Работят ли българи в Германия с по-ниски заплати и по-ниски осигуровки?

Български и германски инспектори проверяват сигнал за нарушени права
Обновена: 18 юни 2023 13:23 | 18 юни 2023 09:00, Камелия Цветанова
60
Работят ли българи в Германия с по-ниски заплати и по-ниски осигуровки?
Снимка: Pixabay

Инспектори по труда от България и служители на германската Дирекция за финансов контрол на недекларирания труд проверяват съвместно сигнал за нарушени права на български работници. Става въпрос за германско дружество, което наема от 2017 година наши сънародници, като използва за посредници български фирми, регистрирани в област Смолян, притежавани от чужд гражданин, предаде БНР.

Българите се командироват и работят в завод за производство на бетонни изделия в района на Хамбург. Двете контролни институции установяват дали са изпълнени всички условия за действително командироване. Ако се установи, че такива няма, това е предпоставка за социален дъмпинг, тъй като наетите сънародници се съгласяват да работят при по-ниски заплати и по-ниски осигуровки.

Сред основните изисквания за командироване на работници в рамките на предоставяне на услуги в друга държава членка на Европейския съюз е предприятието, което ги командирова, да извършва значителна част от стопанската си дейност на територията на България.

Задължително е също командированите да имат трудови договори с български работодател и отново с него да са подписали споразумение за командироване. Експертът на главната инспекция по труда Дина Христова дава съвети за тези, решили да работят извън страната:

"В никакъв случай да не се съгласяват и да не тръгват без да са подписали някакъв вид документ, чрез който те заминават там, в който да са определени условията, при които работят. 24 часа преди заминаването поне те трябва да бъдат отново писмено запознати с минималните условия на труд в държавата, в която отиват да работят".

Всеки може през сайта на главната инспекция по труда да провери дали командироването му крие риск да бъде недействително.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кажи на жена си да си скрие университетската диплома и да си махне университета от ресюмето. Аз така си намерих втрората работа. После като ртазбраха, че съм с университет ме обвиниха, че съм го скрил...Хората не търсят да си наемат началници. Търсят някой да върши тяхната работа. Не могат да си представят, че като си с университет няма да искаш да им ставаш началник.
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Няма го вече икономическото чудо когато, за един гурбет къща строяхма!
42
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Жена ми със перфектен немски С1 . Диплома от икономическия ,която е преведена и се признава във цяла Европа от една година иска да си намери по добра работа и на всички интервюта и казват че е преквалифицирана ;)
41
3
 
6
 
! Отговори
Русия преди 10 месеца
Банани банани банани банани банани банани банани
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Има и разбира се и начин ако платят на частно.И Изобщо тези договори не са добри и моя сувет е да не с подписват въобще.Българин с немско гражданство съм.Ако някой иска още съвети от извора, да пише.
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това е масова практика, особенно в социалните услуги където се гледат възрастни хора.Така се заобикалят немските закони, и подписалите такъв договор знаят много добре, че ще поличават по-малко. В огромната си част тези хора не говорят немски или говорят съвсем елементарно.Няма как да получават както, ако се подпише директо с немската фирма, коята ше има изисквания за език, квалификация и пр.Тези които подпосват такива договори трябва също да знаят,че освен спешна медицинска помощ друга няма
38
0
 
3
 
! Отговори
мда преди 10 месеца
Да
37
9
 
8
 
! Отговори
КПСС БКП преди 10 месеца
Българите са помиари които са си дали задниците под наем, така че е нормално да получават ниски заплати и осигуровки ! Даже и малко бой трябва да ядат от време на време !
36
3
 
13
 
! Отговори
БайЦайс преди 10 месеца
Сред най-големите глупости, които прочетох в коментара, е че храната в Германия била по-некачествена от тази в България! Вие месо и млечни продукти, яйца, зеленчуци не пазарувате ли бе?
35
1
 
17
 
! Отговори
Адвоката преди 10 месеца
Ако тези рабитници са наети в България от българска фирма и в договора им са посочени български ставки за осигуряване и заплащане ... То тогава няма проблем. и абсолютно никакво значение къде работят тези работници ... в България ли ... в Германия ли .. в Занзибар или в Камбоджа. Ще получават заплата СПОРЕД ДОГОВОРА СИ ... а не според страната в която се намират. Работника сключва договор с ФИРМАТА- РАБОТОДАТЕЛ а не с държавата в която работи ... ЧЕТЕТЕ СИ ДОГОВОРИТЕ ....
34
2
 
17
 
! Отговори
мина онова време! преди 10 месеца
- когато за един гурбет в Германия се построяваше къща - времето на желязната завеса!
33
1
 
5
 
! Отговори
Напред-назад преди 10 месеца
Най обичам да се изказват неподготвени.Фирма подизпълнител е бг фирма с бг осигуровки ,която може да командирова свои служители при определени условия и въобще е законна.За какъв трафик на хора говорите.Бг фирмата сключва договори с немски фирми за осигуряване на работници.Докато фирми ,които са на комисионни ,предоставят на немския трудов пазар за определени професии работници,които сключват договор,ако бъдат удобрени.Те са с немски осигуровки,но трябва много добър немски да говорят
32
2
 
8
 
! Отговори
Моше преди 10 месеца
ДА РАБОТЯТ... особено тия по-простоватите ... необразованите общи работници и тези които не говорят езика ... Другите си знаят правата и не допускат някакви тарикати да ги използват.
31
3
 
35
 
! Отговори
Шайзе преди 10 месеца
Германия не е това което беше. Че и по-зле ще става.
30
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нещата са много прости - работите в чужбина, когато сте лично нает от тамошен работодател на постоянен договор, независимо от професията. Тогава водите нормален живот с равни права и заплащане, за който в Германия не ви трябва да сте гениални и перфектни, това са американски глупости. Временна заетост с фирма посредник винаги е трафик на хора, която се цели в уязвими и отчаяни или наивни лица, независимо какви и откъде. Практиките са изключително масови и техни жертви стават и самите германци.
29
5
 
8
 
! Отговори
... преди 10 месеца
Дори и да работят.... то е доброволно! Да се образоват и да се справят сами!
28
6
 
34
 
! Отговори
Джо преди 11 месеца
Дойчланд оцелява благодарение на румънски и български роби.
27
1
 
28
 
! Отговори
Пепи преди 11 месеца
Стига с тия ако - Ако знаеш перфектен немски , ако знаеш търсена професия . Ако си изпълнителен и конкурентен . И как такъв човек ще стигне някакво ниво на развитие в България и в един момент ще изостави всичко и ще ходи в Германия . Явно е че заминават ниско квалифицирани които трябва да учат езика в движение и до момента не са имали кой знае какъв стаж . Тъй че седят в Германия на минимална заплата и огромна част от парите им заминават за текущи нужди .
26
7
 
46
 
! Отговори
Красимир преди 11 месеца
31 години живея в Германия.Беше тя.Не ходете вече.
25
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До АнонименКакви глупости говорите? Ако имаш образование и език, ако имаш квалификация нещата не седят по този начин. На всеки, който прочете тук. Германия е голяма страна с мощна икономика. Когато работите вие не само получавате парите си, но получавате и сигурност за времето когато нещо се случи с вас и вие не може да работите. Казали са хората - езиците отварят врати. Ама не клюкарските езици, че те отварят само автоматичните врати на терминалите по летищата.