Демерджиев: Престъпниците се насочиха към трафика на хора

Полицейски сили ще охраняват обществения ред на "Капитан Андреево"
2 мар 2023 16:52, Анисия Иванова
27
Демерджиев: Престъпниците се насочиха към трафика на хора
Снимка: БГНЕС

"Всеки проникнал в България мигрант, всеки каналджия ще бъде преследван, залавян и изправен пред правосъдието. Очакваме ефективни резултатни действия от страна на другите правоохранителни органи. Всички, които извършват някакъв род престъпна дейност, се пренасочиха и към трафика на хора - наказанията са много ниски, приходите са изключително високи, всеки криминален контингент се насочи натам като паралелна дейност", заяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев на посещение на ГКПП "Капитан Андреево".

Според него това е една от причините България да не бъде приета в Шенген.

"Предпочитаме да ни се доставят в натура технически средства, ако Комисията не може да ги обезпечи бързо, тогава ще преминем към финансиране и поръчки, които ще вървят по линията на националната сигурност, по ускорени процедури - говорим за камери, за термосензори, за наблюдение по въздуха с безпилотни летателни апарати, за автомобили и за един кораб. Няма европейска граница, която да не бива пробита", подчерта Иван Демерджиев.

По думите му страната ни се опитва да ангажира вниманието на ЕК не само към България, а към всички външни граници на Европейския съюз, защото натискът се увеличава.

"Като се разбира не броят на хората, които са преминали на наша територия, а броят на опитите да се премине границата - само за първите два месеца на годината броят на опитите е нараснал с 40 процента спрямо миналата година", допълни Демерджиев, цитиран от БНТ.

Той подчерта, че има готовност да се отговори с единен отговор, с общи действия.

"България ще бъде една от държавите, която първа и най-много ще бъде подпомогната. Имаме одобрени 141 милиона евро, които в момента се влагат. Следващите месеци трябва това нещо да се материализира на терен. Обследвана е границата, имаме технически предложения, "Гранична полиция" е избрала най-добрите решения", добави вътрешният министър.

Той поясни, че акция "Автоджамбази" не е приключила.

 "Не са малко задържаните, не са малко досъдебните производства, които придвижи прокуратурата - за отнемане и кражби на автомобили, като се разследва и участието им в каналджийството с нелегални мигранти, засичаме ги със специални разузнавателни средства. Целта е да се стигне до хората, които стоят най-високо в тези вериги, в първия момент ще заловим шофьори, а нашата цел е да заловим организаторите на групата", отбеляза Демерджиев.

Приключена е процедурата по отнемане на достъпа и пропуските на лицата свързани със сградите, които са предмет на заповедта на Областния управител за изземване на "Капитан Андреево", каза още Демерджиев. По думите му в момента областният управител упражнява правомощията си.

Полицейски сили ще охраняват обществения ред на територията на "Капитан Андреево". Демерджиев подчерта, че съпротива от гледна точка на физически действия към момента няма.

"Убедих се, че моите служители са реализирали правомощията си. Държавата установи контрол върху тези помещения, днес е отнет достъпът на служители, лаборатория ще бъде изградена и в "Лесово", коментира вътрешният министър.

Той поясни, че на "Капитан Андреево" ще бъде усилен капацитетът на лабораторията.

"Трябва да осигурим надежден фитосанитарен контрол и бързо да бъдат обработвани товарите. Всички проби ги взима държавата. Изгражда се трета лаборатория, за да не ходят пробите в София", уточни Демерджиев.

Той определи като спекулации информациите за закриване на полицейския участък в Лесово. Вътрешният министър отбеляза, че участъкът няма да бъде закрит.

"Няма да се закриват структури на МВР, напротив. Имаме свободен щат в рамките на министерството, който ще бъде насочен да подсили дирекциите с униформени полицаи. Няма да намалява броят на служителите, 700-800 са в резерв, които ще бъдат разпределени към областните дирекции, за да подобрят ситуацията", каза още Иван Демерджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Германия ги чакала преди 1 година
НАй малко 6 000 000 чакат в момента за првоз до Германия където им дават яко платена работа.. Очакват се десетки милиони във връзка с нагли диверсии срещу свободни държави вкл срещу Сирия,Ирак,Иран,Афганистан,Украйна,Русия.Всяко спиране на емигранти носи на БЪлгария яки реални загуби . Риск от проклятия от древни за блокиране на бедстващо гладни хора../Пострадали от диверсионни служби вкл от страни членки на НАТО подава София отчаяно..
19
1
 
1
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
ЮМРУЦИ ОСТАВКА РАЗСЛЕДВАНЕ ОТ РАШКОВ ДА СЕ ЗАПОЧНЕ РАЗРУШИХТЕ ДЪРЖАВИЦАТА НИ БЕЗ ДА ВИ ПУКА
18
1
 
2
 
! Отговори
Поредния преди 1 година
Поредния пълен провал на президента. Е и на всичките му пионки, *** ***, се се и прочие спасители. С руска помощ насъскаха части от народа ни един срещу друг. Сега ни гледат свирения мач и ни се радват. Да отрежем юмрука презрян на Радев.
17
2
 
1
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
До 17. Дай този текст,без да споменаваш,че си го писал ти, прикрепвайки моят призив за съдействие,на базата на който си се изпуснал ,на оървият невролог,който срещнеш,турски екстремент!!! Твоят текст:"Личи ти, че си психически лабилен психопат. Ще седя аз да се тормозя, дали се отваря сайта на президенството, за да знам дали президента щял да е на Шипка. Изключителна психопатия."
16
0
 
4
 
! Отговори
До 13 преди 1 година
Личи ти, че си психически лабилен психопат. Ще седя аз да се тормозя, дали се отваря сайта на президенството, за да знам дали президента щял да е на Шипка. Изключителна психопатия.
15
3
 
3
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Границата НЕ МОЖЕ да бъде опазена без тотално миниране! Доказано във времето. Мините НЕ МОГАТ да бъдат корумпирани, за разлика от служителите.
14
0
 
6
 
! Отговори
перко преди 1 година
ОСТАВКА г-н Бях Точен с Парите.
13
3
 
3
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
От два часа се опитвам да отворя официалната страница на Президентството,за да проверя дали Руми Турското Чорапче ще посети "Шипка" утре и не ми се получава.Дали защото съм в чужбина или не ,не знам,но всички други страници са достъпни.Моля някой да тествува дали и при него има трудности.Ако е умишленно,то ще да е защото Радев ще бъде убит с камъни от Верният ни на Русоя Народ.
12
0
 
13
 
! Отговори
Неразбрал преди 1 година
Ами ловете ги тия престъпници ве Дремжиев!Като гледам какъв огромен милиционерски ресурс кибичи край пътищата и зад контейнерите да събира глоби за простотии и безцелно да кръстосва с пъpдулката насам натам!За какво ни е такова безсмислено МВР!?
11
3
 
3
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Що лъжеш бе, ф.е.с.ъ ! Вчера твърдяхте,че не може да ги осъдите,днес твърдите обратното.Що не ни обясниш как се съдят лица без документи,лъжецо анадолски гнусен ? Що не привикате оная гъгрица от Анадолското посолство й не й връчите оставката като посланник на Република Турция,която абсолютно съзнагелно ни пълни с роми от вси страни? Каже бе,гефъл долен!
10
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Извинявам се за какво плащам данък на ЕС И НАТО ?Кой ни пази кой съдейства а ?Е няма да съм слуга на тези б......аз лично за други не знам
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а добър ден тоя ушев се сети. и винаги са с протекзия от полицията а самите канали се уреждат от политиците. сега най оборотни са каналите на ДБ и тези на корнелия
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз пък искам да изнеса дузина пъти по 240 престъпника, ама ги пази НСО
7
1
 
9
 
! Отговори
Напомняне преди 1 година
До Хемус, не само МВР е замесено в трафика на хора. Кой друг следи дали се спазват законите- съдиите и прокуратурата.
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мигрантите плащат за престъплението. Те не са жертви на трафик, а работонаематели на шофйорите. Те се крият от българските власти, не искат помощ от тях при трафика си. При залавянето им трябва да се съдят, като финасиращи нелегален трафик и да се съдят за жертвите, заедно с техния шофйор.
5
0
 
8
 
! Отговори
Хемус преди 1 година
Май всичкото съдействие идва от настоящи и висши служители на МВР
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-слабоумен министър няма. Но той е просто адвокат и нищо от МВР не разбира. Ще ги хващат тук, за да напълним държавата с тях и да се грижим, а и да станат едно огромно малцинство. В същото време ще пазим Германия и Холандия, където отиват тези хора. Ще опазим тях, а ние ще се превърнем в това, което сега са ре. Ще се хвърлят луди пари за издръжката им. Махайте Демерджиев по-бързо и да си дойде нормален министър, който просто ще пропуска мигрантите към Холандия, иначе ще зме център на миграцият
3
0
 
7
 
! Отговори
За да са преди 1 година
Престъпници трябва да са осъдени, ако са осъдени трябва да са в затвора - какво търсят по границите и по пътищата?
2
4
 
7
 
! Отговори
Отврат преди 1 година
Не ни приемат в Шенген, точно заради Рашков Дамаджаната ,и това Недоразумение, които превърнаха в държавата в разграден двор! Докато Рашков "чегърташе" и чакаше поредният транш от "Градинаря", миграционният "бизнес" цъфтеше? А този чувал ли е някой да е предприел някакви мерки, освен да обикаля и да търси сметка на предишните! Такъв въздухар отдавна не е попадал в това министерство! Но нищо не ни учудва, като знаем кой го е назначил! Поредните..." Шарлатани"!
1
4
 
6
 
! Отговори
Престъпник има на преди 1 година
Дондуков 2... Руски резидент... Гешев защо не действа?