Оптимизъм за лятото: Ръст от 20% на резервациите, ранен старт на сезона

Прогнозата е, че цените ще скочат с около 15-20%
24 мар 2023 19:00, Анисия Иванова
24
Оптимизъм за лятото: Ръст от 20% на резервациите, ранен старт на сезона
Снимка: БГНЕС

С две седмици по-рано започва летният туристически сезон тази година. Очакванията са оптимистични, като прогнозните данни на бургаското летище показват ръст на чуждестранните туристи от 10%.

С това обаче вървят и притесненията на бранша, че служебното правителство предлага връщането на 20% ставка на ДДС за туристическия бизнес.

С близо 20% по-високи цени на туристическите пакети в сравнение с миналата година започва сезонът. Причината е в инфлацията. Предложението на служебното правителство като мярка за стабилизиране на бюджета да възстанови ДДС-то за туристическите услуги и от 9% да стане 20% предизвика много и противоречиви реакции.

Според хотелиера Румен Мончев, който е представител на Съюза на частните собственици в Слънчев бряг, държавата отново поставя бранша пред форсмажорни обстоятелства.

"След 2 години на пандемия и 1 година на война очаквахме това лято сезонът да е по-предсказуем, а правителството отново ни предлага изненади", заяви Мончев. Неговият хотел ще посрещне първите туристи за Великден. Те са от Румъния, Гърция, Турция, Унгария.

"Как ще се продължи по-нататък и какво ще става - не знам. Хората са изключително притеснени от това, което се случва. Страшен тормоз става", посочи той пред БНР.

"За първа седмица, откакто започна тази шумотевица, спряха всякакви резервации. Ужасно съм притеснен. /.../ Хората започват да се преориентират. Обратно се връщат по другите дестинации. Турция веднага реагира - там ДДС-то е 7%. Гърците отново регираха. В ЕС е допустимо до 5% ДДС, защото това са пари, които туристите носят отвън. Това е пълно малоумие, което направо ни изкърти зъбите тук в последните 10 дни с тези глупости. Не разбраха, че най-добре ще бъде да се пази тишина за туристическия бранш, за да може хората да си почиват. Не може такива шумотевици. Това е златната кокошка на България. Всеки път някакви хора излизат от някакви храсти, сънуват някакви розови сънища, че ще оправят държавата, а в същото време превръщат живота ни в ад. В цял свят туризмът се толерира, защото носи пари отвън. Докато няма Закон за туризма и всеки, който нанесе такава вреда, да отговаря, докато не я докаже, няма да спре. Всяка година започваме да се пресираме. Оставам с впечатление, че някой плаща за тази работа", каза той.

Мончев подозира, че това са умишлени действия с цел да насочат туристическия поток на друго място.

Записванията за туристическия сезон се развиват оптимистично, заяви управител на хотелски комплекс Христо Караилиев. По думите му се наблюдава ръст от 20% от традиционните пазари като Полша. По-малко повишение се очертава и на пазарите Великобритания и Румъния.

Ще е трудно и ще се наложи да оптимизираме разходите, каза той в отговор на въпрос как ще се справят с разликата в цените при ранните записвания и сегашните.

Според него, за да останат конкурентни и като качество на продукт, няма кой знае колко възможности за оптимизация, ситуацията е доста непредвидима, а рисковете са сериозни.

Евелина Пулева от УС на Регионалната туристическа камара прогнозира, че цените ще скочат с около 15-20%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
с малки чап ли в Гърция и с ро меите е най-изгодно
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оптимизъм за лятото: Ръст от 20% на резервациите, 200 % на цените ...
15
3
 
12
 
! Отговори
sethse преди 1 година
Ако искат и с 500% да вдигат цените, аз не ходя на българското море. Само мръсотия и заведения с некачествена храна. Като има будали да плащат много и да им е гадно, нека ходят.
14
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За Гърция сме пак лятото
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Страшен тормоз става"-каза "горкия" хотелиер -миличкия -тормоз бе ,кво да ги праи тея пари -мъкаа - яхти има бентлита има вили мили мадами ...
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кво море бе, нали ще ни пращат на източния фланг? Кви туристи ви се привиждат ...
11
2
 
10
 
! Отговори
Соца това онова но преди 1 година
тогава идваха платежоспособни туристи от Европа. Сега се залага на количество, а качеството пада, разбира се.По соца да видиш надрyсан турист - забрави. Продължава Пералнята по брега, през цялата година на места.
10
1
 
14
 
! Отговори
О, божке преди 1 година
Нашите мутробизнесмени пак гледат Гърция и Турция и се облизват! Но разбира се, защо държавата не им помагала? Морето ни не е Средиземно, а вас никой не ви е карал да го бенонирате и да чакате света да се изсипе да почива в Китен! По соца е било единственото по-топло море и соцдържавите са идвали, но това свърши. За по-малко пари хората заминават в Египет, в Тунис, плащат самолет, храна, по-топло море, и забележителности. А вие си чакайте турците за Великден. Това е хита в дописката :Д
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Здравеопазването във Франция е едно от най-добрите.
8
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Та за Франция....хората излязоха на протести зарди увеличаване на възрастта до пенсия и при тях сега ще стане от 62 на 64 години, при нас колко е? А и да не забравя - те работят на 30 часова работна седмица, твоята работна седмица колко часа е ?
7
0
 
3
 
! Отговори
После пак ще преди 1 година
се оплакват. Нещастна ***
6
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 2 Какво не ти е ясно. ЕС няма общо с идеята на Франция да си увеличи пенсионната възраст. Ясно е,че разни платени руски копейковци искате във всяка статия да всявате паника как ЕС се разпада,но има и умни хора които виждат долните ви намерения. Това дали франсетата ще се прнсионират на 62,63 или 64 години не ни засяга. А истината е,че ЕС застарява и няма достатъчно работна ръка. Закакво мислите,че Меркел вкара сирийците. Понеже гледа на тях като бъдещи работници в чистотата и кланиците
5
3
 
5
 
! Отговори
морски преди 1 година
Досега много трудно се намираше персонал.При прогнозирания ръст - няма как.Укробежанците не правят резервации туристически.Реазервации в ресторанти -да.
4
3
 
13
 
! Отговори
Нане преди 1 година
За тия кърлежи 50 процента ддс... ===)))
3
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Резервациите от укри с пари от ЕС ли са ?
2
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лятото е твърде далеч още! И не ни е приоритет за момента! Защо БГ Днес мълчи за Франция! Над 1 милион Френски граждани протестират,срещу Пенсионната " реформа" на Франция! Държава в която отдавна, пенсионната реформа,би трябвало да Не " притеснява" френското общество! Но не! Какво се случва в ЕС,което Не знаем? Какво крият в Брюксел???
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Или пък просто война?