Манджукова: Никой не хваща бесарабските българи нощем, за да воюват

Поисканата автономия от "Възраждане" в Южна Бесарабия подклажда разделение
13 юли 2023 13:50, Анисия Иванова
297

Около 300 000 са българите, които живеят в Украйна. Немалка част от тях са в зоната на военните действия.

"Тези наши сънародници, техните деца, техните неделни училища, които са в Бесарабия и останалата свободна част на Украйна, си живеят нормален живот. На 8 беше онлайн изпитът за обучение в български ВУЗ-ове. На 15 и 16 юли ще бъде повторният изпит. Имаха условия децата да се явят онлайн, за разлика от другите, които са в окупираните територии", коментира директорът на Изпълнителната агенция за българите в чужбина Райна Манджукова в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ сънародниците ни в свободните територии и сега се свързват Изпълнителната агенция, но със същите въпроси и проблеми като отпреди войната.

"Нашите сънародници в момента са в същата ситуация като всички останали граждани на Украйна. Заради краткото време на присъствието на президента Зеленски в България не беше отворена тази тема. Спекулации са, че бесарабските българи принудително ги хващат нощем и ги изпращат да воюват. Имам постоянни контакти на битово ниво, не само на ниво институции - нашите сънародници не са в по-неблагоприятни условия, отколкото всички останали граждани на Украйна", категорична е Манджукова.

Това, което прави Изпълнителната агенция за българите в чужбина, е да удостовери българския произход за целите на други институции, обяви директорът ѝ.

"Ние в момента удостоверяваме българския произход за три институции - за нуждите на Министерството на образованието, за Министерството на вътрешните работи и Агенцията по заетостта, и Инспекцията по труда. Потокът не се е увеличил. Самата война по никакъв начин не промени динамиката. Хората, които са се установили в България като бежанци, имат документ за временна закрила. Тези, които са получили временна закрила, упражняват правата си за България", обясни Манджукова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея, когато войната свърши, ще има по-голям поток, защото много от хората, които са в момента в България, ще решат да останат. Тя коментира и поисканата автономия от "Възраждане" на българите от Южна Бесарабия.

"Много се разгневиха. Общувах с хора от моето село. Подклажда се разделението. Това беше човешка реакция. Това писмо не е подписано под натиск", категорична е тя.

Манджукова обяви, че една от задачите пред Изпълнителната агенция за българите в чужбина е да уеднакви законодателството. "Предприели сме стъпки, от всички парламентарни групи имаме подкрепа. Надявам се да стигнем и до въпроса за ролята на Агенцията в чужбина като орган, който координира държавната политика", настоя тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


297
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
258
2
 
5
 
! Отговори
Макето преди 10 месеца
Тази не беше ли "бесарабска българка"където брат и е офицер от СБУ. Та тая е толкова българка колкото аз съм македонец.Нямало проблеми за българите в усраина,само където може да учат в съботно неделни училища и където ги няма записани като народност в конституцията на саларайха.
257
5
 
21
 
! Отговори
ХАНКО от село ОСЕНЯ преди 10 месеца
ПИЧОВЕ ЗАЩО ВСИЧКИТЕ МЕДИИ ЛЪЖАТ ЕТО Я И ТАЯ Манджукова !?!?!? Нашите тираджии от Русе почти всеки ден са в ***. ПИЧОВЕТЕ РАЗПРАВЯТ ЧЕ УКРАИНЦИТЕ УБИВАТ БЕСАРАБСКИ БЪЛГАРИ С БЪЛГАРСКИ БОМБИ ,ПОЛЗВАТ ГИ КАТО ЖИВ ЩИТ С/ ЩУ РУСНАЦИТЕ/ . НЕ ПУЩАТ И ЕДИН БЪЛГАРИН ДА НАПУСКА ***. ТОЛКОВА УКРАИНЦИ БЯГАТ ОТ ВОЙНАТА ....А ДА СТЕ ВИДЕЛИ ИЛИ ЧУЛИ ПО ( НАШИТЕ МЕДИИ) БЪЛГАРСКИ СЕМЕЙСТВА ДА СА НАПУСКАЛИ УКРАЙНА !?!?!? ... ААААА.
256
9
 
41
 
! Отговори
Ddd преди 10 месеца
Тая яко лъже.Иначе ще е безработна.
255
10
 
35
 
! Отговори
Миле преди 10 месеца
Да разбирам , че тази е прекарала няколко месеца с бесарабските българи и говори от първо лице
254
7
 
25
 
! Отговори
Путин преди 10 месеца
Ловят ги като мишки.Крият се в банята.
253
2
 
12
 
! Отговори
ЕСТЕСТВЕНО преди 10 месеца
Само денем стават тези неща
252
6
 
32
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
То заради такава като тая, българи в чужбина предпочитат да бъдат мачка и по места, отколкото да се преселят в родината на дедите си. И тук голямо доказване българин ли си или не. Петков като не е българин и не се държи като българин, защо не му отнехте българското гражданство? С какво Петков е по-българин от един бесарабски българинили такъв от Македония, че Петков има българско гражданство? Такива предатели директно в пандиза.
251
25
 
16
 
! Отговори
До От мястото преди 10 месеца
А как трябва -да ги оставят да си живуркат на спокойствие, докато други *** за това тяхно спокойствие ли ??! Щом са граждани на Украйна, НАПЪЛНО ЕСТЕСТВЕНО подлежат на мобилизация за защита на държавата, на която принадлежат !!! И в Русия да бяха, пак щеше да е същото, но не за защита, а за вероломно нападение над съседен народ и държава ! Осъзнайте се и стига ръсихте глупости, това там не е нито игра, нито филм, а жива реалност !!!
250
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аз разбрах че 300 000 хора от български произход в украйна не искат автономия и "много се разгневиха" а това поражда разделение.Тази жена се снима на фона на украинското знаме а е шеф на Агенцията за българите в чужбина. Това е странно.
249
1
 
4
 
! Отговори
Кегата преди 10 месеца
А ТРЯБВА!
248
1
 
20
 
! Отговори
Gogo преди 10 месеца
Подлизурки
247
0
 
14
 
! Отговори
Gogo преди 10 месеца
Много постна манджата бе, Биков и той цъфнали, та върза. Подсигури навсякъде
246
5
 
37
 
! Отговори
Тон преди 10 месеца
Цезурата се налага от вас защото вкупом се усрахте.и лъсна цялата ви гнилост,защото Сащ попречиха на мира ,а Зеленски е също като денков ,когато кървавият клоун дойде никои не го посрещна и това е мнението на повечето украинци
245
7
 
13
 
! Отговори
Христо Ботьов преди 10 месеца
Изповядвам единний светъл комунизъм, поправител недъзите на обществото.
244
8
 
46
 
! Отговори
Така е преди 10 месеца
Не ги хнащат нащем. Ловят ги на светло. Може и у нас да дойдат. С тези евроатланти в любимото им амплоа на националпредатели.
243
46
 
22
 
! Отговори
Христо Ботев преди 10 месеца
"Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от лицето на земята българските колонии." (Христо Ботев, в. Знаме, г. I, Букурещ, 4 април 1875 г., бр. 13, с. 51)
242
17
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако това е вярно - че българите не искат автономия, значи стават само за пушечно месо в армията на Зеленски.
241
34
 
18
 
! Отговори
Георги Раковски преди 10 месеца
"Длъжност свята към милото ни Отечество налага ни да открием простодушному народу какво нещо е тая Русия и нейното мъчителско монголско правителство, и какви вечни мъки ги чакат, ако са тия излъжат и идат да влязат в нейните железни нокти. Но преди да дойдем на този предмет, нужда е да покажем вкратце нашим братям какви неприятелски сношения е имала още от стари времена с наши праотци и как тя сякога старала да ги завладей, какви же злини им нанесла досега за награда и що са тия кръстили и първите начала образования й дали."
240
45
 
14
 
! Отговори
Истината преди 10 месеца
Сега разбрахте ли защо русофилите налагат цензура, когато вземат властта? Защото историческите факти и позициите на националните ни герои са срещу тях. :)
239
3
 
28
 
! Отговори
Митко преди 10 месеца
До Анонимен Няма такова нещо, като ненасилствена мобилизация. Дори в Русия. Тва е отработено от векове.