На лекар на платен преглед? Цените започват от 50 лева

Медицинските изделия стават все по-недостъпни, посочи Пламен Таушанов
23 мар 2023 08:45, Красимир Ангелов
196

Най-евтиният платен преглед при лекар вече е над 50 лева, а при известен професор без направление цената стига до 700 лева. Медицинските изделия също поскъпват.

"Медицинските прегледи отдавна преминаха 50-75 лв., дори над 100 лв. при лекари, без да са професори и доценти, при зъболекарските услуги нарастването е с 30% и стават все по-недостъпни, каквито стават и медицинските изделия. Ако приемем, че за една тазобедрена става НЗОК заплаща 1500 лв., пациентът доплаща 1500-3000 лв., колкото си реши съответното лечебно заведение", коментира председателят на Българската асоциация за защита на пациентите Пламен Таушанов в студиото на "България сутрин".

Той е категоричен, че медицинските изделия трябва да бъдат заплащани изцяло от НЗОК, без пациентите да си доплащат.

"Имаме проблеми с ортопедията и травматологията: когато възрастен човек си счупи крака или ръката, той трябва да доплати 2-3000 лв. за имплант, пирон или каквото е необходимо", даде пример Таушанов пред Bulgaria ON AIR.

"За новородените Касата не заплаща катетри за подаване на кислород, инкубационни тръби, а имаме 55-60 000 раждания годишно", заяви още Таушанов.

Като проблем той посочи, че НЗОК не определя какво се заплаща с цената на една клинична пътека - каква част е за труда на медицинския персонал, колко за лекарства, колко за хранене. Гостът отново призова цената на клиничната пътека да се промени, както и да има по-добър контрол.

"Имаме сигнали, свързани с медицински изделия, които до преди 1 година си ги плащаха пациентите - 1500-2000 лв., а същевременно не се знае какво се ползва - слагат им боклуци, които изпускаха, а си е платил пациентът. В момента Касата плаща само в коремната хирургия в онкологията", каза още Таушанов.

Председателят на Българската асоциация за защита на пациентите уточни, че ЕК е започнала процес за повишаване на сертификатите за медицински изделия.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
лекарите по това време работят - не чатят из форумите на сайтовете -налЕ наглецо предствящ се за лекар - рублите за бройка пост ли ги вземаш
55
1
 
4
 
! Отговори
още една преди 1 година
такава статия и ще се разплача,за горките българи-милиардери,че щели да дат 25 евро за доктор,първо не боледуват,а са здрави като камък,защото не работят и второ 25 евро ти плащат за по-малко от половин час,болести и проблеми има по целя свят,само не и в българия
54
1
 
7
 
! Отговори
Хйи преди 1 година
Лекар не знам но траурните агенций са топ бизнесс в днешно време....по време на ковид и масови фармацевтични експерименти с хора на големите.
53
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Соц-а беше супер, но първата година със отрицателен прираст беше 1985 щото беше ужасно хубаво
52
7
 
6
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
64, и ти можеш да го постигнеш това. 6 години медицина, 5 години специализация и си ти. Не да ми ревеш в нета
51
5
 
3
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
63, някоя писарушка работиш
50
1
 
18
 
! Отговори
Трябва да се преди 1 година
Извади частния сектор от обществения.Сега докторът слиза от петия етаж на обществената болница,до първия етаж и става "частен".Но всичко-ток,парно,вода,апаратура,инструментариум,помощни изследвания (биопсия,цитонамазка) са за сметка на болницата.А пациентът го плаща на "частника".
49
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и после реват че пари нямали - а той шкемдеклията не мой се побере в скъпарския си джип, а жената се наредила на опашка за нови силиконки и хиалурон
48
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А колко да струва преглед? 50*3*6=900лв дневно при 3 пациента на час минати и 6 часа работни(8 часа в медицината е лудост и никой не иска претупване от преуморен лекар). 18000лв месечно приход. Сестра- 1500лв поне с осигуровки, ток и т.н.- 300-400лв, телефон(търсят те яко по работа)- 50-60лв, наем 500-600лв или ипотека 2-3000,данъци... Парите падат до 5-6000лв сигурно. Към това има и курсове и подобни често с цена 1-2000лв за 2 дни, пътни до тях и т.н. Много ли е 4-5000 за специалист лекар?
47
3
 
5
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
54, да така е, тия новичките са от т.нар. поколение Z, което на вързано куче хляб не могат да дадат
46
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "Принципът е който не иска да чака- плаща, който не иска да плаща- чака!"- Дали има по-гнусна от твоята тъпотия! Писах: ИСКАШ БЪРЗ ПРЕГЛЕД,ЗАЩОТО СИ СЕРИОЗНО БОЛЕН!
45
10
 
2
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
666, сигурно се е задавила, докато е лапала
44
4
 
11
 
! Отговори
666 преди 1 година
До Лекар-чето 1,абе смотльо не вдигай кокалите на майка ми ,светла и памет ,че такива като теб я умориха за има няма месец време...
43
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ЛекарРазбрахме че си им сложил иначе нямаше да се плюнчиш толкова. Дано си толкова кадърен колкото и устат.
42
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Мед сестра Платното за херния струва 2000 лв,а не 200. Писах за това,но писаното.........изчезна!
41
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ЛекарВиж какво драги много често този който не кълве толкова много учебниците се оказва по - кадърен от този който ги изгризва с кориците. Важно е да знаеш перфектно теорията но много важно да умееш да я прилагаш правилно на практика. А за съжаление новите лекари до голяма степен са като новите шофьори - вземат диплмата но не знаят какво да правят с нея.И е жалко че повечето лекари в България останаха точно тези.Кадърните изчезнаха. Само самочувствието голямо
40
0
 
5
 
! Отговори
В.Узунов преди 1 година
И лекарите боледуват) Имама и той вдига цените и като умре челяк и оджата разбере ,че е бил лекар ще има - ооо, тук Сайбията река дубъл за да го опея и кат питат ората- беше ли добър челяк и дължеше ли ви нещо ще река- не е за Джанетя тоя! Дължеше ни здравни вноски ингелина.
39
4
 
11
 
! Отговори
Кирил Петков преди 1 година
Честита промяна!
38
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До dИменно, така създадената здравна система на запад. които ние само преписахме не толерира здравеопазването като грижа за здравето а като средство за печелене на пари. Защото трябва да се мисли и за тези които нямат големи финансови възможности но те явно не си заслужават труда.Да навсякъде е така Но по този начин се изкриви самата същност на лекарската професия. А това е гадно. Нали уж сме хора а не животни.
37
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все повече заприличваме на пропаднала държава от дивият запад ....