Сандов: Който замърсява, ще плаща повече

Такса смет вече няма да зависи от квадратурата на жилището
26 юли 2023 15:22, Стела Стоянова
59
Сандов: Който замърсява, ще плаща повече
Снимка БГНЕС

"Парите от такса смет следва да се употребят за управление на отпадъци. По време на COVID са били използвани средства и за други неща. Знам за случаи, в които голям обем средства са отишли за нещо, което на пръв поглед не изглежда толкова скъпо. България реализира 4 пъти повече отпадък за производството на единица продукт, спрямо средноевропейското".

Това каза бившият екоминистър Борислав Сандов за Нова тв.

Още по темата

По думите му при новата технология за събиране на такса смет се прилага принципът "замърсителят плаща". "Това е справедливото решение, няма да плащат повече всички, а само тези, които изхвърлят повече. Тези, които събират разделно, не използват толкова опаковки или компостират, ще плащат по-малко. Така вече такса смет няма да зависи от квадратурата на жилището", обясни той.

''Продължаваме да сме в линейка икономика, в която ползваме дадени продукти и след това ги изхвърляме, вместо да сме в кръгова - всеки отпадък е продукт за нов процес. Така правим процеса по-ефективен. В природата всеки остатъчен продукт е ресурс за нов процес, там отпадъци няма", заяви Сандов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Трафикантите на мигрантите да плащат такси другите се махаме. Вие ако имате съседи и ги виждате че са трафиканти на мигранти и никой нищо не им казва. Какво ще направите. Ще седите в България и ще плащате такси мълчаливо ли.
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Комшиите дето готвят по терасите на открито особено в тия горещини не замърсяват ли. Защо се правите че готвенето по тераси е нормално. Не е.
43
0
 
0
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 10 месеца
Добре дошли във Велика Турция ! Скоро и до Виена
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кой толкова замърсява като населението се изнесе,няма да ви чака с моткане да се занимавате,само цени да вдигате,имигрантите ли ще плащат таксите,които живеят без адрес или ако имат куриоз по 1000 на 1 адрес срутена сграда.
41
2
 
3
 
! Отговори
Пловдив преди 10 месеца
Сандов, чудесно аз съм за. Слагате модерни контейнери в големите блокове и кооперации давате по 30% на съкооператорите, общината и частната фирма оставяте 10% за държавата, парите да се използват за подръжка на вход, блок и градинки. И ще го правим, кръговата икономика може и да се случи. То няма кофи за разделно събиране.
40
0
 
5
 
! Отговори
Някой преди 10 месеца
Цялата работа да се вдигнат таксите че на Деси Атанасова мъжа й не взема достатъчно.
39
0
 
2
 
! Отговори
Някой преди 10 месеца
До Анонимен44/Ти пък си много наред. Какво се коментира какво пльокаш.
38
0
 
3
 
! Отговори
А така преди 10 месеца
който ак.а повече ,ще бърше с по-малко
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Я кажете какви са таксите и как наказвате фирмите бачкащи с машини от преди 50г хвълящи тонове. И колко сериозно смятате да накажете тия дето пак изтровиха рибата в Марица.
36
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не само че държавата не е създала организация за разделяне и събиране на отпадъците,ами на всичкото отгоре си затваря очите и за безконтролният внос на такива,страната ни се е превърнала в сметището на Европа,тук ежегодно влизат стотици хиляди тона отпадна пластмаса,от която не всичката е годна за преработка!
35
1
 
4
 
! Отговори
До41 преди 10 месеца
И при автомобилите е така,да вземем за пример една Румъния,страна от нашата черга,където ако си върнеш старата калакотра за скрап държавата ти дава 1500 евро,ако решиш да си купиш електромобил още 10000 евро,а във България колко ти помага държавата,че нещо не си спомням?
34
0
 
3
 
! Отговори
Син джигер преди 10 месеца
До СтоянТе са богопомазани и са освободени от такса смет.
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А някой помисли ли КАК ще се отчита кой колко *** изхвърля? Няма как, така че това са празни приказки.
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Самото плащане не прави природата по-чиста. Плаща си, Кара кола по 2 часа на ден, мърси въздуха, прави шум, изисква площ, която да е покрита с МЪРТВА материя, за да има колата удобства. Кой автособственик мисли колко плочки за тротоари са изпочупени от тежестта на возилото? Никой. Колко ресурс се харчи за изработване на плочки, за поставяне.... за хвърляне... И така за всяко нещо.
31
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Този екземпляр, заедно с заместника си от времето когато беше министър - Тома Белев са двама от най вредните псевдо екологични рекетьори от новата ни история. Обжалват каквото може да се обжалва и чакат някой да им плати, за да оттеглят жалбата /когато не бяха на власт/ Това им беше бизнеса. Сътвориха маса глупости и когато бяха на власт и сега продължават .. Достатъчно са стопирането на магистрала Струма. У нас екологията е превърната в хранилка на подобни
30
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А тези по махалите КОГА ЩЕ ПЛАЩАТ ТАКСА СМЕТ????? Дето произвеждат в пъти повече. Те, какво, ни нотариални актове има, живеят във въздуха?! АМАН!
29
0
 
9
 
! Отговори
Въпросчета преди 10 месеца
Това комунистическо отроче как наперено се изказва? Как точно ще прецени кой колко *** изхвърля? Защо не провери как се създават незаконни сметища последните 20 години и защо властта в която беше и той разпределяше тежестта към всички? Да попита столичният инспекторат как харчи пари за сметищата в северозападна София и кой плаща заплати и извозване? Защо около кварталите на куклуводите му няма сметища? Кой ги пази? какво мисли за каруците и защо като министър не намери решение?
28
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Зелените" да не се правят на загрижени, защото сега се вижда повече от ясно, че са сред най-яростните поддръжници на продължителна война. Нито веднъж не взеха ортношение по повод отравянето на природата с боеприпаси. Нито един от "зелените" не се загрижи за отравянето от взривовете на Северн поток , после и на амонякопровода Толиати - Одеса. НИКОЙ и НИКЪДЕ в Европа и по света. Не се чува да се предприема нещо и против козметичната индустрия, производството и трови водите безвъзвратно.
27
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А гадните укри как плащат ?-никак - 150 000 на гърба на Бг Народа ! -Изедници долни !
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До ЙосарянВиж как в Китай изхвърлят ***,така ще контролират и тук.