64% от българите не се чувстват осведомени за киберсигурността

Само 30% признават, че са наясно с темата
Обновена: 25 юли 2023 12:41 | 25 юли 2023 12:41, Камелия Цветанова
58
64% от българите не се чувстват осведомени за киберсигурността
Снимка: Pixabay

Според проучване на „Тренд“ 64% от българите се чувстват неосведомени по въпросите на киберсигурността. Това показват данните от първото в България национално представително проучване на тема киберсигурност – „Кибер здраве България 2023“, проведено от социологическа агенция „Тренд“.

Около 42% се оценяват като по-скоро неосведомени, а 22% напълно неосведомени. 30% смятат, че са осведомени, а 3% не знаят, посочи Евелина Славкова от „Тренд“, която представи резултатите, цитирана от БТА.

Възложител на проучването е Съюз за стопанска инициатива. Обемът на извадката е 1001 ефективни интервюта с респонденти на възраст, представителността е за пълнолетното население на страната, методът на регистрацията е пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“. Периодът на провеждане е 4-11 юли. Максимално допустимата стохастична грешка е +- 3,1%.

Около 21% посочват, че използват интернет почти по цял ден, 40% по няколко пъти на ден, 14% веднъж дневно, 14% заявяват, че никога не използват интернет. Малко над 50% отговарят, че се чувстват сигурни, когато използват интернет, а около 38% са несигурни.

Общо 5% казват, че им се е случвало да бъдат жертва на киберпрестъпление, а 88% отговарят отрицателно. 41% са споделяли лична информация в интернет, а 54% не са го правили. 53% биха отделили време и усилия, за да подобрят осведомеността си по темата. 48% от българите смятат, че родителите носят в най-голяма степен отговорност за сигурността на децата в киберпространството.

Според 25% от анкетираните по-добро образование и информираност на гражданите ще подобри превенцията на киберпрестъпленията в България. 39% смятат, че решението е строги закони и ефективно налагане на санкции, 12% посочват, че е нужно увеличение на инвестициите в киберсигурността на национално ниво, а според 13% трябва подобряване на сътрудничеството между институциите, бизнеса и обществото.

Съществува незнание в българското общество, само определени групи, интересуващи се от подобни теми, са наясно. Хората имат нужда от информация, обобщи Славкова от „Тренд“.

Живеем в много странно време, в което несигурността е навсякъде и сме принудени да говорим за енергийна и хранителна сигурност, но много сериозно вече и за киберсигурност, каза Кузман Илиев, председател на ССИ. По думите му голяма част от българите не познават институциите, които се борят с киберпрестъпленията.

Красимир Симонски от ССИ заяви, че 90% от пробивите в различните организации в международен мащаб се дължат на човешки грешки. Според него процентът в България може и да е по-голям. Нивото на киберсигурност на индивидуалния потребител определя нивото на киберсигурност на съответната организация.

Огромна част от гражданите стават жертви на киберпрестъпление по един или друг начин, заяви комисар Владимир Димитров, началник на отдел „Киберпрестъпност“ в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност". Според него голяма част от гражданите стават жертви на подобен тип престъпления поради неинформираност или незнание. На ден се порлучават около 30 сигнала за киберпрестъпления, каза още комисар Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
0
 
! Отговори
НАЛИ преди 9 месеца
Родното МВР ни ПАЗИ ! Пай сеееееееееееееееееееее :))))))
54
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 53 : Не можеш просто да избиваш хора. Не е хуманно. А и ако намалеят цената им ще се повиши (справка : ефекта на чумните епидемии върху икономиката на средновековна европа). По-добре им хвърли шепа стотинки (може и на кредит, с приемлива лихва), и няма да създават проблеми.
53
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 53 - Има. Просот непокорните трябва да се махнат, а и ох .. виж календара - има атономни земеделски машини, има автоматични мивки, дори и пица се доставя с дронове вече! За какво ни е ненужния ***?
52
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Цанката (49) : Да ама ако ги избиеш няма кой да ти мие колата и да ти носи пицата, нито кой да ти гледа храната. Нали не ти се иска да го правиш това? Затова трябва да живеят със заблудата че имат права, и че са равни.
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 50 : Съжалявам :(
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 47 - Не иска. Каза ми, че ще било незаконно ... явно се променили законите в Бъглария!
49
1
 
4
 
! Отговори
Цанката преди 9 месеца
И да се бонтуват. Армия, полиция ... ЧВК ... не е само руската. Има и други.
48
1
 
3
 
! Отговори
Ценката преди 9 месеца
До Анонимен 41 - Ха, браво, звяр! Аз дорпих даскало още на 17, за да си започна свой бизнес. Образвоанеито, като цяло, си е боирджийство и загуба на време. А и какви глупсоти ни караха да правиме, малеее ... Трябвало да слушам даксала. Тоя има 600 лева заплата, 0 rizz и е мега cringe, ама да го слушам него. На кво ще ме научи? Да нося дрехи втораръка? ПХуауах! ПЕТРОВ - аз карам кола, дето синът ти не може си я купи за 3 живота! Па нека да не знам де се слагало запетая - ПУ на мърснен интелектуал
47
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Оставям те да раздаваш пари да ме намериш. Ще е интересно.
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Ценката : за да поддържаме излюзията, че всички са равни. Иначе почват да се бунтуват.
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 42 - Иначе, това философията, теяхора са за разтрел. Смао приказки, а нямт един лев в джоба ... аз хора с под 500 000 лева собственост, не ги боря и за хора даже.
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 42 Като не ти се говори, не говори. Оства човека, да си каже. Той каза, че не искал да е фиоолог или каквото е там това. Да каже, какво иска да е. Може да помогне, на другите да се поучат т него.
43
1
 
0
 
! Отговори
Ценката преди 9 месеца
До 41 - Мнгоо са ми гнусни на мене хората, работеи в такива ... "заведения". Прав си за лошия материал. само че разбирам едно - ЗАЩО им даваме достъп до технологии и образование! Плодят се като гнусни плъхове и източват рерусрите на планетата ни!
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 40 : Хайде почнахме филосифията. Целите в живота. За това си скубят брадите от векове. Да не си хванал списък с най-глупавите въпроси задавани на интервю за работа?
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Имам тройка по БЕЛ и то писана по милост. Силата ми е в математиката. Не може всички да сме филолози и да работим в макдоналдс или кауфланд.
40
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
37 - А какви са ти целите в живота?
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 37 - "Света ....", а след това завърши изречението си с точка, вместо с препинателен знак.
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Aaand ... gone.
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
до 33 : Никога не съм твърдял че съм перфектен. А и не ми е нужно. Достатъчно е да превъзхождам в пъти лошият мат'рял, и това е ФАКТ. И не съм се "проАВлил" нито в смирението, нито в правописа - никога не съм си поставял за цел да съм светец или филолог. Така че нямаш аргументи, само се дразниш. И то как!
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Окей .. 2 минути за отговор ... Не мисля, че днес бг плаща толкова на *** си, но както и да е...