Д-р Симидчиев: Трябва да имаме национална здравна карта

Връщаме над 40 млн. лв. неусвоени евросредства, потвърди той
23 юни 2023 10:00, Анисия Иванова
28

Проектобюджетът за 2023 година е готов. Първите разчети показват увеличение на парите за здраве и заплатите на медиците.

"Средствата в тази система винаги са били в хроничен недостиг. Парите стават още по-недостатъчни, когато системата е нереформирана. Трябва да видим кои части работят добре и кои области не изпълняват добре своите задължения. Ще се наложи за известен период мораториум върху разкриването на нови болнични легла. Голяма част от болнични легла в България са хронично недоизползвани. Имаме два пъти повече легла от необходимото, няма смисъл да разкриваме нови", заяви пулмологът и депутат от ПП-ДБ д-р Александър Симидчиев пред Bulgaria ON AIR.

Гостът в студиото на "България сутрин" обърна внимание, че НЗОК не дели болниците на частни и държавни, тя финансира услугата. И ако хората отиват на място, където услугата се предоставя по-качествено, това е въпрос на избор, който цели да оптимизира потока на нужда в системата.

"Трябва да имаме национална здравна карта - да знаем какви са нуждите на Самоков или Свиленград, например. Това зависи и от демографията", отбеляза д-р Симидчиев.

По думите на пулмолога въпросът с доплащането започва да се решава с нарастване на ресурса, който се отделя за здравеопазване. А системата била настроена така, че количеството пари за дадена диагноза стигат за едни дейности, но не стигат за други.

"НЗОК не е субект по Закона за обществените поръчки. Когато една институция има достъп до публичен ресурс, изразходването му трябва да е максимално ефективно. Ако една частна и една държавна болница имат клинична пътека, която налага да има консумативи, закупени отнякъде, и двете институции трябва да купуват с едни и същи правила. В момента държавите болници трябва да имат обществени поръчки за консумативните, а за частните беше премахнато това изискване", каза още д-р Симидчиев.

Той бе категоричен, че Здравната каса разплаща, а не сключва предварителни договори. Болничните заведения, когато изпълняват дейности, свързани с публичен ресурс, трябва да минат по Закона за обществени поръчки, за да има еднаквост между частните и държавни здравни заведения, стана ясно още от думите на депутата от ПП-ДБ.

Д-р Симидчиев потвърди информацията, че най-вероятно ще се наложи да връщаме европейски средства в размер на малко над 40 млн. лв., тъй като не са изпълнени част от дейностите в системата и не можем да усвоим парите.

"Със здравния министър проф. Хинков нямаме никакво разминаване в това какво трябва да се случи в здравеопазването. В областта на образованието също виждам много правилни действия да се оздрави системата. Виждам хронично болестно състояние в дезинформацията", посочи още гостът.

И даде пример с туризма и въпросът за това какво ще се случи след взривяването на стената на яз. "Каховка". Туризмът ни страда, защото имаме дезинформация, смята д-р Симидчиев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Рамбо Силек преди 10 месеца
Пари има и за лечение и за достойни заплати на мед. персонал. Това го доказа не отдавна един доктор, управител на голяма софийска болница. Веднага му дръпнаха шалтера от държавата-мафия. ДПС няма интерес да се лекуват хора или да се плащат заплати,всичко трябва да върви в техните джобове.
18
0
 
3
 
! Отговори
Киро Х преди 10 месеца
Пишман лекар - ковидианец - ваксинист, пишман политик, пишман човек! Точно тоя ще ни казва какво "трябва" и какво не! Клоун! Да ходи да си слага поредните бустери на Файзер и да се скрива!
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Марш на фронта!
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Каде тие маската бе маняк на устата зад главата и памперс трябва да носиш треперещ мустак.Оправи ковида сега е време да надникнеш в кацата с медал ревящ смехотворец пръкнал се от пустинята.
15
1
 
2
 
! Отговори
fas преди 10 месеца
Червения нос ..
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Още един клиент на трибунала напомня за себе си. Няма да го забравим, има списък.
13
1
 
5
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 10 месеца
На този още ли му дават трибуна?Мисля си че хората са забравили,как този искаше насилствено да затваря здрави хора..този индивид ,трябва да бъде публично екзекутиран...
12
2
 
2
 
! Отговори
112112 до 11 преди 10 месеца
До Анонимен 11 - Системата се води солидарна - 1 млн. плащат, 5 млн. ползват (в т.ч. са пенсионери, деца, инвалиди, соц. слаби, държавни служители и бежанци). Отделно вноската е 1/10 от европейската, и затова много неща не се покриват от касата. Ти може да не си ползвал здравни услуги, но децата, баба ти, дядо ти и пр. са ползвали!
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Като вземат да ми обясняват едни мъдреци, че лечението не било безплатно. Кое е безплатно, бе? Нали си плащаш данъци и какво получаваш срещу тях? Шурулинци.
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Искам да знам какви услуги покриват здравните осигуровки? Налях хиляди в здравната каса, за да ми кажат, че трябва да си приготвя 2 хиляди и незнам колко си още, ако искам да получа лечение. Каквооооо? 20 години плащам и не си познавам даже джи пи то, а на тях първото им слово е дай пари. А аз не мога да стъпя. Ами ако нямаше кой да тегли и да помага? Винаги си подготвяйте хора до вас, че инак сте загубени.
9
1
 
6
 
! Отговори
В. преди 10 месеца
Ако 6 милиарда лева са хроничен недостиг, колко биха били достатъчни?
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Защо пък да трябва? Кое го налага? Впрочем този мустакат индивид изтрезня ли?
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Понеже вече всичко си имаме, та национална здравна карта ни липсва. Я да ми обясни този господин защо като си счупих крака, въпреки всичките здравни осигуровки и екстри ми поискаха 2 бона за пироните + некви пари за престой и храна. Аз за първи път влизам в болница и надявам се за последен. Здравните осигуровки са един гол *** чо
6
3
 
10
 
! Отговори
В. преди 10 месеца
Този човек дали е надлежно Ковид ваксиниран?
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ами направо да ни чипират и тва е - с времето ще качват все нови и нови сертификати и карти
4
2
 
3
 
! Отговори
Чичо Пенчо преди 10 месеца
Остави я здравната карта и каса, накарай ги да носят маски, и всичко е ок:)))))
3
1
 
8
 
! Отговори
Д-р Белобрашнев преди 10 месеца
Симида пак говори като завит презглава!
2
1
 
14
 
! Отговори
Хм преди 10 месеца
Доктор Симидчиев е поредният желаещ да бъде екзекутиран публично на площада пред общината...
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
направо сертификат и който няма да не може да влиза по магазини и да работи