Цветелина Томова: Дрехите се превръщат в новата пластмаса

Текстилът замърсява природата повече от самолетите
Обновена: 13 юли 2023 10:28 | 13 юли 2023 10:20, Анисия Иванова
40
Цветелина Томова: Дрехите се превръщат в новата пластмаса
Снимка: Bulgaria ON AIR

Cтo xиляди тoнa дpexи и битoв тeĸcтил ce изxвъpлят в Бългapия гoдишнo.

"Текстилната индустрия е сред основните замърсители на околната среда, нарежда се на 4-о място по негативно влияние, повече от жп транспорта, самолетния и морския транспорт, взети заедно. Причината е fast fashion-ът и колекциите, които се бълват на много по-ниски цени. Дрехите се превръщат в новата пластмаса. Средно носим една дреха между 7 и 8 пъти - двойно по-малко, отколкото преди няколко години. А след това ги изхвърляме и го направим на неправилното място", каза Цветелина Томова от Българска асоциация "Кръгов текстил" в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ в Европа 60% от дрехите се изхвърлят в общата смет, докато в България 90% от дрехите отиват на бунището.

"Там те не се разлагат, замърсяват природата. Има вече над 300 контейнера в България - от 2018 година стартирахме инициативата. Вече има в почти всички големи и не толкова големи градове. Трябва ни малко повече информираност по темата какви ползи има от това. Тези 100 000 тона на година се равняват на пет сгради НДК", допълни Томова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя сподели, че средно европеецът купува по 15 кг дрехи на година, а от тях изхвърля 11 кг.

"Над 60% от всички дрехи са направени от синтетични влакна, които се правят от нефт. Това означава, че те никога не се разлагат в природата. Плашещото е, че ние сами си ги правим тези статистики и тези синтетични дрехи при няколко изпирания - отделят микропластмаса, която отива в океаните и замърсява водата", поясни Томова.

И е категорична, че хората трябва да залагат на дрехи втора употреба.

"Дрехите втора употреба са много по-качествени и за тях са използвани различни материали от дрехите, които са от fast fashion вериги. Над 75% от българите смятат, че повторната употреба би помогнала за опазване на околната среда, а над 50% - пазаруват втора употреба", добави Цветелина Томова.

Тя разкри, че започват кампания с повече информация за това, че текстилът е един от основните замърсители: "Ние си мислим, че памучните дрехи са добре, но това не е така, защото в степента, в която се произвеждат във fast fashion-а, оказва негативно влияние.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Ала бала преди 10 месеца
Интересно ми е тази овца колко дрехи от килото си е купила?
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Когато приоритет е да имаш 20 нови парцала това лято, а не да си прочел 20 нови книги...
33
0
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 27 преди 10 месеца
Във всеки голям град там има огромни гета, където живеят правнуците на памукоберачите от плантациите и 90% от тях са на соц. помощи. Създават същите проблеми, както едни нашенски сънародници, които бай Тодор събра и довлече тук преди 50-60 години за да сме имали по-многоброен пролетариат. Е, не стана така. Но пък имаме в изобилие абонати на социалното подпомагане. В САЩ поне са имали период, чието благоденствие се е дължало на труда на докараните насила там. На нас Тошо ни осигури хрантутници.
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Затова Гретето Тунберг беше направило публично изявление, че никога няма да облече нова дреха, а ще носи само втора употреба. Тази мома или булка във видеото не изглежда да е по-умна от нея.
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 34: Абсолютно същото забелязвам на паркинга на един от обектите Кауфланд в София. Направих забележка на лицето,което ровеше с дървена тояга,преглеждаше и ненужното изхвърляше до контейнера. Уведомих информацията в магазина. Резултати никакви.
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пример от средно голям БГ град: да, вярно е, има контейнери за дрехи ( и то не само 1 или 2). Като нормален човек, отиващ да изхвърлиш вече ненужните дрехи там, нооо какво се случва..След точно 5 минути едни определени индивиди идват, изваждат всичко навън ( а уж не би трябвало да могат да отворят контейнера) и всичко, което не им хареса, се изхвърля по улиците! Не твърдя, че това е основния проблем, но при нас, именно това отказва много хора да ползват контейнерите за дрехи...
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ами да наложат екоданък на производителите на синтетични паrцалки и обувки - проблемът си остава материята и нищо друго.
28
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Когато прочета на етикет "полиестер", "полиамид" и т.н. като основно съдържание на материята, подминавам. Нискокачествената синтетика не бива да се купува. Спарва през лятото. Държи студено в хладното време. Потта се задържа /не знам кой се връзва на лъжите за "проветриви" синтетики/. А естествените материи пък не създават абсолютно никакви екологични проблеми. Въпросът не е колко пъти се носи дрехата, а от каква материя е произведена.
27
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Синтетични паRцали не купувам и не нося - нито аз, нито децата или мъжът ми. Ползвам и контейнерите за дрехи - близо до нас има контейнер, на 3 спирки. Дарявам също запазени - в това няма нищо лошо. Когато оставя до обикновен контейнер обувки до 5 минути ги няма. От мен - толкова по въпроса. Не се каня да ям буболечки и да нося дрехи втора употреба, ако това е идеята.
26
1
 
17
 
! Отговори
Ъъъ преди 10 месеца
Кажете на Меркел и Шолц да се хранят със буболечки и да носят втора употреба, когато целия ЕП започне да яде между заседанията скакълци и да носят старите дрехи на обикновените хора, тогава и ние! Ок?
25
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
АБЕ КВО НИ ЗАНИМАВАТЕ С ТАЯ КЛО ШАРКА? ДА СИ НОСИ СЕКЪНД ХЕНДА, АЗ ТАКОВА НЕ КУПУВАМ! ПОД ДОСТОЙНСТВОТО МИ Е ДА СЪМ 2- РА РЪКА ЧОВЕК! РЕКЛАМНА АГЕНТКА НА СЕКЪН ХЕНДА В МОЛА!
24
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Че те всички дрехи вече са синтетика. Дори и да намерите такива дето пише 100% памук, бъдете сигурни че се отнася само до хастара, а не до цялата дреха. От толкова много синтетика дрехите ни не се разграждат. В Америка забраниха робството и вече няма кой да работи на памуковите плантации.
23
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Защо нашите скопци, скопени от братушките от по времето на развития социализъм, за да правят днешни пачки приеха Италиански компании да си изхвърлят *** по Райските Български Земи?
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Така е! Едни си търкат подметките, а други си оправят сметките!
21
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кажете го на американците и китайците, които са най-големите потребители на всякакви излишни неща. Не е редно ние в Европа да спасяваме света - да се лишаваме и да плащаме четворни цени, след като сме една десета от земята, а никъде другаде да не им пука. Така че благодаря за информацията, но проблемът не сме ние тук.
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За да поощри служителите си, шефа на мyтрите решил да направи подарък на един. Извикал го при себе си и казал: "Ето ти подарък за добрата служа - това е един прекрасен часовни. Даже можеш да се къпеш с него" - Ааа, шефе, а къде са копчетата за топлата и студената вода....?
19
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Откакто започнах специално да се интересувам кои са качествените продукти, започнах да ползвам много по-дълго време едни и същи неща. Най-важно е качеството при обувките, разликата е в пъти, както по отношение на запазването на външния им вид, така и по-отношение на дълготрайността им. Дори и двойна цена си заслужава, ако ползваш един чифт качествени и удобни обувки, 3-4 пъти по дълго от няколко чифта ***.
18
0
 
27
 
! Отговори
Дзъ преди 10 месеца
Страшно лицемерие цари в световен мащаб... произвеждат всякакви стоки-еднодневки блъскани с неразградими с години материали, заливат пазарите с тонове - в пъти повече от нужното потребление - като почнем от дрехи, които сед първо изпиране не можеш да познаеш какво е до електроуреди за бита и джаджи, които имат живот 2-3-5 години... иначе ние - потребителите да спасим света... като как точно???
17
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Поредната дози екоталибански лъжи и манипулации. Всички видове пластмаси се разграждат, но при някои от тях това отнема векове. Пластмасите не са токсични, те са изключително слабо химически реактивни и са изградени от въглеводороди, на каквата база е изграден и живота на Земята - така наречената микропластмаса няма доказателства и логика да е опасна. Единствения проблем с пластмасите е естетически, но пък в бъдеще те могат да бъдат много ценен ресурс.
16
0
 
5
 
! Отговори
бай Семко преди 10 месеца
Аз чорапи носим докат сите пръсти и пети не видат слънцето. Освен туй лесно се намичат кат стоят прави и кога се пръстите подадат навън тогаз си *** ноктите..е па екстра си е щот ги не изувам!