Българското агнешко в момента може да се намери на цена между 20 и 29 лева за килограм - зависи от населеното място и каква е разфасовката.
Във фермите на живо тегло цената се повиши между лев и два, а в магазините до 4 лева. 70% от месото за Великден извън София се пазарува директно от фермите, съобщи пред БНР съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев.
"Има сигнали, че се внася агнешко месо с червен печат от Северна Македония, но после отива в кланиците, а там печатите се пренабиват. Като страната не е в ЕС, там може да не спазват изискванията при отглеждането и третирането на агнешкото", допълни Караколев.
Той отбеляза още, че в България се отглеждат достатъчно агнета за вътрешния пазар.
"В момента сме разграден двор, внасят се продукти отвсякъде. От това страдат българските производители", отбеляза още производителят. – Трябва да има много повече практики за контрол и защита от страна на държавата.“
В пазарна икономика трудно се въздейства върху цените. От фермите до магазините те могат да станат двойни, заяви още Караколев.