Все повече производители на плодове, зеленчуци и от животновъдството се отказват

Земеделският министър: Обща мобилизация на държавата, за да бъде обърнат този процес
Обновена: 12 авг 2023 10:37 | 12 авг 2023 10:36, Елка Василева
103
Все повече производители на плодове, зеленчуци и от животновъдството се отказват
Снимка: БГНЕС

До края на месеца ще приключи проверката на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Националната агенция за приходите (НАП) на обратната проследимост по партидите за млечните продукти, като целта е да се установи как се разпределя добавената стойност от полето до рафта в магазина. Това каза пред журналисти министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, който по-рано днес откри ловния сезон за пернат дивеч. Откриването се състоя на територията на Държавното горско стопанство "София" в района на Ловната хижа в квартал "Челопечене".

Преди откриването беше проверена редовността на документите на ловците, след което за тях беше извършен инструктаж за безопасност.

Още по темата
Министърът напомни, че вчера на Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство производителите пожелаха подобна проверка да се направи за плодовете и за зеленчуците.

Вътев посочи, че резултатите от проверки ще са повод за сериозни, по думите му, законодателни промени, сред които в законите за ДДС и за храните. Липсват регламенти за търговията със земеделска продукция, като по света в това понятие влиза всичко от полето до масата, а в България - само селскостопанска продукция, но не и готовите храни, които минават през съответните технологични процеси на преработка, коментира министърът.

Министърът съобщи, че се подготвя програма за събирателни пунктове за плодове и зеленчуци, с което се цели насърчаване сдружаването и кооперирането между производителите,  за да имат равен достъп до пазара. В тези пунктове продукцията ще се окачествява, калибрира, опакова и ще отговаря на най-високите стандарти на пазара, коментира министърът и допълни, че това е единственият начин, по който и най-малките производители могат да стигнат до големите супермаркети.

Той посочи, че все повече земеделски производители се отказват от производството на плодове, зеленчуци и от животновъдството, напускат този бизнес и не остават в България. По тази причина министърът изтъкна необходимостта от обща мобилизация на държавата, за да бъде обърнат този процес, като посочи, че това няма да е бързо и лесно.

Вчера, след заседанието на Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство, министърът съобщи, позовавайки се на данни на браншова организация, че към момента на пазара в страната 40 процента са българските плодове и зеленчуци, а 60 на сто – вносните. Мисля, че това е много притеснително. Нормалната цел, която би трябвало да си поставим догодина, е това съотношение да е петдесет на петдесет, заяви тогава министърът.

По повод днешното откриване на ловния сезон министърът съобщи, че в България имат право да ловуват около 150 000 души. Има интерес и от чужбина, в частност от Италия. В отговор на въпрос дали е възможно да се създаде регистър на доказаните бракониери, министърът заяви, че те трябва да са в затвора, а не в регистъра. По думите му бракониерство е проблем и за земеделските стопани. Вътев каза, че последните два месеца, откакто е начело на министерството, няма получени сигнали за подобна нерегламентирана дейност, но заяви, че държавата ще бъде безкомпромисна към нарушителите.

(БТА, Екатерина Тотева)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
6
 
! Отговори
Аноним преди 9 месеца
До Таня Компютри не се ядат качествена продукция Таня се произвежда от хора разбиращи желаещи да работят да произвеждат Таня домати вкусни не се принтират
94
2
 
5
 
! Отговори
Бостан преди 9 месеца
В къщи ядем продукти, които сме си произвелисами.Много хора, които не ги мързи правят същото.А тези наши производители, като се отказват ине остават в България, къде отиват, в Русия ли?
93
0
 
11
 
! Отговори
ОФИЦИАЛНИ БОРСИ.. преди 9 месеца
....ДА ЗАМЕНЯТ ПРЕКУПВАЧИТЕ И ДАЛАВЕРАДЖИЙТЕ--ТАКА СЕ ПРАВИ ПО ЦЯЛ СВЯТ!!!!!
92
0
 
2
 
! Отговори
НАПРАВЕТЕ Борси.... преди 9 месеца
....ЗА ИЗКУПУВАНЕ И ОКАЧЕСТВЯВАНЕ НА СЕЛ. СТОПАНСКАТА ПРОДУКЦИЯ----ДРУГОТО СА ГЛУПОСТИ И ТЪПИЗМИ!!!!!
91
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тези дето скимтят по червеното време удобно пропускат, че днешното състояние е резултат от разграбване точно от червената шайка и потомците ѝ. Това беше идеята на комунизма - отнемане на собствеността и присвояването ѝ. Обикновена разбойническа история. И винаги се сравнава тогава (без да се гледат некомунистическите страни тогава) и сега (унищожено от същите хора). Наивност или глупост е това. А също и проста пропаганда.
90
0
 
13
 
! Отговори
истината преди 9 месеца
С тези прекупвачи нещата ще стават все по зле.Вижте на каква цена се изкупува млякото и на каква ни го продават,но нали са ,,наши'' фирми ни дума,ни вопъл,ни стон.Унищожихме и разграбихме всичко от преди 1990.Манията на некомпетентни хора във властта унишожи селското стопанство.Ако се надграждаще да сме Швейцария на Балканите.Слугинажа ще ни унищожи .
89
0
 
13
 
! Отговори
Реджо преди 9 месеца
Някога хранехме с нашата селскостопанска продукция ГДР,СССР,УНГАРИЯ,МОСКВА ,днес стига само да храним маймуните и животните в няколкозоопарка в страната!Целта е постигната и следваме неотлъчно другите стратегически цели!Евро ли....!
88
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За това сме си виновни само ние, щото всичко разпродадохме, разградихме и ограбихме държавата а сега се чудим що няма производство. Питайте Костов защо продаде 3,500 предприятия за 4 годишен мандат? Ако си член на ЕС от периферията значи да нямаш земеделие и промишленост а Член на НАТО е да нямаш армия и само чертежи на Ф16. Сорос влезна в училищата след падането на Бай Тошо и младите вече за нищо не стават освен да си сменят пола и да вест шарени знамена. Къде е родолюбие от стиховете на Ботев?
87
0
 
5
 
! Отговори
Gogo преди 9 месеца
Министърът не казва нищо от заглавието на матриала
86
3
 
15
 
! Отговори
Кмета преди 9 месеца
Тази година доматите са ужас. Ядем фуражните домати на Холандия, които като ги разрежеш и има 1/2 фира. Или са кухи, или са с едно бяло като *** по цялата вътрешност. Мега зле, а имахме едни от най-добрите домати на планетата. Но така е , като всичките ни закони са лобистки. В Германия например имат закон голяма част от продукцията в гомените вериги да е месно производство, а тук за комисионна няколко милиона се написаха закони за 80% внос без да има клауза, която да пази месното производство.
85
1
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 9 месеца
До 88 "Костов унищожи ТКЗС и вкара вериги...." - ц. Първото ппавителство на сДС унищожи ТКЗС-тата. Агентът на ДС и баща на безродника Петър Стоянов - Стефан Стоянов беше пример за това, пращайки полиция да бие хората в Цалапица. Плоскочелият марксист от с. Веселиново, дето отказа лустрация на ДС - Желю Желев го подкрепяше.
84
1
 
10
 
! Отговори
Пепи преди 9 месеца
Нормален търговски процес . Изяждай другите или ще бъдеш изяден . Ама този процес не върви с нови бмв-та и почивка на малдивите .
83
5
 
0
 
! Отговори
Граница преди 9 месеца
Добре де, не може ли да се затворят границите за несъзнателните производители на зеленчуци.
82
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всеки иска ИТ и ИИ и остава без овчаре.
81
2
 
17
 
! Отговори
бай бай преди 9 месеца
България е фалирала държава тя не може да съществува без заем от 4-5 милиарда всяка година.
80
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Ларавел Костов унищожи ТКЗС и вкара вериги.
79
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Няма население и работна ръка. Младите ако има малко и те заминават да работат в ЕС и САЩ.
78
10
 
8
 
! Отговори
Ларавел преди 9 месеца
Селското стопанство на дребно е смешна работа. Блъскат като ненормални цяла година, че да струпат нелегално един бус картофи или дини на някой тротоар. Не плащат никакви данъци, осигуряват на 4 часа, а зимата пращат на борсата. Потрес. И това се случва в градове, в европейска България.
77
3
 
8
 
! Отговори
На ишлеме преди 9 месеца
До До ТаняТия 300 хиляди ИТ та само около 3 хиляди са на български фирми другите работят за външни фирми. Ако вдигнем данъците им един ден ,а македонците им дадат 0% данък и безплатна земя за офиси и се изнесът там ще си останем с екскурзиите само.
76
1
 
14
 
! Отговори
ПППотъванеПродължава преди 9 месеца
Потъването на всяко Общество и Нация ЗаПочва, когато Почна да Цени и Уважава - Грешните Неща!