странен въпроса, да не кажа думата с буквата г.. Щом го празнуват Българите ,значи е Българска традиция.Ако някой друг също така го празнува от години значи е и тяхната тради ия.Ако някой сега започва и празнува в бъдеще години наред и там ще стане традиция. Много сте задърстени Българчета!!! И за този ли празник искате да спорите? Хелуин вече в България си е традиция,празнува се над 20 години. Както и деня на влюбените,както и шаферките и бешите рокли. Смотан народ.
84
3
 
7
 
! Отговори
Не е възможно преди 1 година
Съжителство със смесени етноси във България застрашаващи националната сигурност на Българският народ.
83
14
 
3
 
! Отговори
Петър преди 1 година
Някакви исторически доказателства да има някой за съществуването на празника преди 19ти век?
82
12
 
1
 
! Отговори
Кюрдин от Анадола преди 1 година
Охааа,каква нова тема отворих на аудиторията!Напразно ли се мьчим тука,сред чукарите?Я ми докарайте няк'ва млада,бяла бьлгарка,че тука само с кози и овце не вьрви тая работа!
81
3
 
19
 
! Отговори
az преди 1 година
До ЖебокНикой не се "прилепва"! Погледни пак описанието на регионите, в които се почита - всичките тези райони са част от средновековна България поне в продължение на едно столетие (Северна Гърция)! Повечето - по няколко века! Всичко това ясно подсказва прабългарски произход на обичая! Останал дори след разпадането на средновековна България.
80
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такава жьлто синя мартеница ще ви удари вас,бг червени д...давци и вашите лилипутски ***,че повече няма и да се чуе за вас!Зеленски е политика на деня,всички цивилизовани хора и дьржави по света го поддьржат и страната му ще победи!К'во стана с вашето джудже,нали показваше някакви бабаитльци по коне,самолети,рибарски лодки за да си избие комплексите?!Пьлна изолация и не смее да излезе от бункере!Украйна ще победи страната на злото!Слава Украине!!!
79
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Тургут Йозал - Бегай на тутуна и остави на други хора задължението да правят обобщения и изводи.
78
1
 
17
 
! Отговори
Ма молъ ви съ, преди 1 година
Не ругайте Илийчо Вълев. Те в БАН повечето са такива - недоучени или живописно на..дy..ne..нu според актуалните изисквания,наложени от някой нов Голям брат.Допреди 80-100 години българските етнографи са залагали главите си, за да доказват чрез анализи на народни традиции докъде се е простирала българската етническа територия, в кои чужди земи са се озовали части от българския етнос и кои райони са били части от старата Велика България.Сега *** "мулти-култи" и ги настаняват на научни длъжности
77
11
 
2
 
! Отговори
зелвнски преди 1 година
Мартеницая йе украинска!Преди беше жълто / синьо ама едното избледне, а другото почервене от яд, мъка и глупаи жертви.Ние ще казваме кое в правилно и кое не.Ей на цял свят ни гледа, слуша и ни се възхищава на неверояният ни темп на харчене и инвестиране от нашият екип.Всички ни идват на крака, след САЩ, ние сме следващата сила, жандар и пазител на демокрацията.
76
2
 
13
 
! Отговори
Всички Български преди 1 година
Царе са-(Куртили,къртили)дивашки орди които са посягали на Българският народ и преди Спартаковото време,наши владетели са пазили народа ни от набези от нашествениците.